Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Πέφτουν κι άλλο οι τιμές ακινήτων


Περαιτέρω πτώση των τιμών στην αγορά κατοικίας και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα το 2015 διαβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στο πλαίσιο έκθεσης που καλύπτει τις αγορές ακινήτων σε 22 χώρες, κυρίως του ανεπτυγμένου κόσμου.
Τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης έχουν
υποχωρήσει σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Βασικοί παράγοντες που, όμως, δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν είναι τα αυστηρά κριτήρια στην παροχή στεγαστικών δανείων, τα οποία εντοπίζονται π.χ. στην περιφέρεια της Ευρωζώνης λόγω αναιμικής ανάπτυξης, και η μεγάλη άνοδος στις τιμές των ακινήτων σε χώρες όπως η Βρετανία, που αποθαρρύνουν αρκετούς υποψήφιους καταναλωτές.

Στην Ελλάδα, η αδύναμη ζήτηση και η διστακτικότητα των τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια επισκιάζουν κάθε προοπτική ανάπτυξης στην ελληνική αγορά κατοικίας.
Αναφερόμενη στην αβέβαιη οικονομική προοπτική που επικρατεί στη χώρα, η Fitch εκτιμά πως οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα συνεχίσουν να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.
Οπότε η στήριξη του δανειολήπτη μέσα από ρυθμίσεις δανείων θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον τομέα της στεγαστικής πίστης όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η σταθεροποίηση της οικονομίας, αναφέρεται στην έκθεση της Fitch, που κατατάσσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία «Β».

Πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ με υψηλό κόστος και οι καταθέσεις, που δέχονται εξαιρετικές πιέσεις λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.

Με βάση εκτενή έρευνα που στηρίχθηκε σε 19 χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και το Μεξικό, η Fitch καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια γενιά υποψήφιων αγοραστών πρώτης κατοικίας έχει αποκλειστεί από την αγορά, ένα φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια των αγορών και στην υιοθέτηση μέτρων στήριξης.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι οι «σφικτές» συνθήκες στην παροχή δανείων μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα σε χώρες που έχουν υποστεί κρίση στην αγορά στεγαστικής πίστης.
Ο διεθνής οργανισμός έκανε ειδική αναφορά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη των οικονομιών τους, πνίγοντας την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία υπέστησαν μεγάλο πλήγμα στην αγορά κατοικίας με το σκάσιμο μιας δεκαετούς «φούσκας» κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, εκτοξεύοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επισφαλή δάνεια.
Σήμερα, κατά συνέπεια, οι αρχές εποπτείας προτείνουν πολύ πιο αυστηρούς κανόνες στην παροχή δανείων και οι εμπορικές τράπεζες διστάζουν να αυξήσουν τον δανεισμό τους.

Στην Ιρλανδία, η κεντρική τράπεζα προέτεινε το 80% των στεγαστικών δανείων στην αγορά πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει το 350% των δηλωθέντων εισοδημάτων του υποψήφιου δανειολήπτη.
Η πρόταση αυτή δέχτηκε δριμεία κριτική από παράγοντες του κλάδου με το επιχείρημα ότι έτσι θα μειωθεί η προσφορά κατοικιών στη χώρα, υπονοώντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και στην απασχόληση.

Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στην παροχή στεγαστικών δανείων από το 2007. Ακολουθούν η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

απο το http://moneypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου