Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Διχάζει το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, εν μέσω κριτικής από την αντιπολίτευση, κυρίως για το χρόνο έναρξης των ψεκασμών.
 Στην κριτική η διοίκηση απάντησε πως τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τόνισε πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει και φέτος εγκαίρως.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από αέρος και εδάφους σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας θα κοστίσει για
φέτος 2,7 εκ. ευρώ (1,4 για την εναέρια καταπολέμηση και 1,3 για την επίγεια).
Το ίδιο ποσό εγκρίθηκε και για το 2016.

Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος και στις διαδικασίες, τόση ώστε η δράση να καταστεί αναποτελεσματική.
Η διοίκηση υποστήριξε ότι όλα γίνονται εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, ώστε τελικά να μην υπάρξει πρόβλημα το καλοκαίρι με τα κουνούπια.

Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και η διοίκηση της Περιφέρειας τόνισε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου.

Το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα 16 υγροτοπικά συστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας:
Δέλτα Αξιού, Δέλτα Αλιάκμονα, Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους Πιερίας, Εκβολές Γαλλικού, Εκβολές Στρυμόνα, Κερκίνη, Έλος Μίκρας, Λιμνοθάλασσα Αλυκής Αγγελοχωρίου, Λιμνοθάλασσα Επανομής, Έλος Αγίου Μάμαντα, Έλος Σάνης, Εκβολές Χαβρία, Κορώνεια, Βόλβη, Δοϊράνη, Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου.
 Επίσης, προβλέπονται ψεκασμοί σε 100 οικισμούς με βόθρους στην Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων 32 οικισμοί της Θεσσαλονίκης.

Η αντιπολίτευση

Το θέμα εισήγαγε στο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειακό σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω» του Μάρκου Μπόλαρη, Δημήτρης Μούρνος. Ο κ. Μούρνος άσκησε κριτική στη διοίκηση, σημειώνοντας τις σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία από τους πληθυσμούς των κουνουπιών.

Μάλιστα κατηγόρησε για καθυστερήσεις τη διοίκηση, οι οποίες απειλούν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και άφησε αιχμές για τη διαχείριση: «Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η διαχείριση του προβλήματος είναι αναποτελεσματική αλλά συγχρόνως και σκανδαλώδης. Ο τρόπος ανάθεσης και παρακολούθησης του έργου είναι διαβλητός και ο έλεγχος περί την εκτέλεσή του ατελής».

Ο κ. Μούρνος προειδοποίησε ότι η καταπολέμηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον Ιούλιο και συμπλήρωσε ότι «πέρυσι, που η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού έγινε 27 Ιανουαρίου, οι εναέριοι ψεκασμοί άρχισαν τον Ιούνιο και οι επίγειοι τον Αύγουστο. Φέτος που η προκήρυξη έγινε ένα μήνα αργότερα, πότε θα αρχίσει το πρόγραμμα, το χειμώνα;».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Γιάννης Ανδρίτσος, τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι απαραίτητο, αλλά άσκησε κριτική για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη έναρξη του προγράμματος. «Το πρόγραμμα κατέστη πέρσι ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο, επειδή άρχισε τον Αύγουστο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης είναι ο επίγειος ψεκασμός στις εστίες ανάπτυξης.
Πρωταρχικό είναι η αποψίλωση και ο περιορισμός βλάστησης από τους δήμους και η προνυμφοκτονία», επισήμανε.
 Κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δρα αναποτελεσματικά και προειδοποίησε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εναέριοι ψεκασμοί θα αρχίσουν τέλη Ιουνίου και οι επίγειοι τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Θανάσης Χειμώνας, είπε ότι «οι πολίτες θα ταλαιπωρηθούν και φέτος από την όχληση και θα κινδυνεύσουν. Και φέτος θα μας φάνε τα κουνούπια και πιθανώς να ξεκινήσει η καταπολέμηση εγκαίρως το 2016».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Ζιώγας, τόνισε ότι «με τις καθυστερήσεις, την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την πολυδιάσπαση των προγραμμάτων παίζεται χορός δισεκατομμυρίων με εταιρείες που εμπλέκονται στα προγράμματα» και πρότεινε να αναλαμβάνει ένας ενιαίος δημόσιος φορέας αυτά τα προγράμματα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Χρήστος Βουλγαρίδης, σημείωσε ότι «το θέμα των κουνουπιών δεν είναι μόνο η όχληση, αλλά είναι θέμα δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικό. Υπάρχει πλέον κίνδυνος να ξεσπάσει και στη χώρα μας επιδημία ελονοσίας» και πρότεινε σειρά συμπληρωματικών μέτρων στο πρόγραμμα καταπολέμησης, διότι μόνο οι ψεκασμοί δεν αρκούν.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», Θανάσης Αγαπητός, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα ταλαιπωρεί όλη την Κεντρική Μακεδονία και κυρίως τις υποβαθμισμένες περιοχές». Επισήμανε μάλιστα ότι πρέπει να γίνει διαφορετική και πιο αποτελεσματική οργάνωση των προγραμμάτων καταπολέμησης.

Η συμπολίτευση

Από την πλευρά της διοίκησης, ο περιφερειακός σύμβουλος της διοίκησης, Κώστας Γιουτίκας, δήλωσε ότι «το προηγούμενο καλοκαίρι υπήρξε σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και εκσυγχρονισμός και έγκαιρη εφαρμογή και της προνυμφοκτονίας και της ακμαιοκτονίας».

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Γιάννα Τζάκη, υπερασπίστηκε τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και επισήμανε ότι «φέραμε το θέμα ως κατεπείγον στην επιτροπή ποιότητας ζωής και η αντιπολίτευση μας κατηγόρησε ότι δεν είναι και τώρα κατηγορεί για καθυστερήσεις. Η διαδικασία για τους διαγωνισμούς είναι πρωτόγνωρη για όλες τις Περιφέρειες. Το σύστημα είναι διαφορετικό πλέον. Η όλη διαδικασία εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν είναι ούτε σκανδαλώδης, ούτε διαβλητή. Το έργο της καταπολέμησης εκτελέστηκε απόλυτα και πλήρως και πέρσι. Τη χρονιά που πέρασε, παρά τις καθυστερήσεις, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με τα κουνούπια. Σε υγροτόπους και περιοχές καλλιέργειας ρυζιού έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε κουνούπια. Υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις, που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε. Με στενοχωρεί που μας καλείτε να παρανομήσουμε και να πάμε σε απευθείας ανάθεση για την προνυμφοκτονία, την ώρα που τρέχει ένας διαγωνισμός».

Η κ. Τζάκη είπε πως θα γίνει και ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους, ώστε να συνδράμουν το έργο της καταπολέμησης.

απο το  voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου