Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Τι ψηφίζει η αγορά στις 20 Σεπτέμβρη!


Η «συνταγή» προκειμένου η εγχώρια οικονομία να σταθεροποιηθεί και τα ξένα funds να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα. 
Τι «παίζει» με τις τράπεζες και η σημασία της γρήγορης πρώτης αξιολόγησης του νέου μνημονίου

Πολιτική σταθερότητα από το βράδυ κιόλας των εκλογών, γρήγορο «πέρασμα» της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου και άμεσες κινήσεις με στόχο τη βελτίωση του κλίματος, είναι οι τρεις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου.

«Θα πρέπει να βιαστούμε για να προλάβουμε την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φέτος και σε
περίπτωση που πάμε σε δεύτερες εκλογές, το παιχνίδι είναι χαμένο», δηλώνει ο πρόεδρος της ΣΕΔΥΚΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών) κ. Γιάννης Πολυχρονίου, συμπληρώνοντας πως το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο:
«Δεν είναι μόνο ο εγχώριος κίνδυνος. Ανησυχώ και με τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, τόσο στο μέτωπο των αγορών όσο σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία φοβάμαι περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και συνέχιση των δυσκολιών. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αντιληφθούν κάπου στα μέσα του επόμενου έτους το πόσους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν».

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (βλέπε χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία) αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανάγκη για μια επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση του νέου μνημονίου από την τρόικα. Και αυτό, γιατί από τη συγκεκριμένη επιτυχημένη αξιολόγηση εξαρτώνται -άμεσα και έμμεσα- σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, όπως η επαρκής χρηματοδότηση του δημοσίου, η πρόοδος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (θα είναι αδύνατη η συμμετοχή ιδιωτών χωρίς την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης), η ταχύτητα επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η δυνατότητα χρήσης των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ (σε αντικατάσταση του ακριβότερου ELA), ή ακόμη και η δυνατότητα κάποιας εκμετάλλευσης του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» του Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΕΒ, «για να μην εισέλθει η χώρα σε μια περίοδο αμφισβήτησης ως προς την εκπλήρωση των διεθνών της υποχρεώσεων και τη συνακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη, είναι εκ των ων ουκ άνευ η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου του 2015, που σημαίνει ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να υλοποιηθεί ένας τεράστιος όγκος δεσμεύσεων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, «απαίτηση των ανθρώπων της αγοράς και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας μας, με ξεκάθαρη στόχευση την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αναμόρφωση του ελληνικού κράτους, τη διαφάνεια και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Και για όλα αυτά απαιτείται να υπάρξει ομοψυχία, πολιτική συνεργασία, εθνική συναίνεση. Να σταματήσουν τα κόμματα να εστιάζουν μόνο στα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της προόδου της χώρας. Στις 21 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να έχει μία σταθερή κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των πραγματικών και εξαιρετικά σοβαρών προβλημάτων. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κατά τις τελευταίες μέρες τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γιούνκερ), όσο και ο πρόεδρος του ESM (Ρέγκλινγκ) τόνισαν την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης των συμφωνηθέντων, ανεξάρτητα από τη σύνθεση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις επικείμενες εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, το κλίμα μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών και επενδυτών φαίνεται να είναι κάπως καλύτερο από το αντίστοιχο του Ιουλίου και του Αυγούστου, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας πολλών παραγόντων της αγοράς ότι από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα προκύψει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο μάλιστα θα κινηθεί (θέλοντας και μη) στους άξονες του νοικοκυρέματος, των αλλαγών και της επιχειρηματικότητας.

Το θετικότερο αυτό κλίμα αντανακλάται και στις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Έτσι, σύμφωνα με χρηματιστηριακό παράγοντα, «όσο και αν ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών είναι χαμηλός, τουλάχιστον οι επενδυτές έχουν ουσιαστικά σταματήσει να πουλάνε Ελλάδα στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων».

Αισιόδοξο περιεχόμενο άλλωστε είχε και ο χθεσινός χαιρετισμός του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη ενώπιον ξένων διαχειριστών κεφαλαίου στο Roadshow που διοργάνωσε το Χ.Α. στο Λονδίνο: «Φέτος, θα έχουμε χρονιά ύφεσης, ηπιότερης ωστόσο από ό,τι περιμέναμε.
Αντιθέτως, το 2016 θα είναι μία χρονιά ανάπτυξης», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «τέσσερις είναι οι κύριοι στόχοι από δω και πέρα: να κερδηθεί εκ νέου η πρόσβαση στις αγορές, να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να χαλαρώσουν τα capital controls και να αναδιαρθρωθεί το χρέος».

Συγκρατημένα αισιόδοξος φάνηκε και οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας, ο οποίος μιλώντας στο Euro2day.gr ανέφερε: «Και μόνο ότι μας ακούνε πάνω από εκατό ξένοι διαχειριστές, σημαίνει ότι δεν μας έχουν ξεγράψει και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ρίξουν κάποια χρήματα στη χώρα. Και αυτό δεν αφορά μόνο το χρηματιστήριο, αλλά επίσης μη εισηγμένες εταιρείες και ακίνητα. Η Ελλάδα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως χώρα και από τη στιγμή που πείσει ότι τα χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν, δεν βρίσκω τον λόγο κάποια από τα μεγάλα ή μεσαία διεθνή funds να μην τοποθετήσουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους στην Ελλάδα.

Άλλωστε γεγονός είναι ότι στο εξωτερικό οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει στα ύψη και ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει να φοβάται αρκετά την υπόθεση της Κίνας.
Επίσης, μόνο και μόνο αν σκεφτεί κάποιος πως σε κάποια από αυτά τα funds, διευθυντικές θέσεις κατέχονται από ελληνικής καταγωγής άτομα, η υπόθεση γίνεται κάπως ευκολότερη.
Το πρόβλημα όμως είμαστε εμείς: Θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα, να άρουμε τα πολλά αντικίνητρα που έχουμε στις επενδύσεις και να τους πείσουμε ότι πλέον βλέπουμε μπροστά».

απο το  Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου