Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

AΡΘΡΟ: Η Οικονομική Νοημοσύνη στην υπηρεσία της επιτυχίας μας


Είναι εντυπωσιακό το ότι οι χώρες με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα τείνουν να έχουν ρεκόρ στα χρέη και τη χαμηλή αποταμίευση, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Purdue πριν λίγα χρόνια.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 56% της γενιάς των
Baby Boomers ξοδεύουν όλα όσα κερδίζουν και ακόμα περισσότερα.

Η βασική αρχή της οικονομικής υγείας είναι πολύ απλή και πασίγνωστη:
“Ξόδευε λιγότερα από όσα βγάζεις και επένδυσε τη διάφορα για το μέλλον.”

Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να συνεχίζουμε τις ίδιες καταστροφικές οικονομικές συμπεριφορές ενώ γνωρίζουμε ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο;
Η αλήθεια είναι ότι η αυτοκαταστροφική οικονομική συμπεριφορά έχει νόημα πέρα από το εμφανές.

Όλες οι οικονομικές αποφάσεις, οι οικονομικές πράξεις, ακόμα και η απραξία μας βασίζονται στη λογική των πεποιθήσεων που έχουμε για το χρήμα. Αυτές τις πεποιθήσεις τις ονομάζουμε Οικονομικά Σενάρια.
Σύμφωνα με τον Ted Klontz Phd, CSAC, ιδρυτή του Υοur Mental Wealth, τα οικονομικά σενάρια είναι οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές που έχουμε ως προς το χρήμα, οι οποίες είναι κρυμμένες βαθιά στο υποσυνείδητο μας και επηρεάζουν τις σκέψεις μας ή την απραξία μας χωρίς αυτό να γίνεται αισθητό.

Πιο συγκεκριμένα μπορεί κάποιος να καταλάβει αν βρίσκεται σε κάποιο υποσυνείδητο Νοητικό Σενάριο Φτώχειας αν βρίσκει στοιχεία του εαυτού του σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις

-Αν έχει μεν κάποιο πόσο στις καταθέσεις του αλλά νιώθει ένα συνεχές άγχος και φόβο γύρω από τη χρηματική του επάρκεια.
- Αν έχει χρήματα στην τράπεζα αλλά έχει καιρό να κάνει ιατρικά check up για να μην δαπανήσει πόσο από τις οικονομίες σου.
-Είναι πιθανό να έχει κάποιο νοητικό σενάριο φτώχειας αν δεν έχει αξιόλογο πόσο στην τράπεζα, ωστόσο το σπίτι του είναι γεμάτο από αντικείμενα τα οποία έχει να χρησιμοποιήσει καιρό.
-Επίσης βρίσκεται μάλλον στο παραπάνω νοητικό σενάριο αν δένεται συναισθηματικά με τα αντικείμενα του και νιώθει ενοχές ή ότι είναι επιπολαιότητα το να πετάξει ή να δώσει κάποια από αυτά, ακόμα και αν έχει να τα χρησιμοποιήσει χρόνια.
-Ενδεχομένως βρίσκεται σε κάποιο Νοητικό Σενάριο Φτώχειας επίσης αν βρίσκει τον εαυτό του να παίρνει αξία μέσα από την σκληρή δουλειά.
-Ή κοιτώντας πίσω μπορεί να θυμηθεί αρκετές φορές που έχασε  κάποια σημαντική οικογενειακή στιγμή λόγω φόρτου εργασίας.
-…Και  παράλληλα δυσκολεύεται να τελειώσει μια δουλειά λόγω τελειομανίας,  ή νιώθει έξω από τα νερά του τις περιόδους που είναι μακριά από τη δουλειά, όπως τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις διακοπές.

Στον αντίποδα των περιοριστικών νοητικών σεναρίων φτώχειας, σύμφωνα με τον Rick Kahler, καθηγητή του Πανεπιστημίου Golden Gate University, στο μάθημα του «Παρέχοντας Οικονομική Υγεία» κάποια από τα χαρακτηριστικά που δηλώνουν οικονομική υγεία είναι τα εξής:
1. Το να κάνει οικονομικές επιλογές σύμφωνες με τις αξίες και την προσωπική του ανάγκη.
2. Το να έχει ένα ενεργό πλάνο αποταμίευσης και σύνταξης.
3. Το να διατηρεί ένα σχετικά χαμηλό χρέος.
4. Το να βιώνει χαμηλά επίπεδα οικονομικού στρες.
5. Το να χρησιμοποιεί το χρήμα σαν μέσο να αποκτήσει πιο ουσιαστικά πράγματα στη ζωή, και όχι σαν αυτοσκοπό.
6. Το να επανεξετάζει κατά καιρούς το οικονομικό του πλάνο και να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Το νέο πεδίο της ψυχολογίας, η  Νευροοικονομική συνδυάζει τις επιστήμες της ψυχολογίας και των οικονομικών για να ανακαλύψει πώς τα πρότυπα σκέψης και των συναισθημάτων τα επηρεάζουν την οικονομική μας ταυτότητα και συμπεριφορά.

 Το σημαντικότερο ωστόσο είναι το ότι προτείνουν μεθόδους αποτοξίνωσης από τις τοξικές οικονομικές πεποιθήσεις που μας κρατούν εγκλωβισμένους σε ένα μη ικανοποιητικό οικονομικό παρόν και προτείνουν τρόπους θεμελίωσης μιας επιτυχημένης οικονομικής πορείας αφθονίας και ασφάλειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου