Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Πώς αντιδρούν τα διεθνή ΜΜΕ μετά το διάγγελμα Τσίπρα


Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιάστηκαν εξ απήνης από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει Μέρκελ, Ολαντ και Ντράγκι, αναφέρει η Wall Street Journal.

H προσφυγή στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει την Τρίτη 30 Ιουνίου το 1,5 δισ. προς το ΔΝΤ αλλά και ότι το πακέτο διάσωσης προς τη χώρα θα
«λήξει» αν δεν αποφασιστεί παράταση.

Παράλληλα, δημιουργούνται μια σειρά ερωτήματα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπουργοί οικονομικών στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις για περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα όπως επίσης και το θέμα της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.
Δεν είναι σαφές, σημειώνει η WSJ, αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτές μέχρι την Κυριακή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα ή η χώρα θα αναγκαστεί να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους.
Αν το ΔΣ της ΕΚΤ περιορίσει τη βοήθεια προς τις τράπεζες, η Αθήνα ίσως αναγκαστεί να περάσει νομοθεσία για τον περιορισμό των αναλήψεων και άλλων χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπη με το κλείσιμο των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, η παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδας μπορεί να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ύφεση.

Η WSJ τονίζει ότι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική υποστηρίζουν ότι το οφείλουν στους δικούς τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο πρόγραμμα διάσωσης που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα: Τα δάνεια θα έρχονται σε αντάλλαγμα αυστηρών οικονομικών μέτρων.
Παράλληλα, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως θα είναι δύσκολο να πειστούν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα πέραν της 30ης Ιουνίου.  

Αλλές πληροφορίες μιλούν για το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η πρόταση των εταίρων, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το τι θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα.

Αξιωματούχος της Eυρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup θα διεξαχθεί» σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα «σχέδιο Β», κάτι που φέρεται να επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο γερμανικός Τύπος

Την ίδια στιγμή, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, στον απόηχο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο γνώμης που τιτλοφορείται «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνεται ως δειλός», υπογραμμίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός σπρώχνει με το δημοψήφισμα στον λαό του μια ευθύνη που θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος και κάνει λόγο για ‘ανήκουστο’ γεγονός», ενώ τονίζει ότι «το δημοψήφισμα γίνεται για ένα σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου ο κ. Τσίπρας τοποθετείται αρνητικά».
«Δεν μπορούμε να το πούμε διαφορετικά: ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει με αυτή την ανακοίνωσή του σε ένα νέο κατώτερο σημείο της ‘κλίμακας Τσίπρα’, η οποία είναι ανοιχτή προς τα κάτω», αναφέρει ο αρθρογράφος της Die Welt.
Ωστόσο, ο ίδιος χαρακτηρίζει καταρχάς σωστό ένα δημοψήφισμα και σημειώνει: «το ζήτημα του υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα συνεννοηθεί με την τρόικα των δανειστών είναι αποφασιστικό για το μέλλον της Ελλάδας και αξίζει ένα δημοψήφισμα».

«Ο Τσίπρας, εάν ήταν υπεύθυνος πολιτικός, θα μπορούσε να είχε κάνει δύο πράγματα: τη στιγμή κατά την οποία διαπίστωσε ότι η όποια συμφωνία με την τρόικα θα έμενε πολύ πίσω από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, θα μπορούσε να έχει προκηρύξει εκλογές. Και με αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας ψηφοφόρος θα είχε την ευκαιρία να ενισχύσει την βούλησή του ή να την ανακαλέσει. Ο Τσίπρας θα μπορούσε ακόμη να είχε συμφωνήσει έναν συμβιβασμό με την τρόικα και ενδεχομένως να τιμωρηθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
Ο πρωθυπουργός τότε λέει: ‘αυτό είναι αυτό που μπόρεσα να πετύχω. Θεωρώ ότι μπορώ να το υποστηρίξω, παρακαλώ στηρίξτε το’.
Το μήνυμα του Τσίπρα τις επόμενες μέρες θα είναι άλλο. Δεν θα σταθεί μπροστά στους ψηφοφόρους του με έναν συμβιβασμό στον οποίο συμφώνησε έστω με μεγάλες επιφυλάξεις, αλλά με μια πρόταση της αντίπαλης πλευράς, την οποία ο ίδιος απορρίπτει.
Αν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δικοί του στραφούν εναντίον του, μετά από σήμερα, κάτι τέτοιο θα του αξίζει», υποστηρίζει ο συντάκτης.

«Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καθαρή γραμμή στο διάγγελμά του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος βλέπει πολύ κριτικά τις απαιτήσεις των δανειστών», υπογραμμίζει το γερμανικό δίκτυο ARD.
Και τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση αν ο κ. Τσίπρας δεχόταν την τελευταία πρόταση των δανειστών, κατά βάθος θα διέπραττε εκλογική απάτη – θα είχε πει ψέματα στους ανθρώπους του».
«Ο πρωθυπουργός λέει – ή τουλάχιστον έτσι μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει – ότι φθάσαμε σε ένα σημείο όπου οι εξελίξεις και οι συνέπειες είναι τόσο βαριές, που πρέπει να κάνουμε αυτό το ιστορικό, και για την Ελλάδα είναι ιστορικό, βήμα και να πάμε σε δημοψήφισμα», καταλήγει ο ανταποκριτής του ARD στην Αθήνα.

απο το http://tvxs.gr με πληροφορίες από το Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου