Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Η «λυπητερή» για τη μεσαία τάξη


Η λεγόμενη μεσαία τάξη αλλά και χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό της νέας συμφωνίας, όπως και να διαμορφωθεί αυτή τελικώς αφού και στην θεωρητικά, καλύτερη ελληνική πρόταση, αυτές οι κατηγορίες βαρύνονται περισσότερο.

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως φυσικά πρόσωπα που
βγάζουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς να συνεκτιμώνται οι οικογενειακές ή κοινωνικές ανάγκες τους .
Στο πλαίσιο αυτό, τουλάχιστον 420 χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν κατά 30%-300% αυξημένη έκτακτη εισφορά, θα αυξηθεί κατά 30% ο φόρος πολυτελείας για όσους έχουν ή αγόρασαν αυτοκίνητα, ενώ ακριβότερα θα κοστίζουν οι διακοπές και η ψυχαγωγία.

Ο τελικός λογαριασμός καταλήγει σε απώλεια ενός και δύο μισθών ακόμη, με βάση το καλό σενάριο. Από τον Ιούλιο αναμένεται μείωση μισθών σε όσους πέφτουν στην παγίδα της νέας έκτακτης εισφοράς ενώ τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει να επιβάλλεται ο νέος ΦΠΑ.

Το δελτίο φόρων περιλαμβάνει:
  1. αναδρομικό χαράτσι σε όλους τους μισθωτούς με την εισφορά αλληλεγγύης. Από τον Ιούλιο αυξάνεται η έκτακτη εισφορά που παρακρατείται κάθε μήνα από όσους έχουν μισθό 1.600 ευρώ καθαρά (ή 2.000-2.500 ευρώ μεικτά) και άνω. Η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς για το θέμα της εισφοράς είναι να αυξηθεί από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, όπως τα 30.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όποιος βγάζει 1.200 ευρώ τον μήνα (περίπου 14.000 τον χρόνο μεικτά) θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ, γλυτώνοντας περίπου 20 ευρώ από πέρυσι. Αντίστοιχα, για εισόδημα 20.001-30.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 1,4% (με την έκπτωση 30% που διατηρείται έναντι εισφοράς 2% πέρυσι). Ωστόσο για εισόδημα 30.001-50.000 ευρώ η εισφορά αυξάνεται σχεδόν 50%, από 1,4%, που ίσχυε, σε 2%.
Για παράδειγμα, κάποιος που ζει την οικογένειά του με μισθό 2.500 ευρώ θα δει την έκτακτη εισφορά να αυξάνεται από 420 σε 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 50 ευρώ τον μήνα θα αφαιρούνται από τον μισθό του αναδρομικά από 1.1.2015, είτε με παρακράτηση από τον μισθό κάθε μήνα είτε με την εκκαθάριση του φόρου το 2016. Για όσους έχουν εισόδημα 50.000 και άνω, η έκτακτη εισφορά διπλασιάζεται, από 1.050 σε 2.000 ευρώ.
  1. Η αύξηση του ΦΠΑ αποτελεί σημαντικό πλήγμα στα εισοδήματα και με τα δύο σενάρια. Στο καλό, ελληνικό και δύσκολο να γίνει δεκτό, σενάριο οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν τα 200 ευρώ τον χρόνο για ένα μεσαίο νοικοκυριό, ενώ αν επιβληθούν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, οι απώλειες αγγίζουν τα 500 ευρώ .
  1. νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος: η φορολογική κλίμακα παραμένει ίδια απαράλλαχτη χωρίς αφορολόγητο αλλά αφορά εισοδήματα που σήμερα δεν υπάρχουν.
  2. επιβολή του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο φέτος αλλά και το 2016: τα σχετικά εκκαθαριστικά θα έρθουν από Ιούλιο ή Αύγουστο και ο φόρος θα διατηρηθεί ίδιος με αυτόν που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Για έναν ιδιοκτήτη δύο διαμερισμάτων στην Αθήνα η επιβάρυνση (αντί ελάφρυνσης) μπορεί να ξεπερνά τα 800 ευρώ. Και για το 2016, όμως, αν υπάρξουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός του Ιουνίου, οι δανειστές ζητούν αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και μειώσεις στα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από αυτόν.
  1. ανατροπές στη φορολογία αυτοκινήτων θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Η ιδέα είναι να φορολογούνται τα αυτοκίνητα βάσει της αξίας τους, αλλά και έτσι θα πρέπει να εισπραχθούν 150-200 εκατ. ευρώ επιπλέον από 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Πλήγμα στη μεσαία τάξη θα επιφέρει όμως και η επιβολή αυξημένου κατά 30% φόρου πολυτελείας για Ι.Χ., σπίτια και πισίνες. Παρά τις εξαγγελίες για κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού, στην παγίδα πέφτουν και όσοι κατέχουν ή αγόρασαν μεταχειρισμένα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών μέτρων σε χαμηλές τιμές.
απο το  imoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου