Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ποιες είναι οι καλύτερες επενδυτικές επιλογές για πολλά κέρδη


Τις προβλέψεις της για την αγορά και τις βασικές επενδυτικές ιδέες της για το επόμενο τρίμηνο, δημοσιεύει η Saxo Bank.
Οπως αναφέρουν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, δημοσιεύει τις προβλέψεις της για το β' τρίμηνο του 2015, προειδοποιώντας τους επενδυτές ότι η τρέχουσα περίοδος του «παρατείνω και προσποιούμαι» φτάνει στο
τέλος της, καθώς το μοντέλο της προσχεδιασμένης οικονομίας των τελευταίων οχτώ ετών πλησιάζει στα όρια της κατάρρευσης.

Αναλυτικά οι προβλέψεις έχουν ως εξής:
  • Εμπορεύματα
Η κατάρρευση της τιμής πετρελαίου τους τελευταίους έξι μήνες έχει αποτελέσει πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία, με τις συνέπειες από την κατά σχεδόν 50% πτώση σε βασικούς δείκτες αναφοράς να συνεχίζονται, αναφέρει ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank.
Το συγκεκριμένο περιβάλλον έχει δημιουργήσει ορισμένες ελκυστικές ευκαιρίες στην αγορά ως προς το φαινόμενο contango για το β' τρίμηνο, με τις προσδοκίες να βασίζονται στην υπόθεση ότι οι τιμές θα αυξηθούν στο μέλλον, ειδικά στην αγορά των ΗΠΑ. Στο β' τρίμηνο, η προσοχή θα στραφεί στην αποκατάσταση της σωστής ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για το πετρέλαιο.
Επιπλέον, η Saxo Bank αναμένει ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να εξαρτάται από το δολάριο, την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και τον χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, χωρίς να αναμένονται σημαντικές θετικές επιπτώσεις.
  • Επενδυτική Ιδέα Νο1: Ανοδικές τοποθετήσεις σε πολύτιμα μέταλλα
  • Επενδυτική Ιδέα Νο2: Πώληση αργού πετρελαίου WTI
  • Μακροοικονομικά
Τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος ενέργειας, την αποδυνάμωση του ευρώ και τη συνολικά λιγότερο αδύναμη οικονομία, οδηγούν σε ουσιαστική ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,5% για το 2015.
«Επιμένω στις προβλέψεις μου για ανάπτυξη ύψους περίπου 3% στις ΗΠΑ και για χαμηλότερη ανάπτυξη από τις εκτιμήσεις της αγοράς για την Κίνα, στο 6,7%», δηλώνει ο Mads Koefoed, Επικεφαλής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank.

«Το β' τρίμηνο κυοφορεί πολλά γεγονότα που ενέχουν κινδύνους, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2004, πιθανότατα τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο», προσθέτει ο Mads Koefoed.
  • Επενδυτική Ιδέα Νο1: Θέσεις αγοράς σε ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης εν μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
  • Επενδυτική Ιδέα Νο2: Αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων μακράς διάρκειας σε περίπτωση αναβολής αύξησης επιτοκίων από την FOMC
  • Συνάλλαγμα
Στα νομίσματα, ο Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος, John Hardy, το β' τρίμηνο αναμένει σύγκλιση προς τον μέσο όρο τιμών στα υψηλά για τo δολάριο Νέας Ζηλανδίας (NZD) και στα χαμηλά για τη σουηδική κορόνα (SEK). Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι το ράλι του αμερικανικού δολαρίου (USD) θα συνεχιστεί και στο β' τρίμηνο, αν και ο ρυθμός κατά πάσα πιθανότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά, μετά την εντυπωσιακή άνοδο τους τελευταίους έξι μήνες.
Οι προοπτικές του ιαπωνικού γεν (JPY) παραμένουν μεγάλο ερωτηματικό, καθώς το ζεύγος USDJPY παρέμεινε σε στασιμότητα, από τεχνική άποψη, κατά τα τέλη του α' τριμήνου – περίοδος που σηματοδοτεί τη λήξη του οικονομικού έτους στην Ιαπωνία. Η αγγλική λίρα (GBP) ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου.
  • Επενδυτική Ιδέα Νο1: Πώληση του NZD έναντι των AUD και USD
  • Επενδυτική Ιδέα Νο2: Πώληση GBPSEK
  • Μετοχές
Ο Peter Garnry, Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών στη Saxo Bank, αναμένει επιστροφή κεφαλαίων στην Ευρώπη, εν μέσω βελτίωσης του οικονομικών προοπτικών, με τις μετοχές να έχουν σημειώσει το καλύτερο άνοιγμα από το 1995 και να καταγράφουν ήδη 14% άνοδο από τις αρχές του έτους έως σήμερα (YTD). Μία από τις αγορές που έχουν ήδη επωφεληθεί σημαντικά από την υπάρχουσα νομισματική πολιτική και τα βελτιωμένα μακροοικονομικά δεδομένα, είναι αυτή των ακινήτων, η οποία καταγράφει φέτος 20% άνοδο.
Η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών θα ωφεληθεί σημαντικά το β' τρίμηνο, ενώ το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθεί ένα déjà vu της πορείας που ακολούθησαν οι μετοχές των ΗΠΑ το 2013, όταν κατέγραψαν άνοδο ύψους 32%. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενδέχεται να σημειώσουν επιπλέον απόδοση 15%, σε σχέση με την εντυπωσιακή πορεία που έχουν ήδη καταγράψει από την αρχή της χρονιάς.
  • Επενδυτική Ιδέα Νο1: Αγορά μετοχής Airbus
  • Επενδυτική Ιδέα Νο2: Αγορά ETF Κολομβίας – Global X MSCI Colombia 20
Αναλύσεις
Η πρόβλεψη του Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγου της Saxo Bank, για την παγκόσμια οικονομία στο β' τρίμηνο είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο τρέχων κύκλος του «παρατείνω και προσποιούμαι» πλησιάζει στο τέλος του. Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι κεντρικές τράπεζες εξοικονομούσαν χρόνο, μέσω τροφοδότησης των κεφαλαιαγορών με μηδενικά επιτόκια και προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, υποχρεώνοντας τους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους, ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, και επιτρέποντας στις εταιρείες να ενισχύουν τις τιμές των μετοχών υλοποιώντας τεράστια προγράμματα επαναγοράς μετοχών, συχνά με κεφάλαια προερχόμενα από δανεισμό χαμηλού κόστους. Από το β' τρίμηνο, αναμένεται αυξημένος κίνδυνος ανατίμησης αξιογράφων και μια περίοδος μηδενικών, ή ακόμα και αρνητικών, αποδόσεων.

Προβλέποντας ρήξη με το παρελθόν, ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank, ανέφερε: «Η παγκόσμια αγορά προσομοιάζει περισσότερο με τη Σοβιετική Ένωση του 1989, ως προς την πολιτική και οικονομική δομή της, παρά με μια ελεύθερη αγορά.
 Η αδυναμία μετακύλισης όλου του χρήματος στην πραγματική οικονομία παραμένει το βασικό ζήτημα, αλλά και η βασική λύση στο οικονομικό δίλημμα.
 Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια το 2014 μπορεί να αποδειχθεί ο καταλυτικός παράγοντας αλλαγής, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το 35% του συνολικού χρέους των ευρωπαϊκών κρατών διαπραγματεύεται σήμερα με αρνητικές αποδόσεις.

Οι εταιρείες είναι δύσκολο να διατηρήσουν μια ανοδική πορεία στους όγκους πωλήσεων, όταν οι καταναλωτές των προϊόντων τους δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη.
Το συμπέρασμα πρέπει να είναι ότι ένα οικονομικό σύστημα που δεν κατανέμει κεφάλαια στο υψηλότερο οριακό κόστος κεφαλαίου και το οποίο συνεχίζει να στηρίζει το 1% έναντι του 99%, τελικά ολοκληρώνει τον κύκλο του στο σημείο όπου οι εκτιμώμενες αποδόσεις για όλα είναι και πάλι μηδενικές.»

απο την

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου