Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Θέλεις ευτυχία; Μάθε... αφαίρεση!


 Όλοι αξίζουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, επαγγέλματος και αμέτρητων άλλων παραμέτρων. 
Το μόνο εμπόδιο ανάμεσα σ’ εσένα και την ευτυχία είσαι εσύ! Κανένας άλλος δε μπορεί να σου θέτει όρια εκτός από τον ίδιο σου τον εαυτό.
 Τόσο απλά. 
Επομένως, ότι είδους προβλήματα κι αν αντιμετωπίζεις, είναι ώρα να το πάρεις απόφαση ότι
εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και επιτέλους να κάνεις κάτι γι’ αυτό!
Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με το θέμα «ευτυχία» δια της αφαιρετικής οδού. Διότι η ευτυχία δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιτύχουμε, αλλά μία κατάσταση ύπαρξης στην οποία μπορούμε να επιστρέψουμε. Ναι, να επιστρέψουμε. Έχετε δει ποτέ κανένα βρέφος να γεννιέται δυστυχισμένο;

Γι’ αυτό ακριβώς, θα δούμε τι από αυτά που ενστερνιστήκαμε στην πορεία της ζωής μας, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, προκειμένου να επανέλθουμε στη φυσική μας κατάσταση ύπαρξης:

1. Άσε τις δικαιολογίες
Ο ευκολότερος τρόπος να αποφύγεις κάτι είναι να επινοήσεις μία δικαιολογία γι’ αυτό. Όλοι μας το κάνουμε –δεν έχω αρκετό χρόνο για να γυμναστώ, είναι πλέον αργά για να μάθω μία νέα γλώσσα κλπ. Εάν όμως αποφασίσεις να επιδιώξεις την ευτυχία σου, άσε τις δικαιολογίες και ξεκίνα τώρα κάτι νέο και συναρπαστικό.
2. Άσε πίσω το παρελθόν
Κάθε άνθρωπος έχει ένα παρελθόν και αυτό δεν γίνεται ν’ αλλάξει. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να το αποδεχθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά, σωστά; Μόνο έτσι θα έχουμε χώρο για να δημιουργήσουμε ένα όμορφο παρόν και μέλλον.
3. Ξεφορτώσου το στρες
Το στρες δεν κάνει κανένα καλό. Δε βοηθά να λύσεις κάποιο πρόβλημα, σου στερεί τη διαύγεια, μειώνει την παραγωγικότητά σου και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου. Το πρώτο βήμα για να ξεφορτωθείς το στρες είναι να παραδεχθείς ότι σε κυριαρχεί. Έπειτα χρειάζεται να βρεις τον τρόπο που ταιριάζει σ’ εσένα για να χαλαρώνεις και να βάζεις σε μία σειρά τις σκέψεις σου, όπως για παράδειγμα κάποια τεχνική διαλογισμού.
4. Κόψε τη βιασύνη
Τίποτα δεν θα σε προσπεράσει εάν σταματήσεις και σκεφτείς για μία στιγμή. Σίγουρα, είναι σημαντικό να μπορείς να δρας με αυθορμητισμό και ενθουσιασμό, όμως οι περισσότερες σημαντικές αποφάσεις σου πρέπει να έχουν πίσω τους μία επεξεργασία, ώστε πάντα να ξέρεις γιατί αποφάσισες κάτι και τι συνέπειες μπορείς να αναμένεις. Κάθε φορά που καλείσαι να επιλέξεις, εστίασε στην αναπνοή σου και πάρε λίγο χρόνο να εξετάσεις τι θα ήταν πραγματικά καλό για εσένα.
5. Άσε τις ενοχές
Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο να δούμε πόσο κακές ήταν κάποιες αποφάσεις ή επιλογές μας.
 Σίγουρα η συνειδητοποίηση αυτή δεν είναι ευχάριστη, αλλά… είναι γνώση. Δυστυχώς, το ταξίδι στο χρόνο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα και δε χρειάζεται να βασανιζόμαστε με πράγματα που δεν μπορούν να διορθωθούν.
Απλώς πρέπει να αποδεχθούμε ότι κανένας στον κόσμο αυτό δεν είναι αλάνθαστος. Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε έναν τρόπο να συγχωρήσουμε πρώτα τον εαυτό μας και έπειτα μπορούμε να ζητήσουμε συγγνώμη και από άλλους, αν χρειάζεται.
6. Τελείωνε με τις μνησικακίες
Ο δρόμος αυτός είναι διπλής κατεύθυνσης. Εάν θέλεις οι άλλοι να σε συγχωρήσουν για τις κακές επιλογές σου στο παρελθόν, χρειάζεται κι εσύ να μπορείς να κάνεις το ίδιο.
 Δε βγαίνει τίποτα καλό από το να κρίνεις και να κατηγορείς ανθρώπους για κάτι που έγινε χρόνια πριν. Αφήνοντας τις μνησικακίες, θα κάνεις χώρο στη ζωή σου για νέα, θετικά πράγματα, που δεν θα σου «τρώνε τα σωθικά».
7. Πάψε να προσπαθείς να ελέγξεις το μέλλον 
Άλλο το να παίρνεις έξυπνα αποφάσεις και να κάνεις λογικά σχέδια και άλλο να προσπαθείς να ελέγξεις την έκβαση των πάντων στο μέλλον. Το μέλλον δεν είναι προβλέψιμο, τελεία και παύλα. Εμπέδωσέ το αυτό και η ζωή σου θα γίνει πολύ πιο εύκολη.
8. Κόψε την ανευθυνότητα
Από την άλλη πλευρά, μπορεί τα πράγματα να μην πάνε όπως τα θέλεις, διότι εσύ δεν τα διαχειρίζεσαι σοβαρά. Είτε πρόκειται για τη δουλειά, την οικογένεια ή τις σχέσεις, η συνταγή της επιτυχίας είναι η ίδια όπως με κάθε τι στη ζωή: εάν θέλεις κάποια πράγματα να γίνουν, είναι σημαντικό να επενδύσεις χρόνο, δουλειά και αφοσίωση σε αυτά.
9. Μην προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους πάντες
Το να προσφέρεις στους άλλους είναι εκπληκτικό συναίσθημα. Εάν όμως βλέπεις ότι αυτό είναι μονομερές και σε μία ανθρώπινη σχέση όλη η προσπάθεια είναι δική σου, θα ήταν έξυπνο να πατήσεις το κουμπί της παύσης και να παρατηρήσεις τι συμβαίνει. Οι καλές σχέσεις επιβιώνουν επειδή και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να δώσουν και να πάρουν.
10. Πάψε να αυτοπεριορίζεσαι
Με τον να πείθεις τον εαυτό σου ότι δε μπορείς να κάνεις κάτι ή ότι δεν ξέρεις πώς να το κάνεις, δημιουργείς μία αρνητική ψευδαίσθηση. Ποτέ δεν ξέρεις για τι είσαι ικανός, μέχρι να το κάνεις.

απο το  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου