Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

H συμφωνία Σαββίδη, Αλαφούζου, Μελισσανίδη


Περίπου 12 μέρες πίσω, με την επιλογή που έκαναν να δημοσιοποιήσουν, μέσω διαρροών στα media, τις μεταξύ τους συναντήσεις, ο Ιβάν Σαββίδης, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Δημήτρης Μελισσανίδης επέλεξαν να στείλουν το μήνυμα ότι συνεργάζονται με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν επρόκειτο όμως απλώς για εθιμοτυπικές συναντήσεις συμβολικού χαρακτήρα, αλλά για
πολύ πιο ουσιώδεις συζητήσεις συνεννόησης και συμφωνίας επί της αρχής σε μια σειρά από ζητήματα.
Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία του Σαββίδη οι τρεις παράγοντες συνεννοήθηκαν και συμφώνησαν για κοινή αντιμετώπιση και διαχείριση μιας σειράς ζητημάτων.
 Ποια είναι αυτά;

Το “όχι” στην στήριξη στον Γκαγκάτση
Οι διοικητές των τριών συλλόγων συμφώνησαν ότι δεν είχε νόημα η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Βασίλη Γκαγκάτση για την προεδρία της ΕΠΟ αφενός επειδή κάθε ένας ξεχωριστά είχε ενστάσεις και ενδοιασμούς αλλά και επειδή συμφώνησαν ότι αυτή η επιλογή δεν θα έπειθε κανέναν ότι επιδιώκουν την επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου προκειμένου να ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα με ίσους όρους.
Γι' αυτό και τελικώς διεμήνυσαν στον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ ότι δεν θα έχει την υποστήριξή τους. Και συμφώνησαν ότι θα τονίσουν πως δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στον νέο πρόεδρο Γκιρτζίκη και ότι θεωρούν ζωτικής σημασίας για το ποδόσφαιρο την αλλαγή του “εκλογικού νόμου” της ΕΠΟ προκειμένου να μεγαλώσει πολύ το εκλογικό σώμα.
Οι τρεις τους συμφώνησαν να επιδιώξουν με κάθε τρόπο να “ρίξουν” την διοίκηση Γκιρτζίκη και να προκαλέσουν εκλογές στην Ομοσπονδία νωρίτερα από την 2ετία αλλά και με νέο καταστατικό.

Συναντήσεις με όλες τις ΠΑΕ
Το επόμενο σημείο συμφωνίας ήταν η ανάγκη να προσεγγίσουν το σύνολο των ομάδων της Superleague προκειμένου να πείσουν τους πάντες ότι στο εξής δεν θα υπάρχει λόγος να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν από άρματα και να βάζουν στον εαυτό τους την ταμπέλα του “δορυφόρου”. Γι' αυτό και συνεννοήθηκαν προκειμένου να επιδιώξουν επαφές με όλους τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Επαφές με τη νέα κυβέρνηση
Στη στιγμή των συναντήσεών τους, οι τρεις ήταν βέβαιοι για την αλλαγή στην κυβέρνηση. Γι' αυτό και συμφώνησαν στην ανάγκη να επιδιώξουν μέσα από συναντήσεις και συναναστροφές με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να διαπιστώσουν ποιες είναι οι προσθέσεις της κυβέρνησης για το ποδόσφαιρο.

Εκ των υστέρων από τα επιτελεία και των τριών ΠΑΕ εκφράζεται μια αρχική ικανοποίηση για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για την Δικαιοσύνη και τον Αθλητισμό.

Η διαχείριση των διώξεων
Ενα από τα πιο βασικά ζητήματα στην κουβέντα ήταν η ιδέα του Σαββίδη για αποχώρηση από το πρωτάθλημα.
Οι τρεις συμφώνησαν ότι η πρώτη ηχηρή αντίδραση θα πρέπει να υπάρξει στην περίπτωση που ασκηθούν και ονομαστικοποιηθούν οι διώξεις του Εισαγγελέα για σύσταση και δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο.

Συμφώνησαν να περιμένουν να συμβεί αυτό (το περιμένουν να γίνει στη διάρκεια των επόμενων 40 ημερών) και να δουν την αντίδραση της διοίκησης του ποδοσφαίρου, δηλαδή το αν θα τιμωρηθούν ή όχι οι ομάδες αυτών που θα διωχθούν. Αν δουν την ΕΠΟ και την Superleague να μην λειτουργούν όπως έχει λειτουργήσει στο παρελθόν η UEFA, το ιταλικό και το τουρκικό ποδόσφαιρο, με την αποβολή ομάδων από διοργανώσεις ή τον υποβιβασμό ομάδων, τότε θα φτάσουν στην επιλογή της απόσυρσης των ομάδων τους από το πρωτάθλημα προκειμένου να δώσουν την μέγιστη δυνατή διάσταση στη διαμαρτυρία τους.

Οι τρεις έφτασαν να συζητούν ακόμη και για το τεχνικό μέρος της υλοποίησης μιας τέτοιας απόφασης, δηλαδή το αν θα αποσύρουν τις ομάδες ή αν θα τις βάλουν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα με τις Κ20 εκδόσεις τους.

Επαφές με την UEFA
Ο Σαββίδης, που ήταν ο πιο προετοιμασμένος εκ των τριών για να κάνει προτάσεις σε αυτές τις συναντήσεις, τις οποίες άλλωστε επιδίωξε και κανόνισε, πρότεινε στους Αλαφούζο, Μελισσανίδη να επιδιώξουν επαφές με στελέχη της UEFA προκειμένου να εκδηλώσουν την δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που λειτουργεί η διοίκηση της ΕΠΟ και την διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να ασκήσουν με όποιο τρόπο πίεση και να προκαλέσουν την παρέμβαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
 Σε αυτή την προσπάθεια μάλιστα οι τρεις παράγοντες συμφώνησαν στην συλλογή όλων των δημοσιευμάτων από τα διεθνή media για την επικρατούσα κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να πείσουν ότι δεν παρουσιάζουν μεροληπτικά την κατάσταση μέσα από ελληνικά δημοσιεύματα.

Σαββίδης, Αλαφούζος και Μελισσανίδης συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους.
Οι επόμενες μεταξύ τους συναντήσεις θα γίνουν στο διάστημα που θα ακολουθήσει την άσκηση των διώξεων . Εκτός και αν νωρίτερα προκύψει λόγος για μαζική παράστασή τους σε κάποιο υπουργικό γραφείο. Ο Σαββίδης επιδίωξε να συναντηθεί ξεχωριστά με κάθε έναν εκ των δύο προκειμένου να μην δώσουν την εντύπωση ότι δημιουργούν έναν συνασπισμό τύπου “ΠΟΚ”.
 Γι' αυτό και σε μια επόμενη συνάντηση είναι πιθανόν να επιδιώξουν την παρουσία αρκετών ακόμη μεγαλομετόχων ΠΑΕ.
 Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ θέλησε να διαπιστώσει αν οι Αλαφούζος, Μελισσανίδης είναι στο πνεύμα του, για ακραία αντίδραση. Και ζήτησε από τους δύο άλλους και κυρίως τον Μελισσανίδη, που έχει ζήσει και δράσει περισσότερα χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο να υποδείξει τρόπους προκειμένου να ρίξουν το σημερινό καθεστώς της ΕΠΟ, ανατρέποντας τη διοίκηση αλλά και να προκαλέσουν την επέμβαση της νέας κυβέρνησης και της UEFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου