Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Reuters: Ο Α. Τσίπρας, η έξοδος από το μνημόνιο και το γερμανικό plan B

Η επιδιωκόμενη από την ελληνική κυβέρνηση έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης των Ε.Ε. και ΔΝΤ θα δοκιμάσει ξανά την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης, σχολιάζει άρθρο που δημοσιεύεται στο πρακτορείο Reuters.

Ο αρθρογράφος, Paul Taylor, επισημαίνει ότι
παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που απέσπασε η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά το βράδυ της Παρασκευής, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανές τις πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες ίσως φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 4%-11%.

Θα είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που ένα βαθιά εχθρικό προς το πρόγραμμα διάσωσης των Ε.Ε./ΔΝΤ θα αναλάβει την εξουσία, σχολιάζει το άρθρο, προσθέτοντας πως «ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέει ότι θα μπορούσε να ανατρέψει κάποιες από αυτές τις πολιτικές και να διεκδικήσει από τους διεθνείς πιστωτές τη διαγραφή μέρους του γιγαντιαίου ελληνικού χρέους των 318,6 δισ. ευρώ – το 85% του οποίου ανήκει σε ξένες κυβερνήσεις και στο ΔΝΤ».

Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα προκαλούσε τον ίδιο πανικό, όπως εάν συνέβαινε τον Ιούνιο του 2012. Αυτός είναι και ο λόγος που το Βερολίνο, παρόλο που θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά μέχρι το 2016, ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν να δουν περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα της ανάκαμψης, έχει ξεκινήσει επαφές με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Γερμανοί θα υποστηρίξουν τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, αλλά διερευνούν επίσης και επιλογές για σχέδιο Β» δηλώνει στο Reuters ο Jens Bastian, Γερμανός οικονομολόγος στην Αθήνα και πρώην μέλος της task force.

Παράλληλα, ανώτατη πηγή από το Βερολίνο δηλώνει ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι σκέφτεται η αντιπολίτευση».

Έτσι, το άρθρο υπενθυμίζει ότι ο Joerg Asmussen έχει συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές με τον Α. Τσίπρα, με τον δεύτερο να έχει επίσης πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi.

Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά και στη Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας ότι πίσω από την αριστερή ρητορική, έχει ενεργήσει με μετριοπάθεια και δεν έχει μπλοκάρει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές.

Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο Α. Σαμαράς σκοπεύει να παραιτηθεί από τα τελευταία 12 δις. ευρώ των δόσεων του 2015-2016 προκειμένου να ξεφύγει από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της τρόικας, και αντ’ αυτού στοχεύει σε δανεισμό μέρους αυτών των κεφαλαίων από τις αγορές.

Ωστόσο, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η Γερμανία επιδιώκουν να κρατήσουν την Αθήνα υπό επιτήρηση, μέσα από μια προληπτική πιστωτική γραμμή, ως δίχτυ ασφαλείας για τη σχεδιαζόμενη ελληνική επιστροφή στις αγορές.
Εξ ου και οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα σχολίαζε ότι η Ελλάδα θα ήταν «σε καλύτερη θέση» αν διέθετε προληπτική στήριξη και μια συνεχιζόμενη σχέση με το Ταμείο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου