Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί οι Ευρωπαίοι «κάνουν τα γλυκά μάτια» στην Ελλάδα


Σε τέσσερα συν ένα γεγονότα των τελευταίων ημερών, μπορεί να επικεντρωθεί όποιος θελήσει να αντιληφθεί πως διαμορφώνεται η μεγάλη εικόνα γύρω από την Ελλάδα, την στιγμή που στο εσωτερικό της χώρας οι περισσότεροι προτιμούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση της απόπειρας εξαγοράς ψήφων με σκοπό την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με πιο πρόσφατο την δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος στο περιθώριο της
Συνόδου Κορυφής είπε πως «τόσο ο ίδιος όσο και η Καγκελάριος Α. Μέρκελ θεωρούν ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια στην Ελλάδα, ούτως ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο», όπως και ότι κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα.

Για να προσθέσει πως «δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει στη θέση του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», δήλωση που είναι «καρμπόν» εκείνης του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (δεύτερο γεγονός) και που με άλλα λόγια σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τηρούν ουδέτερη στάση έναντι των πολιτικών εξελίξεων που κατά πάσα πιθανότητα είναι μπροστά.

Των παραπάνω λεκτικών στηρίξεων είχε προηγηθεί η Καγκελάριος Α. Μέρκελ (τρίτο γεγονός) που αφού επεσήμανε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πως αν και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν η προοπτική της Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια, υποστήριξε πως όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όλα αυτά βεβαίως ίσως να μην είχαν ειπωθεί αν ο κ. Α. Τσίπρας (τέταρτο γεγονός) μιλώντας λίγες ώρες νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters, δεν είχε δεσμευτεί για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και κυρίως πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά πρόθεση να κάνει μονομερείς ενέργειες, εκτός κι αν τον αναγκάσουν.

Το «συν ένα» γεγονός προέρχεται από την δευτερογενή αγορά όπου η απόδοση του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου παραμένει μεν σε υψηλό επίπεδο της τάξεως του 8,5%, ωστόσο στις προηγούμενες συνεδριάσεις παρουσίασε έντονη αποκλιμάκωση (-4% σε μια ημέρα) και ως στιγμής τουλάχιστον η εικόνα του δεν παραπέμπει σε επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Και τούτο μάλιστα όταν το κλίμα στο εσωτερικό έχει επιδεινωθεί σε ύψιστο βαθμό.

Με την επισήμανση πως το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του spread προηγήθηκε της ανακοίνωσης της επίσπευσης της εκλογής για ΠτΔ και κατά κύριο λόγο προήρθε από την υφιστάμενη Κυβέρνηση και όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί εκτός μνημονίου και να καλύψει τα κενά του προϋπολογισμού από τις αγορές.
Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά και γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλάζουν ρητορική και στάση έναντι της Ελλάδας, κάτι που δεν μας έχουν συνηθίσει;

Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στο ότι μια κρίση στη χώρα μας μόνο ανεπηρέαστη δεν θα αφήσει την οικονομία της Ευρωζώνης όταν μάλιστα στην γειτονική Ιταλία επικρατεί ήδη αναβρασμός (πολιτικός και οικονομικός) και γενικότερα οι χώρες του Νότου συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, μόνο οχυρωμένες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μπροστά σε μια νέα επιδείνωση της κατάστασης.

Με πιο απλά λόγια οι εταίροι μας ούτε μας αγάπησαν ξαφνικά, ούτε βεβαίως «κάνουν τα γλυκά μάτια» στον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πιθανότητα να αναλάβει την διακυβέρνηση αν γίνουν εκλογές. Πρόκειται για μια τακτική που αφορά και απευθύνεται σε όποιο πολιτικό σχήμα και αν βρεθεί στο «τιμόνι» και το θέμα είναι κατά πόσο ο νυν η ο επόμενος «καπετάνιος» και το «πλήρωμα» θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

 απο το reporter.gr


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου