Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πόθεν έσχες δύο ταχυτήτων-ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ




Με δύο… ταχύτητες κινείται το πόθεν έσχες, το οποίο θα εφαρμοστεί για το οικονομικό έτος 2014, ύστερα από την πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία.


Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι διαιρούνται πλέον σε δύο κατηγορίες: σε όσους απέκτησαν ακίνητο πριν από την 31η Οκτωβρίου 2014, οπότε δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο σχετικός νόμος, και σε όσους πραγματοποίησαν ή πρόκειται να πραγματοποιήσουν αγοραπωλησία μετά την 31η Οκτωβρίου. Στην πρώτη περίπτωση εφαρμόζεται ό,τι ίσχυε πριν από την τροποποίηση του νόμου. Όσοι, δηλαδή, αγόρασαν σπίτι από την αρχή της χρονιάς μέχρι την 31η Οκτωβρίου θα πρέπει να δικαιολογήσουν ως δαπάνη αγοράς την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου ή το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα, εφόσον αυτό είναι υψηλότερο από την αντικειμενική αξία.

Στη δεύτερη περίπτωση εφαρμόζονται όσα προβλέπει η αλλαγή του νόμου. Για αγορές που ήδη πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να γίνουν, ο αγοραστής δηλώνει στο πόθεν έσχες το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο μαζί με τα έξοδα μεταβίβασης. Οι αγοραστές αυτής της κατηγορίας είναι ευνοημένοι, καθώς το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι, σχεδόν πάντα, πολύ μικρότερο από το ποσό στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αγοραπωλησία. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν σημαντικά μικρότερο φόρο, αφού θα επιβαρυνθούν για την πραγματική αξία του ακινήτου και όχι για την αντικειμενική.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που απέκτησε κατοικία τον Σεπτέμβριο με τίμημα 100.000 ευρώ και αντικειμενική αξία 160.000 ευρώ θα πρέπει να δικαιολογήσει στον έφορο όχι πού βρήκε τα 100.000 ευρώ αλλά τα 160.000 ευρώ. Εάν δεν καταφέρει να δικαιολογήσει το πόθεν έσχες, θα φορολογηθεί με συντελεστή 42% στο εισόδημα, ενώ θα πρέπει να πληρώσει και φόρο αλληλεγγύης με συντελεστή έως 4% που επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ του ποσού που κατάφερε να δικαιολογήσει και του ποσού των 160.000 ευρώ. Παράλληλα, εάν ο φορολογούμενος πραγματοποιούσε την αγορά μετά την αλλαγή του νόμου (31η Οκτωβρίου), τότε η εφορία θα του ζητούσε να δικαιολογήσει πώς προέκυψαν τα 100.000 ευρώ που αποτελούν το πραγματικό τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Στην πράξη, για να δηλωθούν οι δύο αυτές διαφορετικές κατηγορίες, θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστοί κωδικοί για τη δήλωση της δαπάνης αγοράς ακινήτων. Ο ένας θα αφορά σε αγορές που έγιναν από την αρχή του έτους μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου και ο δεύτερος σε αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Του Κώστα Ιερίδη

απο τη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου