Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Τον γύρο του κόσμου κάνει η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη


H Ελλάδα έβαλε τέλος στη χειρότερη ύφεση που βίωσε τα τελευταία 50 χρόνια, αναφέρει το Bloomberg

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, για πρώτη φορά μετά από έξι διαδοχικά έτη βαθιάς ύφεσης.

Η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς ειδησεογραφίας, με θετικό τρόπο, αφού τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για τον
τερματισμό της ύφεσης και την αρχή μιας νέας περιόδου για την ελληνική οικονομία.
«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα επανέρχεται και ξεπερνά την ανάπτυξη της Γερμανίας, της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης» αναφέρουν οι Financial Times.
Όπως τονίζουν, η Ελλάδα τελικώς βγήκε από τη μακρά και επώδυνη ύφεσή της νωρίτερα, ενώ σημειώνει ανάπτυξη με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων επτά ετών.
«Η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι υψηλότερη από το 1,2% της Γερμανίας και ταχύτερη από τον μεγαλύτερο αριθμό των χωρών της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά από το 2007», προσθέτουν oι Financial Times.
«Στην πραγματικότητα η ανάπτυξη κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, ενώ και μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ήταν η υψηλότερη, με εξαίρεση τη Ρουμανία και τη Βρετανία που σημείωσε την ίδια επίδοση με την Ελλάδα», τονίζουν.
H Eλλάδα εξήλθε της ύφεσης, αφήνοντας πίσω της την κρίση που έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ευρώ, σημειώνει, από την πλευρά του, το πρακτορείο Bloomberg, αποτιμώντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, που σηματοδότησε την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Ελλάδα έβαλε τέλος στη χειρότερη ύφεση που βίωσε τα τελευταία 50 χρόνια, αφήνοντας πίσω της μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από δύο μεγάλα πακέτα διάσωσης και μια έντονη αναταραχή, η οποία λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.
Ειδικότερα, το ελληνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% στο τρίτο τρίμηνο έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2014, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοχεία.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,7%.
Η 6ετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας γινόταν ολοένα και πιο βαθιά από τις συνεχείς περικοπές δαπανών, γεγονός που έχει κοστίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως γίνεται αντιληπτό από τις δημοσκοπήσεις.
Η επιβεβαίωση πως η Ελλάδα εξήλθε της ύφεσης μπορεί να βοηθήσει τον Αντώνη Σαμαρά να ακολουθήσει την τύχη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οδηγώντας τη χώρα του μακριά από τα πακέτα διάσωσης.
«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει μετά από έξι χρόνια ύφεσης», επισημαίνει η Wall Street Journal, η οποία εκτιμά πως ο μεγαλύτερος του αναμενόμενου ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρεκόρ που κατέγραψε φέτος ο τομέας του τουρισμού.
Υπό τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση», το Reuters αναφέρει ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ δείχνουν ότι αυξήθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και ότι ήταν η πρώτη φορά που η οικονομία αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2009.
Την ίδια στιγμή με σκωπτική διάθεση σχολιάζει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, μετά από την έξι χρόνια ύφεσης, το Business Insider.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το αμερικανικό μέσο, «η Ελλάδα επέστρεψε οριστικά στην ανάπτυξη».
Ωστόσο στην πραγματικότητα η είδηση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 1,7% στο γ’ τρίμηνο του 2014, δεν αποτελεί πραγματικό λόγο για πανηγυρισμούς.
Ειδικότερα το Business Insider υπενθυμίζει ότι η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλό ποσοστό του 26,6%, η οικονομία είναι ακόμα πολύ αδύναμη σε σχέση με έξι χρόνια πριν, όταν ξέσπασε η κρίση, ενώ δεν υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για ταχεία ανάπτυξη στον άμεσο μέλλον.
Κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστούν δεκαετίες για την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα της ανάπτυξης.
Ωστόσο για την ιστορία της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η επιστροφή στην ανάπτυξη μίας χώρας που κινδύνεψε να βγει από την νομισματική ένωση, αποτελέι ορόσημο!

(Πρώτη Ενημέρωση: Παρασκευή 14-11-2014 16:30)

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου