Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Προς παγκόσμια οικονομική κρίση;


Ενδείξεις νέας οικονομικής κρίσης διακρίνουν πολλοί αναλυτές, ερμηνεύοντας την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα.

«Επενδυτές σε κατάσταση πανικού», «Η Ευρώπη εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης», «Σε κατήφορο τα χρηματιστήρια» είναι μερικοί από τους τίτλους των  οικονομικών αναλύσεων που
φιλοδοξούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα των αγορών.

 «Οι χρηματοοικονομικές αγορές σηματοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση», γράφει ο Χόλγκερ Τσέπιτς στην εφημερίδα Die Welt.
«Εάν ερμηνεύσουμε τις διακυμάνσεις των μετοχών, κατά το προηγούμενο 48ωρο, τότε ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια βαθιά ύφεση», επισημαίνει ο Τσέπιτς, παραπέμποντας στις χρηματιστηριακές αναταράξεις και την πτώση των γενικών δεικτών σχεδόν σε όλες τις χώρες και κυρίως στην Ελλάδα.
Παράλληλα σημειώνεται μείωση ρεκόρ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων δεκαετίας που έφτασαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,72%.
«Πρόκειται για ένα επίπεδο που παραπέμπει σαφώς σε βαθιά ύφεση», γράφει ο Τσέπιτς, εξηγώντας ότι η στροφή σε ασφαλείς επενδύσεις καταδεικνύει «ζοφερές οικονομικές προοπτικές».
 
«Επιστροφή της ευρωκρίσης»

Μειώνεται η εμπιστοσύνη προς τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι Μειώνεται η εμπιστοσύνη προς τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
«Οι κινήσεις είναι βάναυσες» σχολιάζει ο Γκι Λε Μπα, στέλεχος της Janney Montgomery Scott LLC στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία επαναξιολογείται ξαφνικά και το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό».
Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταφέρουν να αποτρέψουν την κατάρρευση και ένδειξη αυτής της δυσπιστίας συνιστούν οι αποπληθωριστικές τάσεις.
«Είναι προφανές ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη προς την ικανότητα του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερά κοντά στο 2%», επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της Die Welt, υπενθυμίζοντας ότι ο αποπληθωρισμός συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις αλλά και την κατανάλωση.

Σε νέα οικονομική ύφεση παραπέμπει και η πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και άλλων ορυκτών πρώτων υλών, όπως του χαλκού. Όπως σημειώνεται, στο επίκεντρο των εξελίξεων στις αγορές είναι η ευρωζώνη. «Έτσι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν πάλι κοντά στο 8%, ενώ και σε άλλες αγορές της περιφέρειας σημειώθηκε επίσης εκτίναξη των επιτοκίων για κρατικά ομόλογα. Κάποιοι ειδικοί κάνουν πλέον λόγο για επιστροφή της ευρωκρίσης», γράφει η Die Welt.
 
«Η κατάσταση της Ελλάδας ωραιοποιείται»

«Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά o Χανς-Βερνερ Ζιν «Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά o Χανς-Βερνερ Ζιν
«Χωρίς επιθετικά πολιτικά μέτρα, η ευρωζώνη δεν θα βγει από την παγίδα του αποπληθωρισμού», εκτιμά ο Πολ Μόρτιμερ-Λι, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, καλώντας τον Μάριο Ντράγκι να ενισχύσει τη ρευστότητα, προβαίνοντας στην μαζική αγορά κρατικών ομολόγων. Ο Μόρτιμερ-Λι καλεί επίσης τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω επενδυτικών προγραμμάτων.

Στον αντίποδα, ο Κρίστοφερ Ουόλεν, εταίρος στην επενδυτική Harvest Partners, ο οποίος εκτιμά ότι «οι αγορές είναι χειραγωγημένες εξαιτίας των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών». Ο Ουόλεν υποστηρίζει ότι οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών συνιστούν, απλώς, προσπάθεια αντίδρασης των αγορών στην χειραγώγηση.

Απαισιόδοξες είναι οι προγνώσεις και του γερμανού οικονομολόγου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος βλέπει μια μακρά περίοδο μαρασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας.
 Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος του Ifo τονίζει ότι η ευρωκρίση δεν παρήλθε, αλλά αντίθετα, οξύνεται σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου σημειώνεται ήδη διαφυγή κεφαλαίων.
Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν υπενθυμίζει ότι η εισαγωγή του ευρώ είχε ως συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.
 
Σταμάτης Ασημένιος

απο τη dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου