Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ρωσία: Αντιπαραγωγικός ο εμπορικός πόλεμος με τη Δύση


Η Ρωσία δεν προσανατολίζεται σε ένα νέο πακέτο αντιμέτρων ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, την οποία κατηγορούν ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα έχει ήδη αντιδράσει σε
προηγούμενες οικονομικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας με την αναστολή των εισαγωγών πολλών προϊόντων διατροφής.

Η κυβέρνηση μελετά τη λήψη περαιτέρω μέτρων που αφορούν κυρίως την ναυπηγική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική βιομηχανία, στα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνονται μειώσεις στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ρουχισμού.
«Οι κυρώσεις δεν τίθενται υπό συζήτηση, δεν είναι προτεραιότητα», είπε ο Ντβορκόβιτς, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων RIA και Tass.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ χαρακτήρισε σήμερα αντιπαραγωγική την ενίσχυση των αντιμέτρων και πρόσθεσε ότι δεν αναμένει ότι η Δύση θα επιβάλλει νέες κυρώσεις, γεγονός που θα υποδήλωνε μία πορεία προς την λήξη ενός εμπορικού πολέμου.

Σύμφωνα με το Reuters οι κυρώσεις έχουν ήδη  πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, έχουν περιορίσει την πρόσβασή της στις αγορές με αποτέλεσμα να προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια στη χώρα, ενώ ο Ουλιοκάγεφ εκτιμά πως αυτό θα διαρκέσει καθ΄όλη τη διάρκεια του 2016 και του 2017.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, όχι επιβάλλοντας αντίμετρα, θεωρώ ότι είναι αντιπαραγωγικό, αλλά υποστηρίζοντας εκείνους που έχουν υποστεί τις κυρώσεις», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

απο τη  Nαυτεμπορικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου