Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμιος Δείκτης Επιχειρηματικότητας: Στο top 50 "του επιχειρείν" η Ελλάδα


Στην 47η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας 2015 (GEI), ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο GEDI. 
 
Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 130 κράτη, με τις ΗΠΑ να τοποθετούνται στην κορυφή και να ακολουθούν ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ταϊβάν, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη. 
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζει δυνατά σημεία, αλλά και σημαντικές ελλείψεις. 
Στα δυνατά σημεία της χώρας συγκαταλέγονται οι δεξιότητες των επιχειρήσεων σε στάδιο εκκίνησης, το ανθρώπινο δυναμικό, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και η διεθνοποίηση. 
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στις επιχειρηματικές της δυνατότητες.
 
 Όπως επισημαίνεται, «παρότι έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και τη μετακίνηση της οικονομικής δραστηριότητας από την παραοικονομία στην επίσημη οικονομία, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της όσον αφορά την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον δείκτη GEI, που αποτελεί μια κλίμακα ανάλυσης των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων σε 130 χώρες, από την Αλβανία μέχρι και τη Ζάμπια, η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης.


Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου