Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο Γιάννης Μωυσιάδης ρίχνει ευθύνες στον Ξυδάκη για τον τάφο της Αμφίπολης. Τέτοιο μνημείο δεν υπάρχει πουθενά. Σαν μνημείο πρέπει να το σεβαστούμε να το αξιοποιήσουμε και να το προβάλλουμε

του Γιώργου Ροδάκογλου

Καμπανάκι κινδύνου στη διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού για τις καθυστερήσεις των έργων συντήρησης στον τάφο της Αμφίπολης, κρούει ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

«Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του σε οποιαδήποτε κλίμακα ιεραρχίας και εάν βρίσκεται» δηλώνει και υπογραμμίζει: «τώρα είναι η εποχή που πρέπει να γίνουν τα
έργα. Να αποφορτιστεί το μνημείο από το χώμα και να μειωθούν οι πιέσεις που δέχεται. Πρέπει να το στεγανοποιήσουμε από την υγρασία. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα υποχώρησαν .Τι περιμένουμε...»

ΕΡ: Πως σχολιάζεται το γεγονός ότι ο κύριος Ξυδάκης δηλώνει τη μοναδικότητα του μνημείου αλλά, τόσο o ίδιος, όσο και η γενική γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη, δεν έχουν επιταχύνει έως τώρα καμία διαδικασία για την διάσωση του;

«Είναι θέμα πως και τί αντιλαμβάνεται ο καθένας αλλά καλύτερα ρωτήστε τον ίδιο. Εγώ από δικής μου πλευράς θεωρώ ότι είναι έγκλημα να εγκαταλείψουμε το μνημείο».
Eρωτηθείς για τις δηλώσεις ακαδημαϊκών με τις οποίες αφήνουν αιχμές εναντίον της ανασκαφής απαντάει: «Yπάρχει αμείωτο το ενδιαφέρον για την ανασκαφή της Αμφίπολη. Όσο και να θέλει κάποιος να την υποβαθμίσει δεν μπορεί, διότι τέτοιο μνημείο δεν υπάρχει πουθενά. Σαν μνημείο πρέπει να το σεβαστούμε να το αξιοποιήσουμε και να το προβάλλουμε. Αυτό έχει σημασία. Είναι υποχρέωση μας».

Ο κύριος Μωυσιάδης περιγράφει τη σπουδαιότητα του Μακεδονικού τάφου φωτογραφίζοντας βασιλική ταφή της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά παράλληλα τηρεί αποστάσεις.
«Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί την περίοδο που έγινε, υπό ποιες συνθήκες έγινε, ποιος ήταν υποψήφιος εκείνη την εποχή και μπορεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα ή να κάνει κάποιες ικεσίες. Ωστόσο ακόμα και για την καμαριέρα ενός λοχία να έγινε το μνημείο, από μόνο του ακτινοβολεί.»

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών σημειώνει:

«Με την Κατερίνα Περιστέρη συναντήθηκα το χειμώνα δυο φορές. Είναι επιφυλακτική για τη συνέχεια της ανασκαφής. Δεν είναι τόσο ενθαρρυμένη για το τι πρόκειται ως προοπτική να γίνει. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι ανασκαφές στο Θέατρο της Αμφίπολης ώστε να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή ως σύνολο».


thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου