Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Βέβαιη η συμφωνία, αβέβαιο το πλαίσιο και τα αντικείμενα. Εκτός τα εργασιακά που παραπέπονται για το Φθινόπωρο, στον αέρα τα δημοσονομικά


 Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση να εργάζεται στο σενάριο ενιαίας συμφωνίας, ενώ από την πλευρά των θεσμών φαίνεται ότι προκρίνεται τμηματική λύση με δυο σετ προαπαιτούμενων και αντίστοιχα μια συμφωνία βραχυχρόνιας χρηματοδότησης και ένα ευρύτερο πρόγραμμα 3ετούς διάρκειας.

 Το παράδοξο είναι ότι με τον τρόπο που
διατυπώνονται οι λύσεις και τα σενάρια το ένα δεν αποκλείει το άλλο. 

Τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά τη συμφωνία(!), μεταθέτοντας ήδη τα εργασιακά για το Φθινόπωρο. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλά για συμφωνία η οποία θα ψηφιστεί άμεσα, ενώ αφήνει ανοιχτά ζητήματα όπως τα δημοσιονομικά για το Μνημόνιο που θα έρθει αργότερα. 

Συνεπώς, είναι προφανές ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι λύσεις και θα επιλεγεί η χρονικά και οικονομικά συμφέρουσα, ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων την τελευταία στιγμή.
Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η ανακοίνωση του χθεσινοβραδινού ΚΥΣΟΙΠ στην οποία επισημαίνεται ότι «με δεδομένο όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου».
Η διατύπωση αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα προς τους δανειστές να εμείνουν σε απαιτήσεις και λύσεις εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, αποκαλύπτοντας κατ ουσία πρόθεση κάποιων παραγόντων της διαπραγμάτευσης για αλλαγή ή ακόμη και ανατροπή του status quo που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις.
Το οικονομικό και επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης απαντά με μεγαλύτερη σαφήνεια στα υπό διαπραγμάτευση σημεία αποφεύγοντας όμως τεχνηέντως να τοποθετηθεί επί του τελικού πλαισίου της λύσης.
Το ΔΝΤ έχει εξα αρχής επισημάνει ότι για να συμμετάσχει σε πακέτο λύσης απαιτείται συμφωνία επί πακέτου μεταρρυθμίσεων, των δράσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος από τον ESM.
Τι θα γίνει με ανακεφαλαιοποίηση-κόκκινα δάνεια
Για την κυβέρνηση μείζον θέμα αποτελεί το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο όμως «παντρεύεται» με τα κόκκινα δάνεια, τα οποία συζητούνται από τα κλιμάκια και την πολιτική ηγεσία σήμερα.
Σε αυτό το επίπεδο προκρίνεται λύση ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, όχι όμως bad bank, ο οποίος θα αγοράσει στο 25% της αξίας εξασφαλισμένα στεγαστικά δάνεια με βάση το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ θα δοθεί εν συνεχεία περιθώριο και εργαλεία ενεργητικής διαχείρισης του NPL’s, τα οποία δεν θα προστατεύονται από το νόμο για την πρώτη κατοικία.
Στην πραγματικότητα ο οργανισμός θα αποκτήσει τα προστατευόμενα δάνεια προσφέροντας ομόλογα ESM στις τράπεζες για το 20-25% της αξίας τους και θα αναλάβει την παθητική διαχείρισή τους, που συνεπάγεται ακόμα και την πλήρη διαγραφή σε πολλές περιπτώσεις.
Θολό παραμένει ακόμα το σημείο της χρηματοδότησης και αν τελικά τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για το ξεσκαρτάρισμα των ισολογισμών των τραπεζών θα είναι μέρος της πρώτης δόσης των 10 δισ. ή θα είναι πρόσθετα από το μαξιλάρι των 15 δισ.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί οποιαδήποτε λύση επισπεύδει τη διάσωση των τραπεζών, την αποφυγή του haircut στις καταθέσεις και την ταχύτερη ομαλοποίηση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

απο το sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου