Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Aλληλογραφία-φωτιά για τις μίζες



Η «Süddeutsche Zeitung» ανοίγει εκ νέου τον φάκελο για τις μίζες στο πλαίσιο ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Κλάους Οττ κάνει λόγο για ύπαρξη αποκαλυπτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ εμπλεκομένων σε Ελλάδα και Γερμανία.
 Όπως επισημαίνει, «η Εισαγγελία της Βρέμης αξιολογεί αλληλογραφία και έγγραφα στην
υπόθεση του εξοπλιστικού σκανδάλου.
Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία: ο ελληνικός στρατός δωροδοκήθηκε, ώστε να αναλάβει παραγγελίες η Rheinmetall».

Οι αποστολείς των επίμαχων e-mails, ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Ευσταθίου και οι συνεργάτες του, «ουδεμία αμφιβολία άφησαν στους Γερμανούς συνεταίρους τους για το πώς λειτουργεί το σύστημα».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «τα αποκαλυπτικά e-mails» αξιολογούνται από τους εισαγγελείς που ερευνούν τις κατηγορίες περί δωροδοκίας κατά την πώληση του γερμανικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Asrad έναντι 150 εκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται, «στο μεταξύ η υποψία έγινε βεβαιότητα. Ο Ευσταθίου δωροδόκησε στελέχη υπουργείων και των Ένοπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, προκειμένου να επιλέξουν τους πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger της Rheinmetall AG του Ντίσελντορφ. Και αρκετοί υπεύθυνοι της θυγατρικής εταιρείας Rheinmetall Defence Electronics στη Βρέμη το γνώριζαν ή το ανέχονταν συνειδητά προκειμένου να πάρουν την παραγγελία».

Παράλληλα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «η Εισαγγελία της Βρέμης διεξάγει έρευνες εναντίον 12 νυν και πρώην υπαλλήλων του ομίλου Rheinmetall. Ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει να αναμένουν ότι θα οδηγηθούν στο δικαστήριο».

«Ακριβές υπογραφές», υψηλές μίζες;

Πόσο αγγίζει η υπόθεση των δωροδοκιών για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα τον Ούλριχ Γκρίλο, πρόεδρο σήμερα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, τότε διευθύνοντα σύμβουλο της STN Atlas;

 «Ήταν γνώστης». Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στο τεύχος της 26.01.2014 με τίτλο «Ακριβές υπογραφές».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μια πτυχή της υπόθεσης δωροδοκιών για τα εξοπλιστικά που αφορά στην ενδεχόμενη εμπλοκή του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Συνδέσμου Ούλριχ Γκρίλο, όταν αρχές του 2000 ήταν διευθύνων σύμβουλος της STN ATLAS, θυγατρικής της Rheinmetall. Το άρθρο βασίζεται σε καταθέσεις του τότε εκπροσώπου της Rheinmetall στην Αθήνα Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος φέρεται να αναφέρει ότι ο Ούλριχ Γκρίλο ήταν γνώστης των λεγόμενων «ωφέλιμων πληρωμών».


Αιτία για την έρευνα του «Spiegel» σε ό,τι αφορά τον Γκρίλο για δωροδοκία στην πώληση πολεμικού εξοπλισμού στην Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι έως το 2001 ήταν οικονομικός διευθυντής του τμήματος εξοπλισμών της Rheinmetall και παράλληλα διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας STN ATLAS ELEKTRONIK. Ερωτηθείς από το περιοδικό εάν γνώριζε για δωροδοκίες του ομίλου του εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα, ο κ. Γκρίλο απαντά ότι δεν είχε κάποια πληροφόρηση.

Πάντως, ούτε στις έως τώρα έρευνες της Εισαγγελίας της Βρέμης που έχει αναλάβει την υπόθεση ούτε σ' αυτές της ίδιας της Rheinmetall εμφανιζόταν το όνομά του σε σχέση με μίζες.

Ωστόσο, το όνομά του αναφέρεται σε μια επιστολή που βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας και στην οποία η STN ATLAS ζητεί τη συμβουλή της μητρικής Rheinmetall για το πώς να χειριστεί το θέμα ενός «ασυνήθιστα υψηλού ποσού» προς κάποιον συνεργαζόμενο στην Ελλάδα. Η επιστολή είχε σταλεί έναν μήνα πριν ο Ούλριχ Γκρίλο αναλάβει την ηγεσία της STN ATLAS.

«Ήξερε», υποστηρίζει ο Ευσταθίου


Ερωτηθείς από το «Spiegel» για τον κ. Γκρίλο, ο Πάνος Ευσταθίου απαντά μέσω των δικηγόρων του ότι τον συνάντησε μία φορά στην Αθήνα με αφορμή την υπογραφή συμβολαίων, αλλά διατείνεται ότι δεν έχει μιλήσει μαζί του για δωροδοκίες.

Επιμένει, όμως, ότι η ηγεσία του ομίλου της Rheinmetall έπρεπε να είχε γνώση για αυτές. «Ο καθένας  που γνώριζε για το ύψος της προμήθειάς μου πρέπει να ήξερε ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν οπωσδήποτε και ποσά δωροδοκίας» τονίζει ο κ. Ευσταθίου. Με άλλα λόγια, αυτό που εμμέσως υποστηρίζει είναι ότι και ο Ούλριχ Γκρίλο θα πρέπει να γνώριζε για τις δωροδοκίες του ομίλου στην Ελλάδα.

Οι διαρροές από την κατάθεση Ευσταθίου στον ανακριτή έχουν προκαλέσει σάλο στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς μετά τον εκλιπόντα πρώην Α/ΓΕΝ Γιώργο Θεοδωρουλάκη στο «κάδρο» μπαίνει ακόμη ένας Αρχηγός, ο Κώστας Παναγιωτάκης.

Αρχηγός ΓΕΣ την εποχή της υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, αποστρατεύθηκε ανεξήγητα και είναι ένα όνομα υπεράνω πάσης υποψίας.

Ουδείς απ' όσους είχαν υπηρετήσει υπό τις διαταγές του ή απλώς τον γνώριζαν πείθεται από τους ισχυρισμούς Ευσταθίου και όλοι αναμένουν την ακριβή διατύπωση των όσων είπε ο επιχειρηματίας. Και βέβαια πρέπει να αποδείξει όσα λέει.

Ο Παναγιωτάκης είχε το προφίλ του στρατηγού αρχηγού που δεν έβαζε νερό στο κρασί του και υπήρξαν περιπτώσεις όπως αυτές των πυροβόλων Suzana από την Τσεχία όπου δεν έκανε πίσω στην εμμονή της πολιτικής ηγεσίας για αγορά τους. Τα έστειλε στην Κύπρο.

Ο Ευσταθίου είχε «δώσει» τα ονόματα ακόμη οκτώ αξιωματικών, για τους οποίους υποστηρίζει ότι έχουν πάρει χρήματα για εξοπλισμούς.

Παράλληλα, φέρεται να έδωσε μίζα στον Αντώνη Κάντα, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών: τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 και τα αντιαεροπορικά τύπου Asrad. Φέρεται, όμως, να είχε δώσει χρήματα επί κυβέρνησης Ζολώτα το 1989 για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίστηκε ο Κάντας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αντιπρόσωπος γερμανικής εταιρείας Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή κατά της διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.


Ο προφυλακισμένος πλέον πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας στην απολογία του είχε ισχυριστεί ότι ο συγκατηγορούμενός του Δ. Παπαχρήστος τού έδωσε μίζα 750.000 ευρώ για την προμήθεια των αυτοκινούμενων γερμανικών πυροβόλων PZH 2000.

Τα πρόσωπα που κατονομάζει ο Πάνος Ευσταθίου ότι δωροδοκήθηκαν από τον ίδιο είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους στρατιωτικοί. Ευθεία επίθεση στην κατάθεσή του είχε κάνει εναντίον του Αντώνη Κάντα και είχε παραθέσει διαλόγους που σοκάρουν, όπως «αυτό το πρόγραμμα έχει κάποιο κόστος...».


Είχε καλύψει, πάντως, τον τραπεζίτη Φάνη Λύγινο, αλλά και τον δικηγόρο Κυριτσάκα, τον οποίο χαρακτηρίζει «χρηματιστηριακό σύμβουλο». Πρόκειται για τα πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με τον Κάντα, «ξέπλεναν» τα μαύρα χρήματα από τις μίζες...

Ο Πάνος Ευσταθίου είχε απολογηθεί σε κλίμα έντασης ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος πρότεινε την προφυλάκισή του, αλλά λόγω διαφωνίας με τον εισαγγελέα Σπηλιόπουλο αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο συνήγορος του Ευσταθίου Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι «η Δικαιοσύνη αξιολογώντας με σύνεση, μετριοπάθεια και επιείκεια την υπόθεση του υπέργηρου εντολέως μου τον άφησε ελεύθερο εκτιμώντας συγχρόνως τη συμβολή του στη διεύρυνση της αλήθειας».

Ο κ. Δημητρακόπουλος είχε δηλώσει εξαρχής ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές και να κατονομάσει πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Ο Πάνος Ευσταθίου έχει ήδη δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης για τα υποβρύχια.

Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε τελικά αποφασισθεί να μην προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος ομολόγησε ότι έδινε μίζες στον προφυλακισμένο πρώην διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και παραδέχθηκε ότι δωροδοκούσε σειρά άλλων αξιωματικών.

Το Συμβούλιο παρενέβη στην υπόθεση Ευσταθίου έπειτα από τη διαφωνία που υπήρξε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση του 83χρονου εμπόρου όπλων.

Tου Μύρωνα Ραύκου

απο τη zougla.gr 

Η NASA επιβεβαίωσε ότι η γη θα βιώσει 6 ημέρες σχεδόν απόλυτο σκοτάδι από την Τρίτη... 16 έως την
nasa-gi-skotadi

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΟΚ της ΝΑΣΑ : Η γη θα είναι 6 μέρες στο σκοτάδι τον Δεκέμβριο!

Η NASA επιβεβαίωσε ότι η γη θα βιώσει 6 ημέρες σχεδόν απόλυτο σκοτάδι από την Τρίτη… 16 έως την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014. Ο κόσμος θα παραμείνει, κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ημερών, χωρίς ηλιακό φως λόγω μιας ηλιακής καταιγίδας, της οποίας η σκόνη και τα διαστημικά συντρίμμια που θα προκαλέσει θα είναι τόσα πολλά που θα έχει ως συνέπεια την παρεμπόδιση κατά 90% του φωτός του ήλιου.
Η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλή της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, ο οποίος ζήτησε από όλους να παραμείνουν ήρεμοι. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα μιας ηλιακής καταιγίδας, της μεγαλύτερης τα τελευταία 250 χρόνια και η οποία θα έχει  διάρκεια 216 ώρες. Αν και οι έξι ημέρες σκότους είναι πολύ κοντά, οι υπάλληλοι λένε ότι η γη δεν θα αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι έξι μέρες του σκότους δεν μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε τίποτα. «Εμείς θα στηριζόμαστε μόνο στο τεχνητό φως για τις έξι ημέρες, που δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει», λέει ο επιστήμονας της NASA Earl Godoy.
- See more at: http://paradrasi.gr/2014/10/26/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%B1-%CE%B7-%CE%B3%CE%B7-%CE%B8/#sthash.MuPRZe9h.5BpOzlLr.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου