Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ευρωπαίος διπλωμάτης: το Κούγκι είναι ήδη πραγματικότητα


Τη στιγμή που το κρίσιμο Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο εικοσιτετράωρο το ελληνικό ζήτημα.
Ευρωπαίος διπλωμάτης που είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα λέει στην «Κ» ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου παρουσιάζει στον ελληνικό λαό την πρόταση των θεσμών της 25ης Ιουνίου ως τελεσίγραφο, κάτι το οποίο δεν αληθεύει.
«Το έγγραφο αυτό δεν ήταν ποτέ
τελεσίγραφο, παραπλανούν τον κόσμο», είπε στην «Κ» ο διπλωμάτης. «Αυτό που παρουσιάζουν στην Βουλή ως τελεσίγραφο των θεσμών δεν ήταν ποτέ μια τελική πρόταση».

Ενδεικτική του μη οριστικού χαρακτήρα της πρότασης της 25ης Ιουνίου, επί της οποίας η ελληνική κυβέρνηση ζητά δημοψήφισμα είναι και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μόλις χθες.
«Η θέση των θεσμών δεν είναι take it or leave it», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. « Δεν υπάρχει τελεσίγραφο», είχε καταλήξει το πρόεδρος της Κομισιόν.
«Η τελική πρόταση θα συμφωνείτο σήμερα αλλά η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη διαπραγμάτευση μονομερώς», είπε ο διπλωμάτης.

Το ίδιο επιβεβαίωσαν στις δηλώσεις τους λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup και μία σειρά υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Το έγγραφο της 25ης Ιουνίου  ήταν ένα feasibility blueprint (προσχέδιο του τι θα ήταν εφικτό να συμφωνηθεί)», εξηγεί ο διπλωμάτης. «Η τελική συμφωνία θα ήταν καλύτερη και η ίδια η κυβέρνηση θα μπορούσε να την παρουσιάσει ως δική της επιτυχία», συμπληρώνει.
«Το γεγονός ότι δεν ακολούθησαν την σωστή διαδικασία και παραπλανούν τον κόσμο σημαίνει ότι το σενάριο Κούγκι αυτή τη στιγμή είναι ήδη πραγματικότητα».

Ο διπλωμάτης εξήγησε ακόμη ότι πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο μόνος που είχε θάρρος να μιλήσει ανοιχτά για Κούγκι ήταν ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος.
«Πολλοί σήμερα στις Βρυξέλλες ξύπνησαν με το ερώτημα τι σημαίνει Κούγκι», είπε στην «Κ» ο διπλωμάτης. «Και τώρα καταλαβαίνουν».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου