Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Οι συνήθειες των κομψών αντρών

To στυλ ου γαρ έρχεται μόνον.
Πάει να πει ότι ακόμη κι αν το καλό γούστο τρέχει στο αίμα σου, εάν δεν το εξασκήσεις, δεν το ραφινάρεις, δεν φροντίσεις να το οπλίσεις με περισσότερες γνώσεις και δεν το εξελίξεις ώστε να το κάνεις επίκαιρο, δεν θα πετύχεις ποτέ να φτάσεις στην απόλυτη κομψότητα -αν τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος σου.

Όχι, δεν είναι τόσο υπερβολικό όσο ακούγεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη αφοσίωση και μερικές καλές συμβουλές από εκείνους που το πέτυχαν.
Αυτά είναι τα μυστικά τους:

1. Επενδύουν σε κομμάτια που θεωρούνται πάντα κομψά

Τα trend και οι τάσεις της μόδας είναι σεβαστά, πλην όμως ελάχιστα απ' αυτά αξίζουν της προσοχής σου (τα πολύ φαρδιά παλτό π.χ. της φετινής σεζόν δεν τα βλέπω να βγάζουν και δεύτερο χειμώνα). Κατά κανόνα, λοιπόν, είναι πιο συνετό - για να μην πω κομψό - να επενδύεις σε ρούχα που έχουν διάρκεια, με την έννοια ότι καταφέρνουν να «περνάνε» από σεζόν σε σεζόν, που είναι υπεράνω τάσεων (όχι, δεν εννοώ τα μοκασίνια από ponyskin). Ένα slim cut σκούρο τζιν για παράδειγμα, ένα ποιοτικό άσπρο oxford πουκάμισο με ωραία γραμμή, ένα ναυτικό blazer από κασμίρι ή πολύ καλό μαλλί, θα δείχνουν ωραία εις τους αιώνες των αιώνων. Ξόδεψε λοιπόν τα χρήματά σου εκεί.

2. Το πιο ακριβό κομμάτι της γκαρνταρόμπας είναι τα παπούτσια τους


​​
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που προσέχεις σε κάποιον που γνωρίζεις για πρώτη φορά; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουν οι γυναίκες σε κάποιον που γνωρίζουν για πρώτη φορά; Ακριβώς. Τα παπούτσια. Εάν ήσουν εργοδότης, θα προσλάμβανες κάποιον που θα ερχόταν σε συνέντευξη φορώντας άρβυλα ή αθλητικά, ακόμη κι αν «έσκαγε» με κοστούμι; Εάν, απ' την άλλη, φορούσε ένα ζευγάρι καλογυαλισμένα monk shoes, ακόμη κι αν ερχόταν με chinos κι ένα T-shirt, θα του έδινες τουλάχιστον το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Θυμήσου: ένα ζευγάρι καλοφτιαγμένα παπούτσια που δείχνουν ακριβά μπορούν να επισκιάσουν αρκετές στυλιστικές «αμαρτίες».​

3. Κατανοούν τη σπουδαιότητα της σιλουέτας

Όσα κι αν ξοδέψεις, όσο εξαιρετικό κι αν είναι το ύφασμά τους, αν τα ρούχα σου δεν είναι καλοραμένα, δεν έχουν σωστή γραμμή και δεν «κάθονται» καλά επάνω σου θα δείχνουν κουρέλια. Το σακάκι πρέπει να εφαρμόζει στη μέση σου, το παντελόνι σου να αγκαλιάζει «ευγενικά» το υπογάστριο και το κολάρο στο πουκάμισό σου να έχει ένα δάχτυλο «αέρα» από το λαιμό σου, κάτω από το «καρύδι» σου.

4. Γνωρίζουν τη σημασία της σωστής συντήρησης



Από τη στιγμή που βρίσκεις ένα παντελόνι που κάθεται στο σώμα σου πραγματικά τέλεια, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να γυροφέρνεις ώρες ολόκληρες στα μαγαζιά προσπαθώντας να βρεις παρόμοιο, όταν το ονειρεμένο σου παντελόνι έχει αρχίσει πια να φθείρεται. Το να διατηρείς ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά σου προσδίδει και μια αύρα αριστοκρατικής εμπειρίας, σαν αυτή του Ντέιβιντ Νίβεν. Επιπλέον το να φοράς ολοκαίνουργια συνολάκια σε κάθε περίσταση, σε κάνει να μοιάζεις με ποδοσφαιριστή που έχει προσλάβει στυλίστα για να τον ντύνει.

5. Ξέρουν ότι τα ποιοτικά υφάσματα κάνουν τη διαφορά

Ένα σακάκι ακόμη κι αν είναι καλοραμένο ή έχει φοβερή γραμμή δεν σώζεται εάν είναι φτιαγμένο από ένα τυπικό ποντικί νάιλον ύφασμα. Απ' την άλλη, υφάσματα από μαλλί, κασμίρ ή βαμβάκι υψηλής ποιότητας από κάποιο βρετανικό, γαλλικό ή ιταλικό υφαντουργείο είναι ικανά να κρύψουν τις τυχόν μικρές ατέλειες της ραφής και της φόρμας ενός σακακιού και να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου χωρίς να βγάλουν γυαλάδες ή να χάσουν τη φόρμα τους όπως τα συνθετικά.

6. Έχουν πάντα έναν ράφτη που εμπιστεύονται

Eκτός κι αν είσαι απίστευτα τυχερός ή έχεις τις διαστάσεις μοντέλου (δύσκολο να συμπέσουν αυτά τα δύο), η πλειοψηφία των ρούχων που θα βρεις στα ράφια δεν σου έρχονται «κουτί», τουλάχιστον όχι εκ πρώτοις. Το να προσποιείσαι το αντίθετο και να συνεχίζεις να τα αγοράζεις και να τα φοράς σε κάνει να φαίνεσαι ατσούμπαλος και απερίσκεπτος. Μ' αυτή τη λογική, βρες ένα ράφτη επιδιορθώσεων και πήγαινε κατευθείαν σ' αυτόν ό,τι έχεις μόλις αγοράσει. Πίστεψέ με είναι ο μόνος τρόπος τα ρούχα σου να δείχνουν 100% εντάξει επάνω σου, είτε έχεις πληρώσει πόλλά είτε λίγα για να τ' αγοράσεις. Επίσης, θα εκπλαγείς ευχάριστα από το πόσο λίγο θα πληρώσεις μια υπηρεσία που έχει να προσφέρει στο στυλ σου τόσα πολλά.


7. Κάνουν «σετάρισμα»

Όσο κι αν ακούγεται «φλώρικο» (με την έννοια ότι το σετάρισμα των ρούχων είναι περισσότερο γυναικεία συνήθεια παρά τακτική ενός κομψού άντρα), το να ετοιμάζεις τα ρούχα που θα φορέσεις από το προηγούμενο βράδυ μπορεί να σε γλιτώσει από απίστευτη ανακατωσούρα -και καθυστέρηση- το επόμενο πρωί. Επιπλέον, μια τέτοια συνήθεια μπορεί να εγγυηθεί εμφάνιση που να αποπνέει επιμέλεια κι όχι επιπολαιότητα. Και φυσικά όταν ετοιμάζεις βαλίτσες το σετάρισμα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ειδικά εάν θέλεις να εξασφαλίσεις χώρο στις αποσκευές σου.

8. Γνωρίζουν ότι το ατού της επιτήδευσης είναι η ισορροπία στις λεπτομέρειες

Εάν ισχύει ένας κανόνας για το αντρικό στυλ αυτός είναι το «less is more». Το να φοράς γραβάτα, ποσέτ, γιλέκο, μανικετόκουμπα ΚΑΙ tie bar δεν θα σε κάνει να δείχνεις πιο κομψός. Θα συμβεί το αντίθετο.

9. Δεν υποτιμούν τα καλά εσώρουχα

Ένα εσώρουχο καλής ποιότητας μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα αυτοπεποίθησης. Θα φορούσες ποτέ ένα λεκιασμένο και τσαλακωμένο πουκάμισο στο γραφείο; Όχι βέβαια. Συμπεριφέρσου λοιπόν στο παντελόνι σου με την ίδια προσοχή που δίνεις και στην υπόλοιπη γκαρνταρόμπα σου. Ακόμη καλύτερα - εάν σου το επιτρέπουν τα οικονομικά σου - ακολούθησε τη συμβολή του Tom Ford και πέτα στα σκουπίδια τις κάλτσες και τα εσώρουχά σου κάθε έξι μήνες.

10. Επισκέπτονται τον κουρέα τους κάθε έξι εβδομάδες


Ακόμη κι όταν σου συμβαίνει μόνο για κάνα δύο μέρες, αυτό το μαλλί τύπου Donald Trump που δεν στρώνει με τίποτα, καταλήγει να υπονομεύει όλη την υπόλοιπη καλή σου εικόνα. Καλό είναι λοιπόν να έχεις φροντίσει πιο πριν να διατηρήσεις τον έλεγχο του τριχωτού της κεφαλής σου με μια επίσκεψη στον κουρέα που εμπιστεύεσαι. Μια επίσκεψη περίπου κάθε έξι εβδομάδες είναι η λύση που θα προλάβει οποιαδήποτε αναξέλεγκτη «εξέλιξη».

11. Το απολαμβάνουν

Δεν ακούγεται ευχάριστα, ωστόσο ισχύει στο ακέραιο: εάν δεν ενδιαφέρεσαι για τα ρούχα και δεν σου πολυαρέσει να ασχολείσαι κάθε πρωί με το τι θα βάλεις, το πιθανότερο είναι πως δεν θα είσαι ποτέ πραγματικά κομψός. Το «κλειδί» στο να ντύνεσαι και να δείχνεις καλά είναι τελικά η ευχαρίστηση που σου δίνει η διαδικασία. Εάν λοιπόν δεν απολαμβάνεις κάθε λεπτό της όλης «ιεροτελεστίας», ίσως θα ήταν προτιμότερο να τα παρατήσεις τώρα.

απο το  askmen.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου