Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ο «πατέρας» των Playmobil, άφηνε το «καράβι» του στα χέρια των συνεργατών του επί έξι μήνες τον χρόνο, προετοιμάζοντάς τους για την ημέρα που εκείνος δεν θα είναι πια μαζί τους

Χορστ Μπραντστέτερ, ο «πατέρας» των Playmobil

«Οταν ο καπετάνιος είναι ο μοναδικός ο οποίος γνωρίζει πού είναι η πυξίδα και εκείνος πέσει στη θάλασσα, το πλοίο θα χαθεί.

Οποτε δεν είμαι εδώ, οι συνεργάτες μου πρέπει να λαμβάνουν μόνοι τους αποφάσεις» έλεγε ο
Χορστ Μπραντστέτερ, ο «πατέρας» των Playmobil, όταν άφηνε το «καράβι» του στα χέρια των συνεργατών του επί έξι μήνες τον χρόνο, προετοιμάζοντάς τους για την ημέρα που εκείνος δεν θα είναι πια μαζί τους. Χθες ανακοινώθηκε ότι μετά από σύντομη σοβαρή ασθένεια, ο 81χρονος Μπραντστέτερ, το πνευματικό τέκνο του οποίου αγαπήθηκε από παιδιά και μεγάλους, έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Η εταιρεία, που κάνει τζίρο 596 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν θα περάσει στους δύο γιους του, αλλά σε ίδρυμα, το οποίο θα ελέγχεται από τους πιο στενούς του συνεργάτες. «Δεν πιστεύω ότι οι γιοι μου θα κατάφερναν ποτέ να συμφωνήσουν μεταξύ τους, και έχουν πολύ διαφορετική άποψη για το μάνατζμεντ από εμένα» είχε εξηγήσει τη λογική του λίγο πριν πεθάνει ο Μπραντστέτερ, ο οποίος θεωρούσε πως τα παιδιά του είναι επαρκώς εξασφαλισμένα οικονομικά, και ότι η επιχείρηση που έχτισε μόνος του θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα εάν διοικείται από τους συνεργάτες που διάλεξε έναν έναν. Ηταν εξάλλου, παροιμιώδης η επιμονή του να ελέγχει εξονυχιστικά κάθε στέλεχος της εταιρείας του, παρακολουθώντας τη δουλειά τους.

Τι ρωτούσε

«Εκανα απλές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα αν συμφέρει να πάρεις το τρένο για το Βερολίνο ή να πας με το αυτοκίνητο βάσει της τιμής της βενζίνης» είχε πει ο «πατριάρχης» της Playmobil, εξηγώντας ότι έχει τύχει ανάλογα με την απάντηση να μην προσλάβει κάποιον, που είχε κατά τα άλλα ένα άκρως εντυπωσιακό βιογραφικό.
Με αυτό το κριτήριο, είχε προσλάβει και τον στενότερο συνεργάτη του, τον Χανς Μπεκ -που απεβίωσε το 2009- στον οποίο είχε αναθέσει στις αρχές της δεκαετίας του 1970 να επινοήσει μια σειρά παιχνιδιών που θα μπορούσε να συμπληρώνεται διαρκώς.
Ο λόγος ήταν ότι εξαιτίας της πετρελαϊκής κρίσης ήθελε να δημιουργήσει παιχνίδια με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχαγωγική αξία και ταυτόχρονα τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση πλαστικού. Ετσι, το 1974 παρουσιάστηκαν τα Playmobil, οι απλοϊκές αυτές φιγούρες ύψους 7,5 εκατοστών, που κατέκτησαν τον κόσμο.

«Οποιος βλέπει αυτές τις φιγούρες για πρώτη φορά δεν εντυπωσιάζεται, μοιάζει πολύ απλή. Η αξία των Playmobil δεν είναι σαφής αμέσως για τους ενηλίκους.
Είναι οι ιστορίες που γεννιούνται στο κεφάλι των παιδιών» έλεγε για το δημιούργημά του ο Μπραντστέτερ, ο οποίος και ο ίδιος είχε απορήσει για τη μεγάλη τους επιτυχία. Από την πρώτη φορά που εμφανίστηκαν ένας ιππότης, ένας οικοδόμος και ένας Ινδιάνος, πλέον έχουν κατασκευαστεί 2,8 δισεκατομμύρια φιγούρες.
Η παραγωγή ήταν επίσης υπό τον έλεγχό του και γι' αυτό δεν είχε δεχτεί ποτέ τη μεταφορά των εργοστασίων εκτός Ευρώπης, στις ασιατικές χώρες με τα φθηνά εργατικά χέρια.

Ο Μπραντστέτερ ήταν μέχρι τους τελευταίους μήνες της ζωής του στο γραφείο του, το οποίο εγκατέλειπε όμως επί ένα εξάμηνο κάθε χρόνο για να μείνει στη Φλόριντα, όπου αφιερωνόταν στο άλλο πάθος του, το γκολφ.

απο το 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου