Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η θέσις της Αγίας Γραφής διά την Αστρολογίαν



Αφορμή για το σημερινό μας άρθρο υπήρξε εκπομπή μικρού τηλεοπτικού σταθμού της Αττικής, στην οποία κάποια κυρία που αυτοπροσδιοριζόταν «Ερευνήτρια πνευματικών φαινομένων», μεταξύ των άλλων παράδοξων επιχειρημάτων της, υποστήριξε, ότι η Βίβλος σε πολλά σημεία ομιλεί για την «καταλυτική επίδραση των άστρων στη ζωή του ανθρώπου».

Στοιχειώδης όμως γνώση της Αγίας Γραφής αποδεικνύει ακριβώς το  αντίθετο. 
Όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για
«καταλυτική επίδραση των άστρων στη ζωή του ανθρώπου» αλλά, αντιθέτως, η Αστρολογία συναριθμείται στην Αγία Γραφή στις αποκρυφιστικές και παγανιστικές εκείνες πρακτικές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «βδέλυγμα» ενώπιον του Κυρίου.

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή τα άστρα είναι δημιουργήματα του Θεού, που σχετίζονται με το χρονικό προσδιορισμό των ημερών, των εποχών και των ετών, αποκαλύπτουν και διηγούνται τη δόξα, την παντοδυναμία και την πανσοφία του Δημιουργού (Ψαλμ. 8, 4. 146, 4. 148, 3. Ιώβ 9, 7-10. Ησ. 40, 26.Αμώς 5, 8. Α΄ Κορ. 15, 41).
Ως δημιουργήματα που αποκαλύπτουν τη θεϊκή παντοδυναμία ενισχύουν ταυτοχρόνως την πίστη και την πεποίθηση του ανθρώπου στη θεία Πρόνοια (Γεν. 15, 5. Δευτ. 1, 10. 10, 22. Ιερ. 33, 22). Ταυτοχρόνως η Αγία Γραφή μάς υπενθυμίζει, ότι η Αστρολογία ήταν πρακτική ειδωλολατρικών λαών και μάλιστα είναι αντίθετη στο θέλημα του Θεού.
Αρχαίοι ειδωλολατρικοί λαοί, μας πληροφορεί η Αγία Γραφή, ότι προσκυνούν και λατρεύουν τα άστρα και άλλα ουράνια σώματα, ως θεούς (Δευτ. 4, 19. 17,3. Δ΄ Βασ. 23, 5. Σοφ.1, 5. Ιερ. 19, 13. Ιεζ. 8, 16).
Επίσης, ως πρακτική πρόγνωσης συναριθμείται μαζί με τις άλλες αποκρυφιστικές πρακτικές σε αυτά που χαρακτηρίζονται ως «βδέλυγμα» ενώπιον του Θεού (Δευτ. 18, 9-14) και ταυτοχρόνως τονίζει μετʼ εμφάσεως, ότι ουδεμία επίδραση ή βοήθεια μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους (Ησ. 47, 12-14).
Είναι λοιπόν σαφές, ότι η δήλωση της «Ερευνήτριας πνευματικών φαινομένων», με τη διατύπωση της θέσεως, ότι τα άστρα έχουν «καταλυτική επίδραση στη ζωή του ανθρώπου», ή αγνοούσε ή σκοπίμως παραπλανούσε ανύποπτους ανθρώπους.

Ορθόδοξος Τύπος, 08/05/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου