Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Δίωξη στον Σάκη Τζακόπουλο για απευθείας αναθέση έργου της ΕΥΑΘ

Για απευθείας ανάθεση έργου κατηγορούνται ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της ΕΥΑΘ Α.Ε Σάκης Τζακόπουλος και άλλα δύο στελέχη της δημόσιας εταιρείας, καθώς ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε να ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία και άμεση συνέργεια στο προηγούμενο αδίκημα.

Διώκονται για υπόθεση ανάθεσης έργου, χωρίς διαγωνισμό, προς
την εταιρεία Logic Dis που αφορά την αγορά λογισμικού, με ζημιά άνω 94.000 ευρώ για την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Η ποινική διαδικασία κινήθηκε ύστερα από έγγραφη καταγγελία, προσώπου που αποδείχθηκε ότι ήταν ανύπαρκτο, σχετική με παράνομες κατατμήσεις και αναθέσεις έργων, χωρίς κανέναν διαγωνισμό, που πληρώθηκαν κατά παράβαση του κανονισμού της εταιρείας.

Τις αποφάσεις φέρεται ότι υπέγραψε ο Σάκης Τζακόπουλος, ενώ οι συγκατηγορούμενοι του (ο διευθυντής οικονομικών και η προϊσταμένη του λογιστηρίου της ΕΥΑΘ ΑΕ) φέρονται ότι του παρείχαν άμεση συνδρομή υπογράφοντας τα εντάλματα πληρωμής ενώ γνώριζαν ότι δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε και από τις πορισματικές αναφορές του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) προέκυψαν τα εξής:

 Στα τέλη του 2004, από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ υπογράφηκαν τέσσερα έγγραφα σχετικά με την αποδοχή οικονομικών προτάσεων της εταιρείας λογισμικού με την επωνυμία Logic Dis. Τα αντικείμενα του έργου αφορούσαν την ανάπτυξη βελτιώσεων και εφαρμογών καθώς επίσης και την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης αποθηκών.

Κατά την έρευνα στα αρχεία της ΕΥΑΘ δεν βρέθηκαν σχετικές εισηγήσεις του αρμόδιου διευθυντή οικονομικού, έγγραφα για τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως απαιτείται από τον Κανονισμό Προμηθειών της Εταιρείας Ύδρευσης -Αποχέτευσης. Οι εφαρμογές δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ ωστόσο η ανάδοχος εταιρεία εισέπραξε από το ταμείο της ΕΥΑΘ το ποσό των 94.604 ευρώ.

 Σύμφωνα πάντα με τον πόρισμα, εκδόθηκαν εντάλματα πληρωμής, χωρίς να υπάρχουν νόμιμα δικαιολογητικά, που ενοχοποιούν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και τα δύο στελέχη της εταιρείας, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος ζήτησε να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία που αφορά άλλα τέσσερα άτομα. Συγκεκριμένα τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, που διαδέχθηκε τον κ. Τζακόπουλο, την προϊσταμένη του Τμήματος Προμηθειών, την προϊσταμένη κι έναν υπάλληλο του Τμήματος Πληροφορικής της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Οι τελευταίοι δεν προέκυψε ότι συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην παράτυπη απ' ευθείας ανάθεση και την πληρωμή των έργων στην ανάδοχο εταιρεία.

απο το  voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου