Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: «Έπαθε σοκ η Σύλβια Κόστα όταν αντίκρισε τις Καρυάτιδες»

του Γιώργου Ροδάκογλου

«Έπαθε σοκ η Σύλβια Κόστα όταν αντίκρισε τις Καρυάτιδες» δηλώνει ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος με αφορμή την επίσκεψη της στο τύμβο Καστά «δεν μπορούσε να
φανταστεί την συνολική εικόνα του μνημείου αφού μόνο μέσα από φωτογραφίες το είχε δει».

Λίγη ώρα αργότερα η Πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφραζε δημόσια τα συναισθήματα της. «Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση όπως αυτή που ένιωσαν οι αρχαιολόγοι όταν ανακάλυψαν το μνημείο»
Τα όσα υποστηρίζει η Σύλβια Κόστα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αφού περιγράφουν την εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης αντικρίζοντας τις σφίγγες ,τις Καρυάτιδες και το ψηφιδωτό δάπεδο.
«Το μέγεθος του μνημείου είναι μοναδικό και η ποιότητα των σφιγγών και των Καρυάτιδων είναι εντυπωσιακή».

Για πρώτη φορά έβλεπε ένα τόσο μεγάλο σε μέγεθος ταφικό μνημείο και θεώρησε χρέος τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοι της, να συμβάλουν προς την κατεύθυνση να καταστεί προστατευόμενο μνημείο UNESKO, ενώ παράλληλα εξέφρασε το ενδιαφέρον της να αναδειχθούν τα ευρήματα και να συνεχιστούν οι ανασκαφές.

Η Πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρώτησε τον κύριο Μελίτο εάν εκδηλώνεται το ενδιαφέροντος της κυβέρνησης κάνοντας αναφορά στη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη κατά την συνάντηση που είχε μαζί του στο παρελθόν και με αφορμή τη διαβεβαίωση του ότι θα στηρίξει την ανασκαφή.
Ο Δήμαρχος Αμφίπολης περιορίστηκε να πει: «Την εικόνα την βλέπεται μόνη σας».
Τρεις ώρες αργότερα και ενώ το οκταμελές κλιμάκιο των εκπροσώπων της Ε.Ε επισκέφτηκε το Δήμο Θεσσαλονίκης οι εντυπώσεις από το ταφικό μνημείο μονοπωλούσαν τις συζήσεις μεταξύ τους.

Η επίσκεψη του κλιμακίου των ευρωβουλευτών στον τύμβο Καστά θεωρείται κατά κοινή ομολογία μια πολύ καλή στιγμή .
Το μνημείο δείχνει την δυναμική του, ακτινοβολεί και συγκινεί την Ευρώπη, την ώρα που η χώρα μας δέχεται επιθέσεις και αμφισβητήσεις από τους εταίρους. Και όχι μόνο. Το ενδιαφέρον αυτό διευρύνει πλέον τους ορίζοντες και ανοίγει τους δρόμους για την αναζήτηση λύσεων που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής ,μέσω προτάσεων που έχει τη δυνατότητα να καταθέσει ο Δήμος Αμφίπολης απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης. 

Ήδη οι πρώτες σκέψεις αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας που αναμένεται να προωθηθούν μέσω του «Δικτύου Πόλεων» και της ίδρυσης γραφείου του στις Βρυξέλλες.


thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου