Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Μήνυμα Γκάλμπρεϊθ σε Τσίπρα: «Αλέξη μου εμπνέεις απόλυτη εμπιστοσύνη...»-Τσίπρας: Τι είπε τελικά στο Τέξας για το ευρώ

Ένα θερμό προσωπικό μήνυμα απέστειλε ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την πτώση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες.

Ο επιφανής οικονομολόγος είχε συμμετάσχει με τον κ. Τσίπρα σε εκδηλώσεις, όπως πέρυσι στο Όστιν του Τέξας και διατηρούν, κυρίως μέσω Λούκας Κατσέλη και Γιάννη Βαρουφάκη, πολύ στενή σχέση.
Ο κ. Γκάλμπρεϊθ αναγνωρίζει την
αυτοκυριαρχία του κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι αυτή είναι που εμπνέει εμπιστοσύνη και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεγείρει ολόκληρο τον ελληνικό λαό με το μέρος του.

Το μήνυμα έχει ως εξής:

Αγαπητέ Αλέξη,

Ένα σημείωμα μόνο, προκειμένου να σου πω ότι οι φίλοι σου εδώ σε έχουν πολύ στο μυαλό τους απόψε.

Σ' έχω δει δυο φορές σε περιστάσεις που απαιτούσαν τον καλύτερό σου εαυτό -με την ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και τη βραδιά των εκλογών τον περασμένο Μάη. Δεν θα συμπεριλάβω την περίπτωση εδώ στο Όστιν.

Η αυτοκυριαρχία που έδειξες και τις δύο φορές μου εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Ξέρω ότι από αύριο θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις το έργο του να συνεγείρεις ολόκληρο τον ελληνικό λαό με το μέρος σου.

Τζέιμς

Και το πρωτότυπο κείμενο

Dear Alexis,

Just a note to let you know that your friends here have you very much in mind tonight.

I've seen you twice in situations that demanded your best - at ERT in Thessalonika and on election night last May. I won't count the occasion here in Austin.

The poise you showed both times gives me complete confidence.

I know that tomorrow you can begin the task of bringing the whole Greek people to your side.

Go get 'em.

No reply.

James



Τσίπρας: Τι είπε τελικά στο Τέξας για το ευρώ(11/11/2013)


Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένουν τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του πανεπιστήμιο του Τέξας, πριν από λίγες ημέρες στο Όστιν.
Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε λάβρος κατά μίας εξόδου από το ευρώ, επικαλούμενος μάλιστα σχεδόν όλη την επιχειρηματολογία των μνημονιακών δυνάμεων, ξάφνιασε πολλούς.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε μόνο στη διαβεβαίωση ότι μία αριστερή κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει να βγάλει εθελοντικά την Ελλάδα από την ευρωζώνη – αυτή άλλωστε είναι εδώ και καιρό πάγια θέση του κόμματος.
Προχώρησε όμως πολύ πιο πέρα, εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να απεύχεται απολύτως μία τέτοια εξέλιξη, την ώρα που στο εσωτερικό διαβεβαιώνει ότι «κόκκινη γραμμή» δεν είναι το νόμισμα, αλλά η εφαρμογή του προγράμματος του κόμματος, ώστε να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση.



Τα στοιχεία αυτά αξιοποίησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή αναδεικνύοντας λέξη προς λέξη τις προφανείς αντιφάσεις σε σχέση με το ευρώ και το μνημόνιο.

Αρχικά ο κ. Τσίπρας εμφάνισε την ευρωζώνη ως μία πραγματικότητα, οι άμεσες εναλλακτικές της οποίας «είναι χειρότερες».
 Και εξήγησε γιατί δεν πρέπει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ:
«θα ωφελήσει κανέναν.
Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων.
Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη.
Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. 
Μία  έξοδος της  Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε  κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν.

Προς το παρόν αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος;
Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός».

Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Τσίπρας είπε όλα όσα λένε οι θιασώτες της τρόικας εδώ και ενάμισι χρόνο, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει ρήξη με τους δανειστές, εάν αυτή η ρήξη προκαλεί κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.

Η αντίφαση των λεγομένων του κ. Τσίπρα με τις επίσημες προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής και γι' αυτό η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, εξέφρασε τη δυσφορία της αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσία του στο Τέξας.
 Στο πρόγραμμα που ψήφισε το ιδυρικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνεται η θέση "καμμία θυσία για το ευρώ" και ξεκαθαρίζεται ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και προς τούτο, εάν οι δανειστές εκβιάσουν και απειλήσουν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι έτοιμος για "οποιαδήποτε εξέλιξη", όπως αναφέρει το κείμενο, εννοώντας ακόμη και έξοδο από το ευρώ! 

Ιδού και το σχετικό απόσπασμα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:
 "Αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους.
Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο.

Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα.

Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει".

απο το protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου