Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Οι αφελείς, οι πονηροί και η Δραχμή


Καθώς τελείωσαν οι ψευδαισθήσεις για χρηματοδότηση από Κινέζους και Ρώσους και τα λεφτά τελειώνουν και ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους ξένους, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά και στο διηνεκές τα δάνεια της, οι διεθνείς οίκοι και οι οικονομικοί παρατηρητές, επαναφέρουν τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Τι μπορεί να κρύβει αυτό, εκτός ίσως από την απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική ηγεσία;


Κατά πάσα πιθανότητα τίποτα.
Απλώς κανείς δεν πείθεται για τις προθέσεις των κυβερνώντων, αφού η  διγλωσσία, προς τα μέσα και προς τα έξω βασιλεύει.

Υπάρχουν όμως και πολλοί οικονομολόγοι, καθηγητές, τραπεζίτες, ξένοι επενδυτές, αλλά και πανίσχυροι παράγοντες του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου και πολιτικοί, που θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να βγεί από το Ευρώ και ότι αν το κάνει, θα περάσει μεν δύσκολα στην αρχή, αλλά μετά θα απολαύσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η άποψη αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι το εθνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί σημαντικά και τα προιόντα μας θα γίνουν πολύ ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.
Αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των εξαγωγών, η δημιουργία ισχυρών εμπορικών πλεονασμάτων και η απογείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή η ανάλυση είναι λανθασμένη.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα εισαγωγική και αυτό δεν οφείλεται στο νόμισμα, αλλά στην αδυναμία της να παράγει, ώστε να μην εισάγει αλλά αντίθετα να εξάγει.
Η αλήθεια είναι οτι με το Ευρώ αποκτήσαμε τη δυνατότητα να εισάγουμε πολύ περισσότερα και πολύ ακριβότερα προιόντα. Αν φύγουμε από το Ευρώ πράγματι, θα εισάγουμε πολύ λιγότερα διότι δεν θα έχουμε την δυνατότητα να πληρώσουμε τις εισαγωγές μας, αλλά δεν θα εξάγουμε αρκετά, διότι δεν παράγουμε. Οι εξαγωγές μας θα είναι φθηνές (κυρίως τρόφιμα και ορυκτά) και οι εισαγωγές μας πολύ ακριβές (πετρέλαιο, αυτοκίνητα, μηχανήματα κλπ).
Εξάλλου και για τη στοιχείωδη παραγωγή μας, χρειαζόμαστε εισαγωγή ενέργειας, μηχανημάτων, τεχνογνωσίας, τεχνολογίας, υλικών και πρώτων υλών. Όλα αυτά θα διατηρήσουν τελικά υψηλό έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών. Για τους παλιότερους που θυμούνται την εποχή της Δραχμής, το ισοζύγιο μας ήταν πάντα ελλειμματικό και σωζόταν μόνο από τις εισπράξεις από τον τουρισμό, τα μεταναστευτικά εμβάσματα, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και γενικότερα την κατηγορία ‘άδηλοι πόροι”.
Η αλλαγή νομίσματος θα στερήσει από τους Ελληνες όχι μόνο αγαθά πολυτελείας, όπως πολλοί οπαδοί του “λιτού βίου” υποστηρίζουν, αλλά βασικά αγαθά του πολιτισμένου δυτικού κόσμου. Αποτέλεσμα αυτής της στέρησης θα είναι μεταξύ άλλων η υπανάπτυξη και η απομόνωση αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους οπαδούς της Δραχμής.

Πολιτικά οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες.

Η επιστροφή στη Δραχμή θα ενισχύσει τον πολιτικό λαικισμό στο έπακρο, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την εξάρτηση του πολίτη από τα κόμματα και τους πολιτικούς και θα ενδυναμώσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά του δημοσίου.
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα μπορεί  τυπώνοντας απεριόριστο χρήμα να προσλαμβάνει στο δημόσιο, να κάνει όσα ρουσφέτια θέλει και να εξαγοράζει εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους δίνοντας ψίχουλα. Βεβαίως το νόμισμα με το οποίο θα πληρώνονται όλοι αυτοί θα είναι άχρηστο, κατοχικό, αλλά αυτό δεν έχει καμμία σημασία για το εγχώριο πολιτικό σύστημα το οποίο αντί να βρίσκεται στα τάρταρα όπως σήμερα θα βασιλεύει υποστηριζόμενο από στρατιές ημέτερων γραφειοκρατών.
Και αυτές είναι πολύ ήπιες σε σχέση με άλλες συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια επιλογή.
Καθώς η αποχώρηση από το Ευρώ θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της παγκόσμιας κοινότητας, ειδικά αν οι οικονομικές επιπτώσεις της στις διεθνείς αγορές είναι τόσο μεγάλες όσο θέλουν να πιστεύουν οι οπαδοί του εκβιασμού με όπλο την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ, η Ελλάδα όχι μόνο θα απομονωθεί οικονομικά και πολιτικά, αλλά θα βρεθεί και στο στόχαστρο όλων. Σε αυτή την περίπτωση ο εθνικός κίνδυνος θα είναι αναπόφευκτος. Και αυτό διότι θα έχουμε χάσει όλους τους συμμάχους μας και θα πρέπει να προστατεψουμε τη χώρα μόνοι μας, χωρίς λεφτά για καύσιμα και όπλα.
Η χώρα με λίγα λόγια δεν θα γυρίσει απλώς πίσω, θα την πάρει και θα την σηκώσει και σε λίγους μήνες θα κοιτάζουμε το επίπεδο ζωής της Παλαιστίνης και θα κλαίμε από ζήλια.
¨Ολες αυτές οι θεωρίες λοιπόν που ακούγονται από τους “επιφανείς δραχμολόγους”, σε καμία περίπτωση δεν θα οφελήσουν ούτε τη χώρα ούτε τους πολίτες. Είτε διατυπώνονται αφελώς, είτε αποσκοπούν πραγματικά στην (πραγματική) διάλυση της Ελλάδας για ίδιον όφελος.
Και όποιοι από τους απελπισμένους Έλληνες τις υιοθετούν επειδή με το Ευρώ δεν έχουν αρκετά λεφτά, καλό θα είναι να σκεφτούν τη δική τους προσωπική κατάσταση με τη δραχμή. Η οποία προσωπική τους κατάσταση δεν θα είναι διαφορετική από αυτό που θα συμβεί στη χώρα συνολικά και αυτό θα είναι πραγματικά τραγικό.


απο τον Γρηγόρη Νικολόπουλο


Πηγή:www.reporter.gr


απο το  reporter.gr


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου