Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Παροχή κινήτρων σε Έλληνες φορολογουμένους προκειμένου να «επαναπατρίσουν» κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό

Την παροχή κινήτρων σε Έλληνες φορολογουμένους προκειμένου να «επαναπατρίσουν» κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό, μέσω φορολογικής «αμνηστίας», εξετάζει η κυβέρνηση.

Με το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στις ελληνικές τράπεζες περί τα 10 δισ. ευρώ.

«Φέρτε πίσω τα λεφτά και ξεχάστε πόθεν έσχες, φορολογικούς συντελεστές 42%. Βάλτε τα στις ελληνικές τράπεζες με
εφάπαξ φόρο 15% ή κάντε επενδύσεις και εξασφαλίστε φορολόγηση του κεφαλαίου με συντελεστή 7,5% μια κι έξω και πλήρη φορολογική αμνηστία» φέρεται να είναι το ακριβές μήνυμα της κυβέρνησης.

Με 15% συντελεστή φόρου, το κέρδος για το ελληνικό Δημόσιο είναι 1,5 δισ. ευρώ ή «μισός ΕΝΦΙΑ», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Το εν λόγω ποσό θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους, συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με τα «Νέα», τα 10 δισ. ευρώ των κεφαλαίων είναι το μαξιλάρι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Ρευστότητας, ποσό ικανό να δώσει βαθιά ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες και αναπτυξιακή ώθηση.

Παρόμοια σενάρια για τη θέσπιση ρύθμισης επαναπατρισμού κεφαλαίων είχε εκπονήσει το Υπουργείο Οικονομικών και το 2012, ωστόσο είχαν προσκρούσει στην κατηγορηματική άρνηση της τρόικας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών σε κάθε αναθεωρημένο μνημόνιο αναγράφουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μη θεσπίσει ξανά ρύθμιση χαριστικού χαρακτήρα, όπως είναι οι ρυθμίσεις περαίωσης ή επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου