Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τζωρτζ Σόρος: Υπάρχει κίνδυνος Γ' Παγκοσμίου πολέμου!


Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός Παγκοσμίου Πολέμου, γράφει το Marketwatch. 

Πολλά θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με το Soros, από την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας. «Εάν η Κίνα προσπαθήσει να μετατραπεί από μία εξαγωγική οικονομία σε μία οικονομία βασισμένη
στην εσωτερική ζήτηση», ανέφερε μιλώντας σε μία ημερίδα για το Bretton Woods στην Παγκόσμια τράπεζα, «τότε υπάρχει πιθανότητα ότι οι ηγέτες της Κίνας θα κατέστρωναν μία εξωτερική απειλή για να διατηρήσουν την ενότητα στη χώρα και για κρατηθούν στην εξουσία».

Και στη συνέχεια είπε: «Εάν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και κάποιου στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, τότε δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι θα είμαστε στο κατώφλι ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου».

Οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν ανέβει στη Ρωσία και την Κίνα, πρόσθεσε.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, ο Soros κάλεσε τις ΗΠΑ να κάνουν μια μεγάλη υποχώρηση και να αποδεχτούν το νόμισμα της Κίνας στο ΔΝΤ, κάτι που θα έκανε το γουάν ανταγωνιστικό του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Και σε ανταπόδοση η Κίνα θα έπρεπε να κάνει επίσης κάποιες σημαντικές υποχωρήσεις για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, όπως για παράδειγμα να αποδεχτεί το κράτος δικαίου.
Εάν επιτρεπόταν στην Κίνα να έχει ένα νόμισμα της αγοράς θα υπήρχε μια δεσμευτική σύνδεση μεταξύ των δύο συστημάτων, σημείωσε ο Soros.

Μια συμφωνία σε αυτές τις γραμμές θα ήταν δύσκολη να επιτευχθεί, αλλά η εναλλακτική είναι πολύ δυσάρεστη.
«Χωρίς μια τέτοια συμφωνία η Κίνα θα συνταχθεί με τη Ρωσία, πολιτικά και στρατιωτικά, και μετά η απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου γίνεται πραγματική, άρα η συμφωνία αξίζει τον κόπο», είπε ο Soros.

απο το 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου