Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Reuters: "Η ΕΚΤ ρίχνει χρήμα στην Ελλάδα την Πέμπτη" - Τι θα συνέβαινε αν σήμερα ναυαγούσε το Eurogroup


Αμεση επανεξέταση του της αρνητικής απόφασης για επέκταση χρηματοδοτικού μηχανισμού (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο στον απόηχο της σημερινής συμφωνίας στο Eurogroup και φαίνεται ότι η κυβέρνηση κερδίζει αυτή την παρτίδα.
Οχι το παιχνίδι, ακόμα, αλλά την παρτίδα που έχει να κάνει με την
κρίσιμη απόφαση χρηματοδότησης της χώρας.

Ετσι ή αλλιώς η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις, αν απορρίπτονταν οι σημερινές προτάσεις της και δεν αναθεωρούσε η ΕΚΤ την απόφαση "στραγγαλισμού" της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, πέρα από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη είχε διακηρύξει ότι θα πάει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα "θέλετε την αξιοπρέπειά σας ή τη συνέχιση μιας αναξιοπρεπούς πολιτικής", τότε όλοι θα επέλεγαν την αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που θα συνόδευαν αυτή την απόφαση" όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο "Spiegel" ο Α.Τσίπρας κι έχει δίκιο.

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει το Reuters οπότε την Πέμπτη ανοίγει η κάνουλα.

Αν δεν είχαμε απόψε συμφωνία και η ΕΚΤ δεν προχωρούσε σε επανεξέταση του χρηματοδοτικού ρυθμού των τραπεζών, τότε η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να εκκινήσει τις διαδικασίες εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για έξοδο από την νευρωζώνη με ταυτόχρονη την προετοιμασία εισόδου στην εποχή του εθνικού νομίσματος.

Μάλιστα είχε υπάρξει και ενημέρωση των ΗΠΑ, αλλά και της Μόσχας για το θέμα.
Είχαν προχωρήσει ακόμα και οι "τεχνικές" διαδικασίες για την εκτύπωση νέου νομίσματος.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η αποκάλυψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου ότι θα πάνε μαζί με τον Α.Τσίπρα στην Μόσχα στις 9 Μαΐου, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS από τον Β.Πούτιν.

Για την ώρα οι εξελίξεις "παγώνουν" σε ότι αφορά την τεχνική προετοιμασία για το εθνικό νόμισμα, αλλά είναι έτοιμες να ξεκινήσουν αν "σκαλώσει" πάλι κάπου η υπόθεση και δεν απελευθερωθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες.

 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου