Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Τι συνέβη πραγματικά στην πλατεία Σαμπλόν των Βρυξελλών


Μια αριστερή κυβέρνηση δεν κόβει συντάξεις. Επιβάλλει φόρους. Στην Ενωμένη Ευρώπη ωστόσο δεν κυβερνούν Αριστεροί.

Υπάρχει μία και μόνο μία αλήθεια:
Οι θέσεις των δανειστών όσον αφορά το Ασφαλιστικό Σύστημα στην Ελλάδα είναι απλές και
ξεκάθαρες. Δεν ζητούν ούτε μείωση των χαμηλών συντάξεων ούτε κατάργηση του ΕΚΑΣ ούτε φυσικά αύξηση του ΦΠΑ στο 23% όσον αφορά τα τιμολόγια ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση, να κλείσει τις τρύπες του φετινού προϋπολογισμού όχι μόνο με την επιβολή νέων εξωφρενικών φορολογικών συντελεστών αλλά με περικοπές:
  • Στα Εφάπαξ ορισμένων «Ευγενών Ταμείων»
  • Στις υψηλές συντάξεις των «ευνοημένων» του συστήματος
  • Στην άμεση κατάργηση πρόωρων συντάξεων, από 1ης Ιουλίου 2015.
Αυτές είναι οι μόνες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν αμέσως στο Ασφαλιστικό Σύστημα προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση μεσομακροπρόθεσμης στρατηγικής.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης την ώρα που έτρωγε σ’ ένα κομψό και ακριβό εστιατόριο της πλατείας Σαμπλόν των Βρυξελλών, με τους κκ Παππά και Χουλιαράκη, είχε την ευκαιρία να μιλήσει για πολλή ώρα και να ενημερώσει αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για τις θέσεις των «Θεσμών»:
  1. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πλέον μόνο μία πρόταση, αυτή που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούγκερ εκ μέρους των θεσμών.
  2. Συμφωνία χωρίς την έγκριση και των 3 «θεσμών» δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την Γερμανία, επομένως στο επόμενο Eurogroup των Υπουργών Οικονομικών στις 18 Ιουνίου δεν πρόκειται να υπάρξει η απαραίτητη ομοφωνία αν στο μεταξύ δεν υπάρξει γραπτή συγκατάθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
  3. «Στην Ελλάδα καταβάλλετε ακόμη και σήμερα 105 διαφορετικά κοινωνικά επιδόματα ύψους 4 δις Ευρώ τα οποία δεν φτάνουν στους πραγματικούς δικαιούχους. Το ΕΚΑΣ κοστίζει στον Προϋπολογισμό 718 εκατ. Ευρώ και  χορηγείται σε μερικές χιλιάδες απόρων αφήνοντας εκτεθειμένους στην φτώχεια εκατομμύρια Ελλήνων. Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και η μέθοδος των κοινωνικών μεταβιβάσεων…» επεσήμαναν στην Ελληνική Αντιπροσωπεία οι εκπρόσωποι των θεσμών….
Η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει όλες τις δημοσιονομικές «τρύπες» του Προϋπολογισμού με έμμεσους φόρους, αύξηση των φόρων πολυτελείας και κυρίως με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ . Η προσέγγιση αυτή -εκτός από τους εξωφρενικούς φόρους πολυτελείας-επιβάλει την εφαρμογή ενός μόνον συντελεστή ΦΠΑ 23% για ΟΛΑ τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (φάρμακα, φρέσκα προϊόντα, τουρισμός, πολιτισμός, τιμολόγια ηλεκτρικού και ύδρευσης) «κοινωνικού χαρακτήρα» δηλαδή θα εξαιρούνται του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 23%, μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών  που κατά κόρον χρησιμοποιεί ένα λαϊκό νοικοκυριό.
Οι «θεσμοί» θεωρούν ότι η προσέγγιση αυτή της ελληνικής Κυβέρνησης είναι λανθασμένη. Ο Προϋπολογισμός του 2015 πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον έσοδα 3 δις Ευρώ τα οποία πρέπει να εισπραχθούν μέσα σε λίγους μόνον μήνες (από Ιούλιο έως Δεκέμβριο) μαζί με όλες τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα πρέπει στο ίδιο ακριβώς διάστημα να καταβάλλουν οι πολίτες (φόρος εισοδήματος, ρυθμίσεις οφειλών, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας).
  • «Είναι προφανές ότι το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα πρέπει να παραχθεί όχι με νέους φόρους αλλά με περικοπή δαπανών. Στο Προϋπολογισμό σας το 80% των δαπανών αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, επομένως εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειές σας» συμβούλευσαν την ελληνική αντιπροσωπεία
Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι καθοριστικός για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος δεν είναι όμως  απαραίτητη η συμμετοχή του σε ενδεχόμενη «Παράταση του Προγράμματος» για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Για να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να πραγματοποιήσει επιτόπιο (στην Αθήνα) έλεγχο των οικονομικών δεδομένων ώστε  να συνταχθεί από τον Ρίσι Γκογιάλ εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο σε χρονικό διάστημα 14 ημερών….

του Χρηστου Κωνστα
απο το  toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου