Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ποιο είναι το καλύτερο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο για το 2015


Ενώ οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται ότι θα «κλείσουν» το 2014 με σημαντικά κέρδη, καθώς ο Dow Jones έσπασε το φράγμα των 18.000 μονάδων, οι επενδυτές προετοιμάζουν τα σχέδιά τους για το που θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους εντός του επόμενου έτους.

Ορισμένα από τα βασικά θέματα του 2014 – μεταξύ των οποίων η
ενίσχυση του δολαρίου, η πτώση στις τιμές εμπορευμάτων και η διαφορετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών – δημιουργούν αρκετούς πονοκεφάλους στους επενδυτές. Αν και τα παραπάνω γεγονότα μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, ταυτόχρονα μπορούν να «φτιάξουν» και αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες.
Ως εκ τούτου οι διαχειριστές κεφαλαίων και πλούτου συμβουλεύουν τους επενδυτές να εξετάσουν τα ακόλουθα «σημεία» προκειμένου να φτιάξουν ένα καλό χαρτοφυλάκιο για το επόμενο έτος.

Επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές
Πέραν πάσης αμφιβολίας – τουλάχιστον σύμφωνα με τους διαχειριστές κεφαλαίων – η καλύτερη επενδυτική επιλογή είναι η αύξηση θέσεων σε αμερικανικές μετοχές, καθώς εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν ακόμη ισχυρότερη άνοδο.
 Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ήταν το μεγάλο γεγονός του 2014, ενώ η ανοδική πορεία του δολαρίου αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και το 2015.
 Άλλωστε η εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές του δολαρίου. «Η ενίσχυση του δολαρίου αποτελεί ένα βασικό θέμα για την κατάρτιση του χαρτοφυλακίου μας. Ωφεληθήκαμε από τις long θέσεις μας στο δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων, όπως το γεν και το ευρώ», τονίζει ο Paul Amer, διαχειριστής κεφαλαίων στην Insight Investment.
 Οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα είναι η οικονομία που θα εμφανίσει έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών. «Άραγε θα είναι οι ΗΠΑ η μόνη οικονομία με καλή ανάπτυξη το 2015;
 Εάν αυτό ισχύσει τότε αναμένουμε ότι αμερικανικές μετοχές αλλά και άλλες μορφές επενδύσεων όπως πιστώσεις και δολάριο, θα ακολουθήσουν πολύ καλή πορεία», υποστηρίζει ο Mark Burgess, επικεφαλής επενδύσεων στην Threadneedle Investments.

Short θέσεις στα εμπορεύματα
Μετά από ένα δύσκολο έτος, οι επενδυτές πιθανώς να σκεφθούν ότι έφθασε η στιγμή για long τοποθετήσεις στα εμπορεύματα.
Όμως η διαφαινόμενη περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, αποτελεί παράγοντα που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι τα εμπορεύματα θα συνεχίσουν να υποχωρούν και το 2015, όπως σημειώνει πρόσφατη ανάλυση της Deutsche Bank.
 Η γερμανική τράπεζα υποστηρίζει ότι εάν το Brent υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια θα προκαλέσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε ορισμένες αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες.

Η πορεία του πετρελαίου επηρεάζει αρνητικά και τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank για τα πολύτιμα μέταλλα. «Εάν ο ΟΠΕΚ διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του, εκτιμούμε ότι τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο θα συνεχίσουν να ασκούνται πιέσεις στο πετρέλαιο», υποστηρίζει ο Michael Lewis, ειδικός της Deutsche Bank για τις αγορές εμπορευμάτων.
Η γερμανική τράπεζα είναι αυτών που θεωρούν ότι ο χρυσός δεν θα ακολουθήσει καλή πορεία το 2015, καθώς τοποθετεί την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,15 δολάρια έως το τέλος του 2015. Ισχυρό δολάριο «μεταφράζεται» σε άσκηση πιέσεων στον χρυσό, με την DB να τοποθετεί τη μέση τιμή του για το 2015 στα 1.075 δολάρια η ουγκιά.

Αγορές ομολόγων
Η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και η συνεχιζόμενη «συρρίκνωση» των spreads δημιουργεί ένα όχι και τόσο ελκυστικό περιβάλλον για τα κρατικά ομόλογα το 2015, σύμφωνα με τον Marcus Brookers, ειδικό στην αγορά σταθερού εισοδήματος για την Schoeders. Επιπρόσθετα εάν υπάρξει αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τα ομόλογα θα δεχθούν «κτύπημα».

Ο κλάδος που θα «λάμψει»
Η εκτίμηση για τις τράπεζες ως μία επένδυση που προσφέρει και πολύ καλά μερίσματα εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έτσι οι τραπεζικές μετοχές είναι πλέον «εξαιρετικά φθηνές», σύμφωνα με τον Arne Hassel, αναλυτή της Coutts. Ο αναλυτής εκτιμά ότι οι τραπεζικές μετοχές θα ακολουθήσουν πολύ καλή πορεία – με τις μετοχές αμερικανικών τραπεζών να είναι καλύτερες απ' αυτές ευρωπαϊκών – με δεδομένη και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου