Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Το λογικό σενάριο – Ρήξη στο έκτακτο Eurogroup και συμφωνία στο τακτικό στις 16/2 – Το ακραίο σενάριο….ATMs

Για να τεθεί απλά σε ένα ακραίο σενάριο, η πιστωτική ασφυξία μόνο την Ελλάδα, την οικονομία, τις τράπεζες και την ελληνική κοινωνία θα βλάψει και όχι την Ευρώπη
Με βάση την λογική που στηρίζεται στην άποψη ότι πριν ναυαγήσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος με ΕΕ…ως από μηχανής θεός θα εμφανιστεί λύση που θα επιτρέψει την συμφωνία θα υπάρξει κάθαρση και δεν θα αποδειχθεί η διαδικασία ακραία τραγωδία.
Με βάση την λογική σήμερα 11 Φεβρουαρίου στο έκτακτο Eurogroup,  θα
συγκρουστούν Ελλάδα με ΕΕ, ίσως να υπάρξουν και βαριές απειλές ωστόσο στις 16 Φεβρουαρίου στο τακτικό Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία και συμβιβασμός με εκατέρωθεν υποχωρήσεις.
Οι υποχωρήσεις θα αντιστοιχούν σε ήττα για την Ελλάδα και μια ακόμη νίκη της Ευρώπης αλλά η ήττα για την Ελλάδα δεν θα είναι βαριά καθώς μπορεί η ΕΕ να δεχθεί ουσιαστικά…την αντικατάσταση ή αποχώρηση της Τρόικα.
Σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα έχει κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, στο εξωτερικό μέτωπο θα έχει προτρέψει την ΕΕ να αποδεχθεί και μέρος των ελληνικών αιτημάτων ενώ στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλείται ότι κέρδισε κάτι παραπάνω σε σχέση με την ενδοτική και αναποτελεσματική προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα υπάρξει συμφωνία – γέφυρα για 6 μήνες και σίγουρα η εξέλιξη αυτή θα δώσει πολύ χρόνο οικονομικό και πολιτικό στην ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Αν για κάποιο ακραίο λόγο…η Ευρώπη αποφασίσει να ακολουθήσει γραμμή ρήξης τότε είναι 100% βέβαιο ότι η Ελλάδα για να αποτρέψει την συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων θα επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και όριο στην ανάληψη μετρητών 200 ευρώ την ημέρα από τα ATMs.
Προφανώς μια τέτοια επιλογή θα είναι καταναγκαστική λόγω τραγικών συνθηκών και η Ελλάδα προφανώς θα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά.
Το ερώτημα είναι θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγική επιλογή ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα;
Το ερώτημα είναι διπλό
1)Θα μπορούσε η ΕΕ να οδηγήσει την Ελλάδα σε αδιέξοδο, να βρεθεί σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας, να υποχρεωθεί σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στο τέλος…να συρθεί η Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ;
2)Θα μπορούσε η Ελλάδα σκόπιμα, με στρατηγική και σχέδιο να οδηγήσει σε τεχνικό αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις να καταλήξει σε περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και λόγω του δυνητικού χάους που θα μπορούσε να προκληθεί…να υποχρεωνόταν η ΕΕ να δεχθεί τις ελληνικές θέσεις;
Με βάση την λογική η ΕΕ να οδηγούσε την Ελλάδα τεχνηέντως σε πιστωτική ασφυξία θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα σε σχέση με το ρίσκο που θα λάμβανε η Ελλάδα αν κατέληγε σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.
Για να τεθεί απλά σε ένα ακραίο σενάριο, η πιστωτική ασφυξία μόνο την Ελλάδα, την οικονομία, τις τράπεζες και την ελληνική κοινωνία θα βλάψει και όχι την Ευρώπη ή στην καλύτερη περίπτωση οι επιδράσεις θα είναι δυσανάλογες και προφανώς εις βάρος της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου