Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:Μείωση σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως το 18% - 20%

Μείωση σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως το 18% - 20% προβλέπουν οι αλλαγές που προτείνει η τρόικα, σε περίπτωση που εφαρμοστούν, όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας το πρωί στο Mega.

Πηγές του Capital.gr από το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνουν ότι η τρόικα ασκεί πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο ίδιο θέμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με δήλωσή του επισημαίνει τη
σοβαρότητα μιας τέτοιας αλλαγής στο ασφαλιστικό, επικεντρώνοντας μάλιστα την παρέμβασή του για τις συνέπειες που θα υπήρχαν εάν μια τέτοια διάταξη ψηφιστεί.

Η παρέμβαση του κ. Κουτρουμάνη μετέθεσε κάπως το θέμα "μπερδεύοντας" τις νέες επιπλέον απαιτήσεις της τρόικα με την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου από 1η2/1/2015 που αφορά όμως μόνο τους νέους συνταξιούχους.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η νέα απαίτηση της τρόικα αφορά προσαρμογές στους νυν συνταξιούχους οι οποίες θα πρέπει να συνδέσουν τη διάρκεια των ετών εργασίας με το ύψος των συντάξεων. Στο γεγονός αυτό φαίνεται ότι αναφερόταν ο κ. Κωνσταντινόπουλος με τη δήλωση - προειδοποίηση... "ελπίζω ότι αυτοί που λένε ότι θα ψηφίσουν να έχουν διαβάσει τι λέει η τρόικα για το ασφαλιστικό". Το γεγονός αυτής της παρέμβασης της τρόικα έχει προκαλέσει ισχυρές εντάσεις και μέσα στην κυβέρνηση καθώς η τρόικα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις πέραν των διαφωνιών που έχει για τον προϋπολογισμό και στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Κουτρουμάνης στις δηλώσεις του στο Mega είχε αναφέρει ότι «αν εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα, μπορεί να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξης από 10-12 έως 18-20%».
 Εκτίμηση ότι αυτή θα είναι η θέση της τρόικας και πρόσθεσε ότι με τον παλιό νόμο προβλεπόταν μια σταδιακή μείωση αλλά με τρόπο μεταβατικό μέσα σε μια 20ετία και όπως είπε «έτσι έπρεπε να γίνει».

Επιπλέον ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνησε ότι «η τρόικα ζητάει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει και από εκεί και πέρα ζητάει εναλλακτικές προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση που να είναι πειστικές ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί το όποιο δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί για μια ακόμα φορά μέσα από τη μείωση των συντάξεων.

Ο. Κωνσταντινόπουλος: Έχουν καταλάβει τις συνέπειες;

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε δημόσια παρέμβασή του (9,84) είπε χαρακτηριστικά: "Ελπίζω ότι αυτοί που λένε ότι θα ψηφίσουν -γιατί ακούω διάφορα διλήμματα για το ασφαλιστικό-, ελπίζω να έχουν διαβάσει τί ζητάει η τρόικα για το ασφαλιστικό".

Ουσιαστικά, ο κ. Κωνσταντινόπουλος επιβεβαιώνει εμμέσως πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τις οποίες , οι απαιτήσεις της τρόικας οδηγούν σε νέες περικοπές όλων των κυρίων συντάξεων.
Όπερ ξεκαθαρίζει πως το  ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ψηφίσει.

Αργότερα, μιλώντας στο Αθηναϊκο Πρακτορείο, ο Ο. Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε επ αυτού: "Εμείς κάνουμε μία διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μειώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, όχι για να κάνουμε τους τζάμπα μάγκες, αλλά γιατί το έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε:
«το 2010 ψηφίσαμε ένα συγκεκριμένο νόμο, έγιναν οι αναλογιστικές μελέτες και έδωσαν συγχαρητήρια σε μας και την Ιταλία ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά.
 Ο νόμος αυτός υλοποιείται από 01.01.2015. Δεν μπορούμε ένα νόμο, που πριν ακόμη αρχίσει να υλοποιείται να τον αλλάξουμε, έχουμε μία δέσμευση και είναι δέσμευση και των εταίρων, σε έναν κόσμο που έχει περάσει δύσκολα".

Δ. Καρύδης: Είναι στο τραπέζι

Παράλληλα, το σχετικό αίτημα της τρόικα επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης μιλώντας στον 9.84

"Τα σημαντικά θέματα είναι τα δημοσιονομικά, το ζήτημα του ασφαλιστικού που εμείς ως κυβερνητικοί εταίροι δε θέλουμε να ανοίξει για να μειωθούν οι κύριες συντάξεις και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε διευκρινιστική ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το εάν αυτό ζητά η τρόικα, απάντησε: " Είναι ανοικτό πάνω στο τραπέζι".

Αναπάντητα ερωτήματα

Από κυβερνητικές πηγές "διαρρέεται" ότι η τρόικα δεν έχει ζητήσει μείωση συντάξεων, αλλά αναλογιστικές μελέτες. Είναι προφανές! Μείωση συντάξεων δίχως αναλογιστικές μελέτες δεν μπορούν να υπάρξουν. Αυτό που γνωρίζουν, όμως, είναι ότι οι μελέτες αυτές θα φέρουν μία πρόταση για μείωση των συντάξεων από 20% ως 30%!

Το περίεργο είναι ότι ο νόμος Λοβέρδου κι όσα συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με την τρόικα προβλέπουν  αναλογιστικές μελέτες που θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες το 2015 με την ταυτόχρονη έναρξη εφαρμογής του νόμου Λοβέρδου.
Προς τι τότε αυτή η βιασύνη;
 Το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει ήδη αυτές τις μελέτες;
 Κι αν ναι με ποιανού εντολή και πότε; Είναι δυνατόν να το έκανε μόνος του ο κ. Βρούτσης, δίχως να του το ζητήσει η τρόικα ή ο κ. Σαμαράς; Εκτός κι αν ετοιμάζεται μία ακόμη ανθρωποθυσία.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα είναι σύντομα έτοιμες. Πριν από το τέλος του χρόνου. Μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης έχει σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων. Γνωρίζουν καλά τι σημαίνουν όλα αυτά και αναρωτιούνται για την μεθόδευση.

Όπως σημειώνουν βουλευτές, ο ΕΝΦΙΑ πέρασε κάτω από ασφυκτική πίεση. Η μείωση των συντάξεων, όμως, δεν μπορεί να περάσει από την Βουλή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου