Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΡΩΣΙΑ: Πωλήσεις συναλλαγματικών διαθεσίμων – Ράλι ανόδου για το ρούβλι




Το ρούβλι ενισχύεται κατά 6,6% στα 63 έναντι του δολαρίου καθώς στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τη ισοτιμία του νομίσματος «υποτιμημένη».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, η παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος έχει ήδη ξεκινήσει και το υπουργείο Οικονομικών της Μόσχας δηλώνει ότι είναι έτοιμο να πουλήσει συνάλλαγμα έως 7 δισ. δολ.
«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ούτε καν πριν
ένα χρόνο ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου» δήλωσε ο Σεργκέι Σβετσόφ, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας αναφερόμενος στη χθεσινή κάθετη πτώση.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΡΩΣΙΑ: Επιστρέφει ο εφιάλτης της χρεοκοπίας – Καταρρέει το ρούβλι 
Επιστρέφει ο εφιάλτης της χρεοκοπίας στη Ρωσία, με το ρούβλι να καταρρέει παρά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζας, στο 17% από 10,5%.
Το ρούβλι ξεκίνησε να διαπραγματεύεται σήμερα σε λιγότερο από τα 59 έναντι του δολαρίου, αρκετά υψηλότερα από τα 64,44 έναντι του αμερικανικού νομίσματος όπου και διαμορφώθηκε αργά χθες το βράδυ, χάνοντας περισσότερο από το 10% της αξίας του. Ωστόσο το δολάριο εκτοξεύθηκε στα 80  ρούβλια, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Οι τριγμοί στη ρωσική οικονομία οφείλονται στις κυρώσεις της Δύσης αλλά και στην κατρακύλα του πετρελαίου, το οποίο σήμερα διαπραγματεύεται κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι.
Στο χρηματιστήριο της Μόσχας, ο δείκτης RTS με ονομαστική αξία σε δολάρια, καταγράφει ελεύθερη πτώση 15%.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση της Ρωσίας να επιβάλλει περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2014 το ρούβλι έχει υποχωρήσει 50% έναντι του δολαρίου.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι το 1998 η Ρωσία είχε κηρύξει στάση πληρωμών, με φόντο την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος και την πτώση στις τιμές του πετρελαίου.
Επιθετική αύξηση επιτοκίων απ’τη Κεντρική Τράπεζα 
Σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε η Τράπεζα της Ρωσίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που οδήγησαν σήμερα το ρούβλι σε βουτιά άνω του 10% και σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. 
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 17% με ισχύ από την Τρίτη, από 10,5% προηγουμένως.
Το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας, που χρησιμεύει ως ανώτατο όριο για τα επιτόκια της αγοράς, αυξήθηκε στο 18% από το 11,5%. Τέλος το επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκε στο 16% από 9,5% προηγουμένως.
Αυτή είναι η έκτη αύξηση των επιτοκίων φέτος από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

απο το bankwars.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου