Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Financial Times: «Μαύρη Δευτέρα» για μετοχές, πετρέλαιο και νομίσματα – Τι λένε οι αναλυτές


Οι αγορές φοβούνται περαιτέρω οικονομική αδυναμία στην Κίνα, περαιτέρω πόνο στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων
Με τις χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο να υποχωρούν υπό το… μαύρο σύννεφο και τους φόβους σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να
ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη, οι οικονομικοί αναλυτές μάχονται να βρουν τη χρυσή τομή, επισημαίνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times».
Σύμφωνα με τον Kit Juckes της Societe Generale, το πρόβλημα είναι μια σύγκρουση του πανικού στην Κίνα με τη συνειδητοποίηση ότι οι κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Κίνας ίσως δεν μπορούν να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη χρησιμοποιώντας πολιτικές περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης, ένα μονοπάτι που τόσο η FRD όσο και η κεντρική τράπεζα της Κίνας ακολούθησαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο φόβος που υπάρχει, είναι η διάχυση στις τιμές των εμπορευμάτων και τις άλλες αναδυόμενες αγορές.
Όπως αναφέρει, «οι αγορές φοβούνται περαιτέρω οικονομική αδυναμία στην Κίνα, περαιτέρω πόνο στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων και αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική των FED και Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, τι θα κάνουν και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος».
Προθέτει ακόμη ότι ο πόνος θα μπορούσε να διαχυθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο, επισημαίνοντας ότι «η απόκλιση μεταξύ των παγκόσμιων τιμών εμπορευμάτων και των μετοχών δεν είναι καινούργιο θέμα, όμως πλέον ο κίνδυνος που υφίσταται είναι ότι αρχίζουν τώρα να συσχετίζονται, όπως συνέβη όταν έσκασε η φούσκα το 2000 και ότι αυτό που πριν ήταν μια κρίση των αναδυόμενων αγορών μετετράπη σε ύφεση στις ΗΠΑ».
Αναλυτές της Barclays είναι κατά τι πιο αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι είναι πλέον καιρός να επανεξεταστεί η αγορά μετοχών των βιομηχανιών των ανεπτυγμένων αγορών που δεν είναι εκτεθειμένες στην Κίνα.
«Βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους στην Κίνα και πιθανή παγκόσμια ανάπτυξη (…) Συστήνουμε bearish θέσεις επιλεκτικά, μόνο σε μετοχές που είναι άμεσα εκτεθειμένες στην Κίνα» και προσθέτουν ότι είναι θετικοί σε κυκλικές μετοχές που δεν συνδέονται με την Κίνα, όπως αυτές των αναπτυγμένων αγορών που προσανατολίζονται προς την εσωτερική ζήτηση (π.χ. μετοχές της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ).
Εν τω μεταξύ, αναλυτές της Credit Suisse επισημαίνουν ότι οι μετοχές Ασίας Ειρηνικού αιωρούνται ακριβώς πάνω από τα χαμηλά τους τα έτη 2008-2009 με βάση την τιμή προς λογιστική αξία (γράφημα).

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου