Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Για χρέος, τράπεζες, κοινοτικά κονδύλια πιέζει ο Τσίπρας

Στη γραμμή της σύναψης ενιαίας συμφωνίας με τους Θεσμούς κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ιδιαίτερο βάρος έριξε στην αποδοχή των ισοδύναμων ώστε να αποφευχθεί αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

 Ο πρωθυπουργός σκιγραφώντας το πολιτικό πλαίσιο ζητά αναπτυξιακή δέσμευση των εταίρων η οποία θα κινείται σε δυο άξονες: αφενός την ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου την εμπροσθοβαρή εκταμίευση κονδυλίων για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο και με την άμεση ανακοίνωση υποστηρικτικών προγραμμάτων από την
Κομισιόν καθώς και τη χρηματοδότηση με κοινοτικά κεφάλαια της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Κομβική ήταν η συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, η οποία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη συζήτησαν περί της συμφωνίας, την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ζητήματα όπως τα ομόλογα Τρισέ, τα κέρδη των οποίων κρατούνται από την ΕΚΤ.

 Ο Μάριο Ντράγκι μαζί με τον Μπενουά Κερέ κατέστησαν σαφές στον Αλέξη Τσίπρα πως η ΕΚΤ εγγυάται την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος μέχρι τις 30 Ιουνίου, δηλαδή για όσο διαρκεί το ελληνικό πρόγραμμα, και τόνισε στον πρωθυπουργό πως είναι αναγκαίο να βρεθεί μια συμφωνία ως το τέλος του μήνα για να διασφαλιστεί η υγεία των τραπεζών.

 Η συνάντηση με τον Ματέο Ρέντζι ήταν αρκετά συντομότερη, λόγω της έναρξης των διαβουλεύσεων της Συνόδου με διάρκεια 15 λεπτά, όπου σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Ιταλός πρωθυπουργός «άκουσε με προσοχή τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα», ιδιαίτερα στο θέμα του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους.

 Σχετικά με τη νέα ελληνική πρόταση, η κυβερνητική πηγή δηλώνει πως έχει τη μορφή «ανταπάντησης» στην πρόταση που κατατέθηκε στην κυβέρνηση από τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ πριν από δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες έκτασης πέντε σελίδων.
Αυτό σημαίνει πως η ελληνική πρόταση δεν επιχειρεί να «συμφωνήσει σε όλα» με τη πρόταση Γιούνκερ αλλά να παρατάξει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

απο το  Sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου