Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Τι είπαν τρεις οικονομολόγοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας


Θετικά συμπεράσματα για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας προέκυψαν από την ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του Bloomberg με τίτλο "Greek economy: Update and prospects".

Στο πάνελ μετείχαν οι κ.κ. Alberto Gallo, Head of Macro Credit Research, Managing Director της RBS, Ηλίας Λεκκός, Group Chief Economist της Πειραιώς και
Πλάτων Μονοκρούσσος, Group Chief Economist της Eurobank.

Ο κ. Μονοκρούσος ανέφερε πως όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός πως η ύφεση θα είναι τελικά ηπιότερη το 2015 και προέβλεψε πως η άρση των capital controls θα γίνει ταχύτερα, ενδεχομένως και αρχές του 2016. 
"Μας πήρε πέντε χρόνια και κάμποσες κυβερνήσεις, αλλά σταδιακά θα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε ανάκαμψη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Μονοκρούσσος, ενώ ο κ Λεκκός σημείωσε πως στην πραγματικότητα, η εκτίμηση είναι πως η κατάσταση θα είναι καλύτερη από ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Ο κ Gallo ξεκίνησε λέγοντας πως είναι σφοδρός πολέμιος ενός grexit, αλλά απαιτείται να γίνουν σοβαρές δομικές αλλαγές στην Ελλάδα. Μάλιστα ανέφερε ότι το πρόβλημα με την ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο σοβαρό όσο νομίζουν περισσότεροι, αρκεί να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όπως τόνισε, χρειάζεται ισχυρή δέσμευση για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και βούληση των ευρωπαϊκών θεσμών να λύσουν τα προβλήματα που προέρχονται όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά και από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται.

Στις ερωταπαντήσεις που ακολούθησαν υπήρξε αναφορά στις εκτιμήσεις για την αναδιάρθρωσης του ελληνικούς χρέους και ποια θα ήταν η βέλτιστη λύση για την Ελλάδα αλλά και για την αναγκαιότητα να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. 
Όσο για τους τομείς που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη,  αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ναυτιλία αλλά και η μεταποίηση.

 Του απεσταλμένου του Capital.gr στο Λονδίνο, Νίκου Χρυσικόπουλου
 απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου