Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η αγορά περίμενε πως και πως την εορταστική περίοδο


Η εικόνα της αγοράς την προηγούμενη Κυριακή 14 τρέχοντος, τα λέει όλα, χιλιάδες κόσμου στους δρόμους, αλλά ελάχιστοι  μέσα στα καταστήματα και πολλοί λιγότεροι να κυκλοφορούν με τσάντες στο χέρι. 
Η αγορά περίμενε πως και πως την εορταστική περίοδο για να κινηθεί. Αλλά φαίνεται ότι οι
πολιτικοί μας «αγρόν ηγόρασαν». Δεν φτάνει η ανέχεια των καταναλωτών, τα άδεια ταμεία των εμπόρων, τα χρέη που πνίγουν τους περισσότερους, ξαφνικά η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον φόβο και το δίλλημα για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν βγάλει η βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να περιμένει 15ημέρες, να περάσουν δηλαδή οι γιορτές και μετά να ανακοινώσει την επίσπευση της ημερομηνίας εκλογής ΠτΔ; Τόσο δύσκολο είναι πια να σκεφθεί κανείς αυτές τις επιπτώσεις;
Συμφωνώ ότι η ανακοίνωση της επίσπευσης, της ημερομηνίας της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι καθόλα μια ορθή πολιτική απόφαση. Η οποία, όμως, κακώς ορίστηκε μέσα στην περίοδο των εορτών. Το άκουσμα και μόνο της διεξαγωγής ψηφοφορίας, δημιουργεί στους πολίτες -και γενικότερα στην αγορά- ένα αίσθημα ανασφάλειας, εφόσον όλα παίζονται με το αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι αν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, η χώρα μπαίνει λόγω εκλογών σε μια περίοδο αστάθειας, απραγίας και αποσυντονισμού του κράτους και των υπηρεσιών της. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα και την οικονομία, αλλά και με θύματα τους πολίτες, καταναλωτές και έμπορους. 
Μιλώντας με έναν φίλο έμπορο ενδυμάτων, έβλεπα έκδηλη την αγανάκτηση και την απελπισία του. Ο φόβος και η απελπισία τον έχουν κυριεύσει, δεδομένου ότι, όπως πολλοί συνάδελφοι του, έχει αδειάσει το τσεκ book του, από επιταγές που λήγουν στο τέλος του χρόνου, αρχή του επομένου. Κι αυτό μου ακούγεται σαν ένας πολύ σοβαρός λόγος για να είναι πανικοβλημένος.
Αναρωτιέμαι, η αντιπολίτευση που ζητά εκλογές εδώ και ένα χρόνο, δεν αντιλαμβάνεται το κόστος που μπορεί να έχουν αν προκηρυχθούν τώρα, αντί για τον προκαθορισμένο χρόνο; Τις τεράστιες επιπτώσεις για την οικονομία μας γενικότερα; Ή πάνω στην πρεμούρα της εξουσίας, γαία πυρί μιχθήτω…


Πηγή:www.reporter.gr

 απο τον Πάνο Τσαγκαράκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου