Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Πώς θα καταλάβετε ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από την ευρωζώνη


Η ώρα της ρήξης στην Αθήνα. Με αυτή την πρόταση ξεκινάει άρθρο της οικονομικής ιστοσελίδα, marketwatch, με βασικό θέμα τη γνωστή κουβέντα για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Ωστόσο, το άρθρο πάει ένα βήμα παραπέρα από το γνωστό θέμα για Grexit.

Όπως υποστηρίζει το άρθρο, το ΔΝΤ επιστρέφει, οι υπουργοί στη Γερμανία διαρρέουν ότι η
ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς της Ελλάδα και οι υπουργοί στην Ελλάδα τονίζουν ότι δεν ανέχονται άλλο τη λιτότητα.
Πέντε χρόνια αφού ξεκίνησε η συζήτηση, το Grexit είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ, λένε πολλοί αναλυτές και το marketwatch εξηγεί πώς θα καταλάβετε ότι είναι πολύ κοντά.

Θα συμβούν τρία πράγματα.

1. Θα υπάρξει μια ξαφνική αύξηση του QE από την ΕΚΤ, του προγράμματος δηλαδή επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, ο πρώτος που θα μάθει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και παρά τις ζώνες προστασίας που έχουν δημιουργηθεί, η ΕΚΤ θα φροντίσει ώστε να υπάρχει ρευστότητα στο ευρωσύστημα. Ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη είναι μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

2. Θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ιστορίες για ένα έκτακτο πακέτο ενίσχυσης για την Ελλάδα.
Το marketwatch τονίζει ότι η έξοδος από το ευρώ σημαίνει ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο στην αρχή. Κανένας δε θέλει να δει την Ελλάδα να κατρακυλά στο χάος ή να περιέρχεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Έτσι, τουλάχιστον κατά τους πρώτους έξι μήνες θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό για είδη πρώτης ανάγκης, όπως καύσιμα και φάρμακα.
 Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στις πρώτες χώρες που θα κυκλοφορήσουν οι φήμες για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ είναι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

3. Θα παγώσει η διατραπεζική αγορά. Ένα τόσο μεγάλο γεγονός είναι αδύνατο να συμβεί χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς.
Δεν περνάει απαρατήρητο ένα Grexit. Μόλις λοιπόν διαρρεύσει, οι τράπεζες θα σταματήσουν να δανείζουν η μία την άλλη. Έτσι θα εκτοξευθούν τα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των τραπεζών, το γνωστό libor.

Ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας ότι κάποιες από αυτές τις συνθήκες υπάρχουν ήδη.
Μιλάμε ήδη για επέκταση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, οπότε ίσως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ να είναι πιο κοντά απ'ότι νομίζουμε.
 Όμως θα είναι πραγματικά κοντά όταν ισχύσουν και οι τρεις προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου