Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Τι λένε οι οικονομολόγοι για τις εκλογές και τη διάσωση


Σίγουρες πως η διάσωση της Ελλάδας δε θα επηρεαστεί από την έκβαση των εκλογών παρουσιάζονται οι αγορές, σύμφωνα με το Reuters που ζήτησε τις εκτιμήσεις αναλυτών.

«Ανεξάρτητα από το ποια κόμματα θα καταλήξουν στο σχηματισμό συνασπισμού, η Ελλάδα πιθανότατα προχωρά προς μια περίοδο σχετικής πολιτικής σταθερότητας», τόνισε σε έκθεσή της η
Tullia Bucco, αναλύτρια της Unicredit.
«Η νέα κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, έχοντας κατανοήσει πως η χώρα ''δε θα σωθεί με κάθε κόστος'' όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ».
Όπως αναφέρει το Reuters, οι πρόσφατες τάσεις στις ελληνικές αγορές υπονοούν πως αυτή είναι δημοφιλής άποψη.

«Οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου, με δεδομένο πως και τα δύο κόμματα έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν όλες τις πολιτικές που συμφωνήθηκαν πρόσφατα με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας», ανέφερε σε δική του έκθεση ο οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni.
Όμως, ο κατακερματισμός του κοινοβουλίου –έξι κόμματα στηρίζουν τη διάσωση και την παραμονή στο ευρώ, ενώ αντιστοιχούν περίπου στο 80% του εκλογικού σώματος- δημιουργεί προβλήματα από μόνος του.
«Οι αποστασίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανές, καθώς η κυβέρνηση κινείται προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της διάσωσης, μέχρι το τέλος του χρόνου», τόνισε ο Mujtaba Rahman του Eurasia Group, προσθέτοντας όπως πως «τελικά, ωστόσο, πιστεύουμε πως μία επιτυχημένη αξιολόγηση είναι πιθανή».

Από την άλλη, ο αναλυτής Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, θεωρεί πως οι οιωνοί από την πρόσφατη ελληνική πολιτική ιστορία δεν είναι υποσχόμενοι.
«Καμία από τις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις από την πρώτη διάσωση και μετά δεν έχει δώσει λύση στη βαθιά πολιτική κρίση της Ελλάδας και οι εκλογές της Κυριακής δε θα είναι διαφορετικές», υποστήριξε, προσθέτοντας πως «οι κάλπες δε θα δώσουν τη διακυβέρνηση που απαιτείται για να εφαρμοστεί επιτυχώς η διάσωση και να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας».

Κατέληξε πως, στην καλύτερη περίπτωση, έπειτα από μία αρχική περίοδο ηρεμίας, η Ελλάδα πιθανώς θα είναι πιο διστακτική, θα χάνει προθεσμίες και θα αντιμετωπίζει πολιτικούς καυγάδες.

 Στη χειρότερη περίπτωση, οι Έλληνες θα επιστρέψουν στις κάλπες για τρίτη φορά φέτος – κάτι το οποίο και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, αποκλείσει.
Ένα τέτοιο σενάριο, στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος (...) Ωστόσο, μάλλον δε θα απειλήσει το μέλλον του πακέτου διάσωσης συνολικά», σχολίασε επ' αυτού ο Fabio Balboni της HSBC.

απο το Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου