Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Γκορμπατσόφ: Ο Ψυχρός Πόλεμος κηρύχτηκε



«Νέος "Ψυχρός Πόλεμος" έχει κηρυχτεί μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, και μπορεί να εξελιχτεί σε ένοπλη σύγκρουση» προειδοποίησε την Πέμπτη ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Δεν ακούμε παρά να μιλούν για κυρώσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας. Έχουν χάσει το μυαλό τους; Η Αμερική έχει χαθεί στα βάθη της ζούγκλας και παρασύρει και εμάς. Και, για να μιλήσουμε ειλικρινά, η
Αμερική μάς παρασύρει σ' έναν νέο "Ψυχρό Πόλεμο", προσπαθώντας ανοικτά να ακολουθήσει τη λαμπρή ιδέα που τη θέλει πάντα να θριαμβεύει» τόνισε ο Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.


Ο 83χρονος πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και πατέρας της περεστρόικας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989.

«Πού θα μας οδηγήσει αυτό; Ο "Ψυχρός Πόλεμος" έχει ήδη κηρυχτεί. Και μετά; Δεν είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι δεν θα εξελιχθεί σ' έναν πραγματικό πόλεμο. Φοβάμαι μήπως οι Αμερικανοί πάρουν το ρίσκο» πρόσθεσε.

Στα... χαρακώματα λόγω ουκρανικής κρίσης

Οι προειδοποιητικές δηλώσεις του Γκορμπατσόφ διατυπώνονται μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και της επιδείνωσης -σε πρωτοφανές επίπεδο- των σχέσεων μεταξύ Ρώσων και Δυτικών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και η έναρξη της ένοπλης σύρραξης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας τον Απρίλιο του 2014 έχουν φέρει στα... χαρακώματα Ουάσινγκτον και Μόσχα.
Η κίνηση των Βρυξελλών να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ και να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία οδήγησε στο ρωσικό εμπάργκο σε νωπά και αγροτικά προϊόντα από κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Τετάρτη με νέο γύρο κυρώσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι το τίμημα «θα συνεχίσει να αυξάνεται στην περίπτωση που η Ρωσία δεν σταματήσει να υποστηρίζει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην Ουκρανία».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία μετά την αναζωπύρωση της βίας στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης, κατά τη διάρκεια του οποίου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει και άλλα πρόσωπα στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων που επιβάλλει, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή. Παράλληλα, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν για την ανανέωση ή μη της πρώτης σειράς των κυρώσεων σε βάρος Ουκρανών αυτονομιστών και Ρώσων αξιωματούχων, η οποία εκπνέει τον προσεχή Μάρτιο.

απο τη  zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου