Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Κάτοικοι Αμφίπολης: «Είναι το σημαντικότερο μνημείο μετά τον Παρθενώνα»


Για το σημαντικότερο μνημείο στην Ελλάδα μετά τον Παρθενώνα, κάνουν λόγο κάτοικοι της Αμφίπολης, οι ζωές των οποίων έχουν αναστατωθεί ευχάριστα από τις ανασκαφές στον λόφο Καστά, κυρίως από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο.

Σε δηλώσεις τους στη
ΝΕΡΙΤ, κάτοικοι της περιοχής μίλησαν για το ταφικό μνημείο, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους για την ανασκαφή.
«Θα είναι το σημαντικότερο μνημείο μετά τον Παρθενώνα που βρέθηκε στην Ελλάδα», είπε ένας κάτοικος, ενώ ένας δεύτερος κύριος, που ερωτήθηκε σχετικά, είπε ότι νιώθει σαν να γυρίζει 2.500 χρόνια πίσω.
«Είναι μεγάλο. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Είναι το κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μη μπορώντας να συγκρατήσει την αγωνία για τις εξελίξεις και για το ποιον ή ποιους κρύβει τελικά ο τάφος.
Την ίδια ώρα, κάτοικοι στη Μεσολακκιά Σερρών, που βρίσκεται δίπλα από το σημείο όπου πραγματοποιούνται οι ανασκαφές μίλησαν στο BBC για το πόσο πολύ έχει αλλάξει η ζωή τους, λόγω του Τύμβου Καστά.

Οι γυναίκες της Μεσολακκιάς, Ελένη Συροπούλου, Νικολέτα Μάρτη, Δέσποινα Παπαδάκη, Κούλα Τσιάρτα και Μένια Κυριακού και ο παπάς του χωριού, ο 92χρονος πάτερ Κωνσταντίνος έγιναν θέμα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο και χαμογέλασαν στον φωτογραφικό φακό των ξένων ρεπόρτερ.
«Πριν την ανακάλυψη, η γη εδώ δεν άξιζε τίποτα. Αλλά τώρα κανείς δεν την πουλάει» λέει η Μένια Κυριακού.
«Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αρχαιολόγων, οι κάτοικοι του χωριού, αν και έχουν δεχτεί πολλές προσφορές να πουλήσουν τα κτήματα τους, θα περιμένουν», σημειώνει το δημοσιεύμα που επιχειρεί να καταγράψει τις αλλαγές στη ζωή των κατοίκων.

Ο Αθανάσιος Ζουρνατζής, ο επικεφαλής της κοινότητας Μεσολακκιάς, δηλώνει στο BBC: «Δημοσιογράφοι και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, έρχονται εδώ. Γνωρίζαμε ότι κάτι υπήρχε εκεί, αλλά δεν περιμέναμε μία τέτοια ανακάλυψη».

Στο καφενείο του χωριού, οι δημοσιογράφοι του BBC συνάντησαν και ένα ζευγάρι Βέλγων που μόλις διάβασαν στην εφημερίδα για την ανασκαφή, θέλησαν να δουν από κοντά την μεγάλη ανακάλυψη, που σύμφωνα με το δίκτυο έχει προκαλέσει ένα «κύμα εθνικής υπερηφάνειας» και μία «έστω προσωρινή, οικονομική ανάκαμψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου