Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Τράπεζα της Πορτογαλίας προκαλεί ντόμινο στον ευρωπαϊκό νότο

Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου προκαλούν τα προβλήματα που αντιμετωπίσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας Banco Espirito Santo δείχνοντας με ξεκάθαρο τρόπο ότι η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί σε καμία από τις χώρες που η Γερμανία επέμενε να δείξει λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό ότι η θυγατρική της Banco Espirito Santo στο
Λουξεμβούργο ζήτησε από τους πιστωτές της επιμήκυνση στην αποπληρωμή των χρεών που έχει ύφους 7 δισ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα η τράπεζα είναι υπό τον στενό έλεγχο της κεντρικής τράπεζας με αφορμή «μη κανονικές πράξεις» που έχουν διαπιστωθεί στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να διακοπεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της τράπεζας που έχει πέσει 32% τις τελευταίες ημέρες παρασύροντας και τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Λισσαβόνα αντίστοιχα.

Όμως αυτό προξένησε ανησυχία στις αγορές σε συνδυασμό με τα οικονομικά στοιχεία της οικονομίας της Ιταλίας.
Ιταλική φαρμακευτική εταιρεία απέσυρε την προσφορά της για διάθεση των μετοχών ενώ το ίδιο έπραξαν μία τράπεζα και μία κατασκευαστική εταιρεία στην Ισπανία που σχεδίαζαν έκδοση εταιρικού ομολόγου.
Ενδεικτικό είναι ότι ο το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πέφτει 1,47%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών για να συνεχίσει το γνωστό δρόμο του succdess story αλλά δυστυχώς απέτυχε.

Δείτε τη χαρακτηριστική ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου στο twitter:

antonaros


απο τον Ανδρέα Μπούσιο* -Δημοσιογράφος

απο το tribune.gr

 *Ανδρέας Μπούσιος
Γεννήθηκε στα δυτικά προάστια. Σπούδασε στη Γεωπονική Αθηνών, αλλά λίγο πριν πάρει το πτυχίο, μπήκε η δημοσιογραφία στη ζωή του και του άλλαξε πορεία.
Έχει εργαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (Τop fm, Skai, Αnt1).
Έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις κυρίως επιτελικές στους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς (Αntenna, Μega, Αlpha, Skai).
Συνεντεύξεις του με σημαντικές προσωπικότητες από το εξωτερικό (Ραούφ Ντενκτάς, Ράντοβαν Κάρατζιτς, Ato Bolton κ.α.) έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά ΕΝΑ και Έψιλον, ενώ άρθρα του έχει φιλοξενήσει η μεγάλη τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.
Είναι ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που μπήκε στη Βόρειο Κορέα και το ντοκιμαντέρ του για την χώρα αυτή μεταδόθηκε από την ΕΡΤ.
Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου