Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Κραχ στα θησαυροφυλάκια των κροίσων

Απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν υποστεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων της Ασίας αλλά και των ΗΠΑ, όχι μόνο οι μικροεπενδυτές, αλλά και οι μεγιστάνες τους πλούτου της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ώρα που οι απώλειες στις αγορές όλου του κόσμου κυμαίνονται σε πρωτοφανή επίπεδα -σήμερα οι ευρωαγορές υπέστησαν ζημιές 400 δις ευρώ, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο υπέστη βουτιά σχεδόν 11% (απώλεις 2,5 δις ευρώ)- οι κροίσοι του πλανήτη βλέπουν τις περιουσίες τους, όχι φυσικά να συρρικνώνονται, αλλά να
μειώνονται, σε διάστημα λίγων ημερών, θεαματικά.

Υπολογίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα -κι ενώ οι τάσεις των χρηματιστηρίων συνεχίζουν να παίρνουν την κατιούσα- οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν... περισσότερα από το μισό χρέος της Ελλάδας, δηλαδή 182 δισεκατομμύρια δολάρια (εκ των οποίων τα 76 δις μόνο την Παρασκεύη).

Μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων, τις πιο μεγάλες απώλειες υπέστησαν:

-Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, που έχασε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία (37,8 δις).
-Ο διευθύνων σύμβουλος του Amazon, Jeff Bezos έχασε 1,8 δις δολάρια (συνολική περιουσία 44,2 δις).
-Ο επενδυτής και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Warren Buffett, έχασε 3,6 δις δολάρια.
-Ο κινέζος επιχειρηματίας Lu Guanqiu απώλεσε το 7,6% της περιουσίας του, που τώρα... «περιορίστηκε» στα 7,9 δις δολάρια.
-Ο επιχειρηματίας στον τομέα των ηλεκτρονικών He Xiangjian απώλεσε το 5,2% της περιουσίας του που τώρα ανέρχεται στα 7,5 δις δολάρια.
-Ο συνιδρυτής του Google, Larry Page, έχασε 1,6 δις (σύνολο 34,1 δις) κι άλλα τόσα έχασε και ο συνάδελφός του Sergey Brin (σε σύνολο 33,7 δις).
-Ο επιχειρηματίας στις τηλεπικοινωνίες του Μεξικό, Carlos Slim, έχασε 1,5 δις (σύνολο 58,7 δις).
- Ο ιδιοκτήτης των Zara, Amancio Ortega, έχασε 1,4 δις (σύνολο 69,1 δις).
-Ο Μπιλ Γκέϊτς της Microsoft έχασε 1,4 δις σε σύνολο περιουσία 82,4 δις.

Φυσικά, αν και μιλάμε για τεράστιες απώλειες για διάστημα μιας εβδομάδας, αυτές δεν συγκρίνονται με τα κολοσσιαία κέρδη που αποκόμισαν οι περισσότεροι από τους πλουσιότερους τους τελευταίους μήνες.
Ο Jeff Bezos κέρδισε το 2015 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ κέρδισε 3 δις.

απο τη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου