Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Β. Παπανδρέου: Φρικιαστικά τα όσα διέπραξε ο Τσοχατζόπουλος


Φρικιαστικά χαρακτήρισε στην κατάθεσή της ενώπιον του δικαστηρίου η πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου τα όσα διέπραξε, κατά το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατσόπουλος.

Η κυρία Παπανδρέου, που κατέθεσε για δύο περίπου ώρες, αναφέρθηκε με σκληρή γλώσσα στις
δραστηριότητες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, δηλώνοντας πως η «υπόθεση Τσοχατζόπουλου έβλαψε πάρα πολύ το ΠΑΣΟΚ», ενώ με έντονο ύφος απευθύνθηκε στον δικαζόμενο υπουργό λέγοντάς του «εδώ δεν δικάζεσαι για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ούτε για τη νομιμότητα των συμβάσεων. Δικάζεσαι για δωροδοκία».
Η πρώην υπουργός ανέφερε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών, τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, αλλά όχι για τις λεπτομέρειες των συμβάσεων, ούτε ήλεγχε την υλοποίησή τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην κατάθεσή του και ο Γιάννος Παπαντωνίου που διαδέχθηκε τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. «Υπάρχει, είπε, μια πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή. Συνταρακτική. Αν και εσείς την επιβεβαιώσετε...».
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις δικές του ενέργειες για να περιοριστούν φαινόμενα μη νόμιμα, που υπήρχαν σε εκτέλεση συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά και πρόσθεσε ότι, όταν παρέλαβε το υπουργείο, οι δαπάνες είχαν εκτοξευθεί με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι τρίτη χώρα παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στους εξοπλισμούς.
Στη συνέχεια ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη υπέβαλε εκ νέου αίτημα για αποφυλάκισή της.

Η κατάθεση της Βάσως Παπανδρέου

Απαντώντας η κυρία Παπανδρέου σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και πρόσθεσε:
«Οταν ήμουν εγώ υπουργός, αν γίνονταν πράγματα διάφορα από κάτω, εγώ είχα την ευθύνη».
Συνήγορος Τσοχατζόπουλου (Παγορόπουλος): Το ίδιο ισχύει και για τον Πρωθυπουργό.
Βάσω Παπανδρέου: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται σε κάθε υπουργείο. Ο κάθε υπουργός έχει την ευθύνη για το τι γίνεται στο υπουργείο του και  ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη γι’ αυτούς που επιλέγει
Συνήγορος Τσοχατζόπουλου (Κοτσάλης): Εχετε ακούσει ότι την περίοδο 1998-1999  γίνονταν διάφορες περίεργες κινήσεις;
Β. Παπανδρέου: Τότε όχι. Μετά το 2000 υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα γενικά περί διαφθοράς, χωρίς όμως να έχουμε συγκεκριμένα στοιχειά. Μερικά πράγματα όμως αποδεικνύονταν και  έχουν αποδειχθεί. Το 2007 σε κομματική συγκέντρωση το είπα και έπεσαν να με φάνε. Εβλεπα ότι ορισμένοι, χωρίς να έχω πει ονόματα και να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ότι ο τρόπος ζωής τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση τα εισοδήματά τους. Και δεν έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος.
Κοτσαλης: Αιφνιδιαστήκατε από την υπόθεση περι δωροδοκίας;

Παπανδρέου: Αιφνιδιάστηκα. Γίνομαι έξω φρενών. Γιατί εγώ έδωσα όλη μου τη ζωή για το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ελληνικός λαός το να βλέπεις ότι καταρρέει όλη σου η ζωή είναι πολύ σημαντικό. Αν αληθεύουν όλα αυτά είναι φρικιαστικά. Ολη η πρωτόδικη απόφαση κάπου στηρίχτηκε όμως. Εκτός κι αν έχουμε όλη τη Δικαιοσύνη για πέταμα.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσή της ανέφερε ότι «δωροδοκία χωράει και στα αντισταθμιστικά και όταν ρωτήθηκε από την υπεράσπιση "πως", απάντησε: «Ρωτήστε αυτούς που το έχουν κάνει».
Υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου (Παγορόπουλος): Οσοι πέρασαν από εδώ ή δεν ήξεραν ή δεν άκουσαν τίποτα. Το παίζουν Κινέζοι. Την κυρία Παπανδρέου την πιστεύω. Να μην ρίχνουμε το ανάθεμα σε κάποιο άτομο συνέχεια. Και εμείς δουλέψαμε και εμείς κλάψαμε γι’ αυτό το κόμμα. Εχω και εγώ ένα χαρτί με πέντε ονόματα που δεν θέλω να αναφέρω...
Β. Παπανδρέου: Το ειδικό βάρος του Τσοχατζόπουλου δεν ήταν το ίδιο με αυτούς που λέτε.

Τσοχατζόπουλος προς Β. Παπανδρέου (η οποία δεν του ρίχνει ούτε βλέμμα): Το ΚΥΣΕΑ ήταν το ανώτατο όργανο που έπαιρνε πολιτικές αποφάσεις για τις ένοπλες δυνάμεις, την ασφάλεια του λαού... Ο χώρος των ενόπλων δυνάμεων έχει χωριστό πλαίσιο από το υπόλοιπο ελληνικό Δημόσιο...
Β. Παπανδρέου: Δεν κατηγορείστε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ΚΥΣΕΑ, αλλά για δωροδοκία....
Τσοχατζόπουλος: Δεν έχω διάθεση να ανοίξω διάλογο μαζί σας για ζητήματα εκτός θέματος.
Β. Παπανδρέου:  Λυπάμαι  πολύ για τη θέση στην οποία είστε. Λυπάμαι παρά πολύ για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ.

Η κατάθεση του Γιάννου Παπαντωνίου

«Ημουν μέλος του ΚΥΣΕΑ για έντεκα χρόνια», ξεκίνησε την κατάθεση του ο πρώην υπουργός και αναφέρθηκε στον ρόλο και τις αρμοδιότητες του ΚΥΣΕΑ. Η ύπαρξη του, είπε, «έχει καθοριστική σημασία. Είναι ευρωπαϊκός και διεθνής θεσμός».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν πρόεκυψε κανένα στοιχειό δωροδοκίας για τα ΤΟΡ-Μ1 στην εξεταστική επιτροπή. «Οχι μόνο για το κόμμα μου, αλλά για κανένα κόμμα». Τότε, πρόσθεσε, δεν ήταν τίποτα  γνωστό. Μόνο όταν έγιναν οι δίκες στην Γερμανία και την Ρωσία άρχισαν οι αποκαλύψεις».
«Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας, για τα αντισταθμιστικά, ανέφερε ο κ.Παπαντωνίου, μετέβην στη Ρωσία, ήρθα σε συνεννόηση με τον ομόλογό μου τον κ. Ιβανοφ και αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσια τα πλήρωσε δυο φορές».
Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «οι στρατιωτικοί ήταν πολύ ικανοποιημένοι για τα TOR-M1» και εξήγησε στο δικαστήριο τις ενέργειες που έκανε ως υπουργός για να περιοριστούν έκνομα φαινόμενα που υπήρχαν στην εκτέλεση συμβάσεων για αντισταθμιστικά οφέλη.
«Σε ο,τι αφορά το σκέλος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών υπήρχε μια τεράστια άπατη», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλάδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε να εισπράξει».

Πρόεδρος: Θυμάστε αν ο Τσοχατζόπουλος σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις είχε ταχθεί υπέρ αυτής της επιλογής;
Παπαντωνίου: Δεν είχαμε άλλη σχέση πέραν της αυστηρώς επαγγελματικής.
Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Εσείς διαβλέψατε πολιτική δίωξη;
Παπαντωνίου: Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή. Συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει...
Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτικής ζωής του Τσοχατζόπουλου, την μη υπουργική ζωή, σας προκάλεσαν εντύπωση οι συνθήκες ζωής του σε σχέση με ...
Υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου (Παγορόπουλος): Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω από εδω με βίλες και πισίνες.
Παπαντωνίου: Ελαβα γνώση όπως όλοι οι πολίτες. Να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωη. Λυπάμαι όμως, ιδιαίτερα για όλη την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου (Κοτσαλης): Αναλαμβάνοντας το ΥΕΘΑ απο Τσοχατζόπουλο σε τι καταστήσει το βρήκατε;
Παπαντωνίου: Σε ο,τι  αφορά τα οικονομικά του υπουργείου, υπήρχε εκτίναξη των δαπανών. Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ μαζί με Ισραήλ και Αμερική. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμους, το οποίο, όπως σωστά είπε ο κ. Σημιτης, έπρεπε να κοπεί... Για τον λόγο αυτό, όταν ανέλαβα το ΥΕΘΑ, κινήθηκα με βάση το συμφέρον του Δημοσίου. Εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο πρόγραμμα.
Τέλος απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις τόνισε:
«Η μίζα έχει πολλές εξηγήσεις. Η πρωτόδικη απόφαση έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος. Εγώ δεν πρόκειται να υποκαταστήσω τη Δικαιοσύνη».

Νέο αίτημα από την Β. Σταμάτη

Με την ολοκλήρωση των δύο καταθέσεων, το λόγο έλαβε ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος της Βίκυς Σταμάτης, ο οποίος υπέβαλε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής.
Η ίδια απευθυνόμενη στο δικαστήριο είπε:
«Είναι μεγάλο κατόρθωμα που ήρθα εδώ και σήμερα και τις προηγούμενες φορές. Μην ξεχνάτε ότι είμαι 522 μέρες στο ψυχιατρείο και 1,5 χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού».
Είχε προηγηθεί η αγόρευση του υπερασπιστή της. «Εχουμε αυτοκτονικό ιδεασμό, έχουμε ένα παιδί που δεν μπορούμε να το σφίξουμε στην αγκαλιά μας», υποστήριξε ο συνήγορος και εξήγησε ότι το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Αναφέρθηκε στον κατ' οίκον περιορισμό και στη χρήση «βραχιολιού».
Πρόσθεσε δε, ότι μετά την παράδοση της Βίκυς Σταμάτη στις Αρχές, στις 3 Απριλίου ο γιατρός που εξέτασε την κατηγορούμενη σύζυγο Τσοχατζόπουλου, διαπίστωσε ότι εκείνη βρισκόταν σε καλή επικοινωνιακή κατάσταση, οι απαντήσεις της να είναι ικανοποιητικές και κατ' επέκταση μπορεί η θεραπεία της να γίνεται εξωνοσοκομειακά.
«Δεν θέλουμε να διασκεδάσουμε ή να κάνουμε γνωριμίες. Μόνο να μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε το παιδί μας στο σχολείο και το μεσημέρι να το παραλαμβάνουμε», είπε ο Φρ. Ραγκούσης και συνέχισε:
«Δώστε μας μία διέξοδο να δει το παιδί τη μάνα. Νιώθω μια απογοητευση. Οι δικαστές που απορρίπτουν, είναι πάνω απ'όλα άνθρωποι. Νιώθω ανεπαρκής που δεν μπορώ να μεταφέρω την αγωνία και το σπαραγμό αυτής της γυναίκας. Εμείς ζήσαμε μια ζωή που μας προσέφερε ο Άκης Τσοχατζόπουλος».

Ζήγρας: Ας μιλήσει ο Τσοχατζόπουλος έστω και τώρα.

Με δήλωση του μέσω του συνηγόρου του, ο Νικόλαος Ζήγρας  που εχει συνδράμει καθοριστικά τις δικαστικές αρχές για την αποκάλυψη της δράσης του Ακη Τσοχατζόπουλου, τον κάλεσε να αποκαλύψει, επιτέλους από ποιον τα πήρε.

Μετά τις καταθέσεις των κυρίων Σημίτη- Βενιζέλου ο Νικόλαος Ζήγρας, στη δήλωσή του ζητά από τον Ακη Τσοχατζόπουλο να κατονομάσει, «αυτούς που τον δωροδόκησαν η όποιον άλλο έχει συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στις δωροδοκίες  αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο».
«Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α.Α. Τσοχατζόπουλου, ανέφερε ο κ. Ζήγρας, έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος... ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η χώρα».

απο τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου