Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Γιόσκα Φίσερ: Γιατί είναι επικίνδυνος ο Αλέξης Τσίπρας

του Ζ. Φρούχτμαν*

Είναι γνωστό ότι ο Γιόσκα Φίσερ συνήθως τα λέει έξω από τα δόντια. Και ίσως αυτό να ήταν και ένα από τα ατού του ως υπουργού Εξωτερικών σε μία κρίσιμη για την Γερμανία περίοδο.

Όταν, λοιπόν, επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικίνδυνος για την χώρα του και την Ευρώπη, ίσως γνωρίζει κάτι παραπάνω από τον απλό πολίτη. 

Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση-συζήτηση της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο, ο πρώην ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι, αν
μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα προσπαθήσει να εφαρμόσει τα όσα υπόσχεται, τότε οι εξελίξεις θα είναι μάλλον πολύ κακές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα τί περιμένει ο κόσμος από την Γερμανία, ο Γ. Φίσερ υπογράμμισε: «Ο κόσμος σαφώς και δεν περιμένει τίποτε. Η Γερμανία είναι άγνωστη σε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας. Συνεπώς, θα πρέπει να προσδιορίσουμε τί περιμένουν οι Ευρωπαίοι από τους Γερμανούς. Η απάντηση είναι ότι περιμένουν μιαν άλλη πολιτική.

Λιγότερο δογματική και περισσότερο ευέλικτη σε θέματα που άπτονται της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ. Η σημερινή πολιτική του Βερολίνου παραμένει λανθασμένη. Δεν μπορείς να μειώνεις τα χρέη και ταυτόχρονα να κάνεις δομικές μεταρρυθμίσεις. Τί περιμένει δηλαδή από όλα αυτά το Βερολίνο; Να αποτύχει ο Ολάντ στην Γαλλία και να έχουμε μετά την Λε Πεν; Ή να αναλάβει ο Τσίπρας την πρωθυπουργία στην Ελλάδα; Τότε θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες στην νότια Ευρώπη. Αυτό δεν το θεωρώ ιδιαίτερα έξυπνο».

Αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γερμανός πρώην ΥΠΕΞ τόνισε πως είναι επικίνδυνος γιατί θα δημιουργήσει ενδεχομένως ρήγματα στο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό κεκτημένο, γεγονός που συνιστά και εχθρική στάση απέναντι στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν πλέον και ευρύτερα ρήγματα στον ευρωπαϊκό κοινωνικό ιστό, με αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης Βορρά-Νότου.

Άλλοι ομιλητές στην συνάντηση επεσήμαναν ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι μόνος του στην Ευρώπη, γιατί το ελληνικό πρόβλημα απέχει πολύ από τού να είναι ίδιο με το αντίστοιχο ιταλικό, για παράδειγμα.

Στο επίπεδο αυτό, πάντως, ο Γιόσκα Φίσερ έκανε την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα μάλλον θα παραμείνει στην ευρωζώνη –άγνωστον, όμως, πώς.

*Πρώην ανταποκριτής της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες

απο το  europeanbusiness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου