Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Περι στρατηγικής και νοοτροπίας στο ΧΑ


Μετά τους χορούς και τα γλέντια στο Σύνταγμα ήρθε η ώρα να ανοίξει το χρηματιστήριο και οι επενδυτές, μεγάλοι και μικροί, να χωρέψουν στον ρυθμό τις αγοράς.
 Το -30% έγινε τις πρώτες μέρες συνήθεια. Τα χαρτοφυλάκια που δεν είχαν διασπορά έχασαν αξία κατά 60-90%.
 Οι περισσότεροι περίμεναν την συμφωνία να επιτευχθεί και έτσι αγόραζαν από πριν. 

Προσωπικά όπως ανέφερα πάρα πολλές φορές στους
συνδρομητές προτιμούσα να ρισκάρω πολύ λίγα αγοράζοντας τα call options στο $GREK (μηδενική αξία πλέον) και να περιμένω σήμα από την αγορά. 
Αλλά η αγορά ποτέ δεν βγήκε από το μακροπρόθεσμο πτωτικό κανάλι της. 
Έτσι με κύρια θέση τα μετρητά και μία μικρή έκθεση σε λονγκ δικαίωμα αγοράς, το άνοιγμα δεν με πείραξε καθόλου.
 Ενώ ταυτόχρονα το κύριο μέρος των χρημάτων είναι στις αγορές του εξωτερικού.

ftase2

Μετά το έντονο πτωτικό άνοιγμα ήταν αναμενόμενο οτι κάποια στιγμή θα κάναμε ανοδική αντίδραση. 
Όπως ενημερώθηκαν οι συνδρομήτες το όριο ήταν 200-205 στον 25άρη. Οκ έπεσα έξω…πήγε 212. Η αποσυμπίεση έγινε και τα μεγάλα χαρτιά τύπου ΔΕΗ ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΜΥΤΙΛ ΜΠΕΛΑ ΑΡΑΙΓ ΕΕΕ ξαναβρήκαν τα προ δημοψηφίσματος επίπεδά τους. 
Και τώρα τι;
Κοιτάζοντας μερικά διαγράμματα το κοινό σημείο τους είναι οτι μετά το πτωτικό χάσμα στις 3 Αυγούστου και την έντονη άνοδο, ήρθαν οι τιμές στα επίπεδα αντίστασης (είτε Ichimoku cloud είτε προηγουμένως σπασμένη γραμμή τάσης) και πλέον παρατηρώ απορρίψεις.

ppc
EXAE OPAP mytil ELPE
Στα πρόσφατα newsletter με την στρατηγική που ακολουθώ έγραψα την σημαντικότητα της στήριξης στον 25άρη στο 196-198 και οτι με διάσπασή της θα βλέπαμε το 190 και μετά το 186.

Ο 25άρης την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο πιάνει τον στόχο μετά την διάσπαση του 198.
ftase3

Αυτό δεν σημαίνει πως μπαίνω αγοραστής απλά δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος όσο ήμουν στις 200-205 μονάδες. 
Σημαντικό είναι να δούμε ανοδικές αντιδράσεις από αυτά τα επίπεδα. Πρέπει να δούμε ανοδική διάσπαση του 200-205 για να ελπίσουμε σε μία καλύτερη ανοδική κίνηση. Με τις τράπεζες να γράφουν νέα χαμηλά είναι φοβερό πόσο βραχύβια μνήμη έχουν οι περισσότεροι traders που σε μία πτωτική αγορά (εδώ και 1μιση χρόνο) συνεχίζουν να αγοράζουν αντί να ψάχνουν σημεία να πουλήσουν. 
Βέβαια με την απαγόρευση του ανοίγματος σορτ θέσεων στα παράγωγα είναι και περιορισμένες οι επιλογές μας. Όσοι έχουν λεφτά στις αγορές του εξωτερικού είναι για μένα οι μόνοι με σοβαρές ελπίδες να ανακάμψουν από οποιεσδήποτε ζημιές από την ελληνική αγορά.
Τέλος θεωρώ πως ανοδικές κινήσεις που μπορεί να δούμε την επόμενη εβδομάδα τις κατατάσσω στην κατηγορία των αντιδράσεων που είναι αυξημένου ρίσκου για να μπει κάποιος λογνκ και προσωπικά τις αποφεύγω.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά βλέπω κόσμο να μην πουλάει πχ ΕΤΕ στα 0.62€ όταν ξεκίνησε να παίρνει αρνητική κλίση το διάγραμμά της.

ETE

Στις 6 Αυγούστου δοκίμασα λονγκ θέση στην ΕΤΕ με στοπ τα χαμηλά και στις 7 Αυγούστου τα έκλεισα με 10 cents κέρδος. Να και τα newsletter που έστειλα. Γιατί κάποιος που είναι λογνκ να μην πουλάει αφού η αγορά μετά από ανοδική αντίδραση δίνει σήμα πώλησης;

Γιατί δεν θέλει να πουλήσει με ζημιά!!! 
 Είμαστε σοβαροί;
 Πρέπει να μάθουμε να βάζουμε στοπ και αν δεν πουλήσεις με ζημιά, μπορεί να μην πουλήσεις ποτέ και να έχει μηδενίσει το χαρτοφυλάκιό σου. 
Το μουαγιέν είναι η μεγαλύτερη απάτη στρατηγική και ειδικά σε μία πτωτική αγορά σαν την δική μας είναι καταστροφική. 
Πρέπει λοιπόν να μαθαίνουμε από τα λάθη που κάνουμε και να μην κατηγορούμε την αγορά, τον Χ και το Ψ για τις ζημιές μας. Αν σαν trader μακροπρόθεσμα έχουμε ζημιές τότε κάτι λάθος κάνουμε. Η επιλογή να αγοράσουμε ή να πουλήσουμε είναι στο τέλος δική μας. Δικό μας το κέρδος, δική μας και η ζημιά. Όταν ρίχνουμε τις ευθύνες αλλού, δεν πρόκειται ποτέ να βελτιωθούμε και να εξελιχθούμε ως traders και εννοείται ποτέ δεν θα βγάλουμε χρήματα.
Ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε την άποψή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου