Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Κατέκτησε Ευρώπη και ΗΠΑ με την αρχιτεκτονική της και γύρισε να ζήσει σε ένα ελληνικό χωριουδάκι


Έχει τιμηθεί με βραβεύσεις, έχει διακριθεί για τη δουλειά της σε Ευρώπη και Αμερική, ωστόσο, πριν μερικά χρόνια, επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να κάνει διεθνείς δουλειές... εξ αποστάσεως.

Η Γιάννα Μπουγιούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά έφυγε για την Αμερική με στόχο να υλοποιήσει το
όνειρό της και να γίνει αρχιτέκτονας.
 Πήρε Μπάτσελορ στην Αρχιτεκτονική από το Southern California Institute of Architecture και τίτλο Μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με πλήρη υποτροφία.
Από τον Αύγουστο του 2003 έως τον Νοέμβριο του 2011 έκανε την πρακτική της στο Λος Άντζελες για λογαριασμό του γραφείου Barton Myers Associates.
Ωστόσο, από τον Μάρτιο του 2008 μαζί με τη Μαρίσα Βόλκμαν ίδρυσαν το δικό τους γραφείο, το 'Your Building Here'.
Η πρώτη αναγνώριση ήρθε τον Οκτώβριο του 2010, με δύο βραβεία AIA(American Institute of Architects Los Angeles), μια τιμητική βράβευση και την πρώτη θέση για τον σχεδιασμό της τσεχικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

csech
Ακολούθησε σειρά άλλων βραβεύσεων, ενώ τον Φεβρουάριο του 2012 ήταν μεταξύ των 40 ανερχόμενων αρχιτεκτόνων κάτω των 40 ετών που ανέδειξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής.
Φεύγοντας από την Αμερική, ήρθε στην Ελλάδα για να ζήσει στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά η δουλειά της "ταξιδεύει" μέχρι το Λος Άντζελες. Ας είναι καλά ο υπολογιστής της. Παρά την επιστροφή της και την εγκατάστασή της στο χωριό Πάλαιρος, που βρίσκεται απέναντι από το Νυδρί της Λευκάδας, εκείνη συνέχισε να συνεργάζεται με τον διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα Μπάρτον Μάιερς.
μπουγιούκου1
μπουγιούκου2
Ενα από τα σπίτια που σχεδίασε η Γ. Μπουγιούκου στο Βανκούβερ του Καναδά

Αυτό που την διαχωρίζει από πολλούς συναδέλφους της είναι πως σχεδιάζει βιοκλιματικά κτίρια, γιατί θεωρεί ότι το μέλλον είναι εκεί! Όπως είχε πει η ίδια λίγο καιρό αφού επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια απουσίας, είχε σταθεί στο νέο της ξεκίνημα πολύ τυχερή, αφού αμέσως της ανατέθηκε να αναπαλαιώσει μια πετρόχτιστη κατοικία, από Ελληνα ομογενή στην Αμερική. Ο,τι είχε απομείνει από το παλιό σπίτι ήταν οι πέτρινοι τοίχοι, τα χωρίσματα και τα πράγματα του παππού. Η Γιάννα εγκαταστάθηκε αμέσως στην Πάλαιρο και έπιασε δουλειά, ενώ τα βράδια συνέχισε να συνεργάζεται με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μάιερ στο Λος Αντζελες, μέσω του Διαδικτύου.

πάλαιρο
Το χωριό Πάλαιρο απέναντι από τη Λευκάδα

Όπως είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της στα Νέα, ήταν πολύ όμορφο να εργάζεται σε ένα μικρό ελληνικό χωριό και ταυτόχρονα σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που βρίσκεται σε μια μεγαλούπολη άλλης ηπείρου.
"Μου αρέσει πάρα πολύ γιατί είμαι πολύ κοντά στη φύση, στην Πάλαιρο ξαναθυμάσαι χρώματα και μυρωδιές, αλλά μερικές φορές είναι σουρεαλιστικό.Ενώ οδηγώ, με παίρνει στο τηλέφωνο ο Μπάρτον από το Λος Αντζελες και πρέπει να σταματήσω, του λέω θα σε πάρω σε λίγο γιατί ξαφνικά μπροστά μου περνάει ένα κοπάδι πρόβατα".

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, πήγε σχολείο στο Μαρούσι και πέρασε σε μια σχολή γραφικών τεχνών που όμως δεν την ενδιέφερε. Ηθελε να γίνει αρχιτέκτων. Στην Αμερική πήγε, καθώς ήταν κάτι που είχαν συζητήσει με τον πατέρα της και της είχε φανεί συναρπαστικό.
Τον πατέρα της τον έχασε λίγο πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η μητέρα της όμως δεν δίστασε να την αποχωριστεί.
Τη βοήθησε να πάει στην Καλιφόρνια για να σπουδάσει σε μία από τις δέκα καλύτερες αρχιτεκτονικές σχολές της Αμερικής.
Κάπου εκεί γνωρίστηκε και με τον Μάιερς που υπήρξε μέντοράς της και μετά συνεργάτης της, ενώ κοντά του είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς σπουδαίους ανθρώπους του χώρου που τη βοήθησαν και την ενέπνευσαν στη δουλειά της.
Η τσεχική πρεσβεία της Ουάσιγκτον όπως και όλα τα κτίρια που σχεδιάζει είναι βιοκλιματικά.
βαρτον1
barton
Ο Μπάρτον Μάιερς και η σύζυγός του στο σπίτι τους που είναι φτιαγμένο από γυαλί
Αυτό και μια κατοικία στο Μεντετσίνο είναι τα δύο project υπέβαλε και στον διαγωνισμό «Europe 40 Under 40» το 2012, όπου βραβεύτηκαν 40 νέοι κάτω των 40 ετών, ανερχόμενοι αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου και βιομηχανικοί ντιζάινερ, εκ των οποίων 12 Γάλλοι, 3 Ολλανδοί, 2 Γερμανοί, 2 Τούρκοι και 2 Αυστριακοί και από ένας από τις χώρες Βουλγαρία, Δανία, Βρετανία, Μάλτα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

απο το  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου