Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Καθυστερεί η συμφωνία. Άρωμα εμπλοκής

Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) και των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.

 Οι υπουργοί έφυγαν για το Μέγαρο Μαξίμου που θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν αποκλείεται και η σύγκλιση κυβερνητικού συμβουλίου.

 Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κάποιοι εκ των θεσμών φαίνεται να
υπαναχωρούν σε σηματνικά ζητήματα απομακρύνοντας το ενδεχόμενο συνολικής συμφωνίας και επαναφέροντας στο προσκήνιο το σενάριο για δάνειο-γέφυρα, κάτι που θα καθυστερήσει τους σχεδιασμούς για εκλογικό αιφνιδιασμό.

Διακόπηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη. Οι υπουργοί έφυγαν για το Μέγαρο Μαξίμου, που θα συναντήσουν τον κ. Τσίπρα για να συζητήσουν τις εκκρεμότητες που εμποδίζουν να «κλείσει» η συμφωνία. Υπάρχει πιθανότητα στο κυβερνητικό συμβούλιο να συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Πολιτικά το σκηνικό μεταβάλλεται διαρκώς, καθώς από τη μια πλευρά οι δανειστές πιέζουν για εφαρμογή και όχι μόνο ψήφιση της συμφωνίας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί άμεση προσφυγή στις κάλπες, ανανέωση της λαϊκής εντολής και πολιτική κυριαρχία τόσο στο εσωκομματικό σκηνικό όσο και συνολικά.
Από την άλλη πλευρά διαμορφώνεται ένα μάλλον επικίνδυνο τρίγωνο που δεν επιθυμούν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση, αλλά την τμηματική πρόοδό τους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα πρόχειρα σχεδιασμένα και στο πόδι υλοποιημένο πακέτο που θα αποδεσμεύσει μεγάλα κονδύλια από τον ESM. Με τη θέση ευθυγραμμίζονται -για διαφορετικούς λόγους- και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς αναζητούν χώρο και χρόνο για την εμφάνησή του δικού τους διακριτού πολιτικού στίγματος μακριά από τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο ίδιο μοτίβο και η αντιπολίτευση καθώς κανένα από τα κόμματα δεν είνα έτοιμο για να διαχειριστεί εκλογές σε τόσο κοντινό ορίζοντα καθώς εκτιμάται ότι η ΝΔ δεν έχει βρει ακόμα πολιτικό αφήγημα , ενώ λόγω της αλλαγής ηγεσίας δεν έχει επαναπροσδιορίσει επαρκώς το χώρο της.
Εκτός θέσης βρίσκονται τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι, σχηματισμοί οι οποίοι αν και θα μπορούσαν να καρπωθούν από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ εν τούτοις φθείρονται από την έλλειψη ισχυρής και αυτόνομης ηγεσίας.

Τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μεγαλύτερα αγκάθια  της διαπραγμάτευσης όπως διαμορφώθηκαν είναι:
-Τα κόκκινα δάνεια: η Αθήνα επιμένει στη δημιουργία νέου  φορέα  διαχείρισης και διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες στα ξέναfunds.
-Αγρότες: Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τη μισή αύξηση τον Οκτώβριο φέτος και την άλλη μισή τον Οκτώβριο του 2016.
-Έκτακτη εισφορά: Η ελληνική πλευρά  επιμένει  για την επιβολή συντελεστή 8%   στα εισοδήματα  άνω των 500.000 ευρώ. Αλλιώς θα επιβαρυνθούν υπερβολικά τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6% αντί για 4%.
-Ενέργεια:  Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και φυσικού αερίου.
-ΦΠΑ: η πώληση μοσχαρίσιου κρέατος θα παραμείνει σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Στον αντίποδα όμως,  αν δεν άλλαξε ξαφνικά κάτι, με 23% θα φορολογούνται όχι μόνο τα φροντιστήρια αλλά ίσως και ιδιωτικά σχολεία (γυμνάσια, λύκεια κλπ).
-Εργασιακό: οι θεσμοί ζητούν να περιοριστεί η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις από τους 6 μήνες σήμερα, στους 3 μήνες.
-Πρόωρες συντάξεις.: Ενώ το Σάββατο φαινόταν να  έχει τεθεί εκτός των προαπαιτούμενων, την Κυριακή επανήλθε από τους δανειστές με απαίτηση να ενταχθεί στα προαπαιτούμενα.
-Αγορές. Ισχυρές πιέσεις εκφράζονται για  τα κλειστά επαγγέλματα και οι αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με ρητή αναφορά στο πακέτο των προαπαιτούμενων.
-Ταμείο: Ακόμη δεν έχουν αποφασίσει ποια θα είναι η νομική υπόσταση του νέου υπέρ – Ταμείου και αν θα έχει την ευθύνη και του παλιού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που «έτρεχε» το ΤΑΙΠΕΔ.
Ποια ερωτήματα δημιουργούνται

 - Με ποιο κριτήριο επιλέγονται και, κυρίως, αν επαρκούν τα προαπαιτούμενα μέτρα άμεσης εφαρμογής, χωρίς να έχει προλάβει να εξεταστεί και να συζητηθεί καν το μακροοικονομικό σενάριο για την ελληνική οικονομία ως το 2018. Αυτό υποψιάζει πως είτε λαμβάνονται «μέτρα στον αέρα» χωρίς να μετριέται η χρησιμότητά τους, είτε να μένουν τα δημοσιονομικά θέματα στην άκρη μέχρι το φθινόπωρο και μετά, ενδεχομένως, να υπάρξει εκτίμηση για το αν επαρκούν ή χρειάζονται και άλλα νέα μέτρα.
- Πόσα λεφτά θα προβλέπει το νέο δάνειο και ποιος θα τα δώσει. Με βάση τη γνωστή αναλογία (50-52 δισ. από τον ESM, 16 δισ. από το ΔΝΤ, περίπου 10 δισ. απευθείας από τις αγορές ως το 2018 και άλλα τόσα από το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) τα μόνα «σίγουρα» λεφτά είναι του ESM και έτσι το ΔΝΤ μπορεί να μην θέλει να βάλει καν τα δικά του, αφού απαιτεί βέβαιη κάλυψη στο 100% των αναγκών πληρωμών του τριετούς προγράμματους. Από τα 50 δισ. του ESM πάντως, επιδιώκεται να δοθούν 20-25 δισ. άμεσα στη χώρα μας για να ανταποκριθεί στις ήδη συσσωρευμένες υποχρεώσεις του, και στο εξωτερικό αλλά και εντός Ελλάδος.

Παράλληλα στις 18.00 μ.μ. αναμένεται να υπάρξει συνάντηση στελεχών των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με την κυρία Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να συζητηθεί και το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί αργότερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Χίλτον και μπορεί να πάρει μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου